Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Četrtek,
21. 7. 2016,
19.34

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,10

Natisni članek

rekreacija rekrea(k)cija odbojka na mivki

Četrtek, 21. 7. 2016, 19.34

6 let, 6 mesecev

Rekrea(k)cija, 12. del

Rekrea(k)cija: Zagorela telesa, veliko zabave in nekaj mivke v kopalkah

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,10
odbojka na mivki splosna | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Še pred kratkim smo odbojko na mivki igrali predvsem na plažah, danes pa imamo igrišča že vsepovsod. Potrebujete le dobro družbo in termin za igrišče, ki pa ga v najbolj zaželenem delu dneva ni tako preprosto dobiti.

Odbojka je ena najbolj priljubljenih rekreativnih iger tako pri nas kot drugod po svetu. Med ekipnimi športi z žogo velja za najmanj agresivno in zelo družabno obliko rekreacije. Dvoransko odbojko je treba ločiti od odbojke na mivki, ki je posebej priljubljena v poletnih mesecih, poleg podlage pa se razlikuje tudi v pravilih igre.

Pravila lahko določite sami

Kot vsaka športna disciplina ima tudi odbojka na mivki jasno določena pravila igre, a ker tokrat govorimo o športu kot rekreaciji, bomo uradna pravila pustili ob strani. Število igralcev lahko namreč prilagodimo znanju, prav tako pa naj bodo pravila igre stvar dogovora med ekipami.

Najem igrišča ali organizirani treningi?

Na organiziranih treningih boste hitreje izpopolnili svoje odbojkarsko znanje. | Foto: Peter Kastelic Na organiziranih treningih boste hitreje izpopolnili svoje odbojkarsko znanje. Foto: Peter Kastelic Če ste si zaželeli odbojkarske igre na mivki, imate dve možnosti. S prijatelji lahko najamete igrišče za določen čas in se zabavate po lastnih željah. Druga možnost, če si želite svojo igro izpopolniti ali imate težave pri iskanju soigralcev, pa je vključitev v organizirane rekreativne treninge odbojke.

"Najem igrišča vas bo stal od 10 do 15 evrov na uro, odvisno od lokacije. Vedeti pa morate, da boste v najbolj zaželenih urah, nekje med 17. in 20. uro težko dobili svoj termin, saj imajo igrišča zakupljene skupine. Nekoliko dražji so organizirani treningi, kjer pa se ni treba ukvarjati z rezervacijo terminov, ne potrebujete lastne žoge, hkrati pa se ob druženju naučite in izpopolnjujete tehnike posameznih odbojkarskih prvin, izboljšate fizično pripravo in igro," nam je razložil Bojan Kristan, ki vodi rekreativne odbojkarske skupine v okviru podjetja GiBit.

Starostne omejitve ni, šport je namenjen vsakomur

Treningi odbojke na mivki so namenjeni moškim in ženskam, ki bi radi s pomočjo raznolikih vaj in skozi različne oblike igre izboljšali svoje odbojkarsko znanje, odpravili napake in ne nazadnje poskrbeli za zdravo rekreacijo. Starostne omejitve praktično ni.

Kako potekajo vodeni treningi?

Bojan Kristan nam je podal osnovne informacije o rekreativni odbojki na mivki. | Foto: Peter Kastelic Bojan Kristan nam je podal osnovne informacije o rekreativni odbojki na mivki. Foto: Peter Kastelic "Trening, ki traja dve uri, začnemo z ogrevanjem, ki ga sestavljajo tek s koordinacijskimi vajami, dinamično raztezanje in vaje za stabilizacijo. Sledi del treninga, namenjen učenju in izpopolnjevanju odbojkarske tehnike, ki se nekoliko razlikuje od dvoranske odbojke. Na posameznem treningu običajno izpostavimo en element odbojkarske igre – spodnji odboj, zgornji odboj, servis, sprejem, podaja, napadalni udarec, blok, igra v obrambi –, ki ga skušamo skozi vaje izpopolniti do njegove končne pravilne oblike," je dogajanje na svojih treningih razložil Kristan in dodal, da se kompleksnost vaj zvišuje postopno, dodaja pa se še druge odbojkarske prvine, ki se približujejo dejanskim situacijam v odbojkarski igri.

"Intenzivnost treninga zvišujemo z vajami za moč, vzdržljivost, hitrost in eksplozivnost, ki so namenjene povečevanju fizične sposobnosti igralca in delujejo preventivno pred poškodbami. Po vajah sledi igranje odbojke v različnih kombinacijah in sistemih, ki jih poznamo pri odbojki. Trening končamo s sproščanjem in razteznimi vajami," potek treninga do potankosti razloži Kristan.

Ni dvoma, da je odbojka na mivki atraktiven šport. Z več zornih kotov. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Ni dvoma, da je odbojka na mivki atraktiven šport. Z več zornih kotov. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Ni vsako igrišče dobro igrišče

Igrišč je po večjih slovenskih mestih veliko, v Ljubljani je na primer vsaj deset lokacij s po nekaj dobrimi igrišči. Sogovornika, ki je bil nekoč tudi mladinski državni prvak in članski državni podprvak v odbojki na mivki, smo povprašali še, kaj zajema dobro igrišče: "Dobro igrišče pomeni dobro mivko, ki ni zbita in omogoča varno igro, urejene mreže, hkrati pa so na lokaciji tudi garderobe in sanitarije."

 Dobro igrišče pomeni dobro mivko, ki ni zbita in omogoča varno igro, urejene mreže, hkrati pa so na lokaciji tudi garderobe in sanitarije. Na fotografiji so zgledno urejena igrišča v Preddvoru. | Foto: Dobro igrišče pomeni dobro mivko, ki ni zbita in omogoča varno igro, urejene mreže, hkrati pa so na lokaciji tudi garderobe in sanitarije. Na fotografiji so zgledno urejena igrišča v Preddvoru.

Če vas je med člankom vsaj malo zamikalo, da bi se tudi sami preizkusili v tem atraktivnem športu, potem nikar predolgo ne odlašajte z odločitvijo, saj smo že na vrhuncu poletne odbojkarske sezone, ne pozabite pa na sončno kremo, da vas sonce ne opeče in, ja, navaditi se boste morali, da boste po vsakem treningu nehote nekaj mivke odnesli tudi domov.

Kako je videti pravi odbojkarski turnir na mivki, pa si lahko pridete ogledat konec prihodnjega tedna, ko bo na Kongresnem trgu v Ljubljani odbojkarski spektakel Ljubljana Beach Volley Challenge 2016.

 

Ne spreglejte