Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Četrtek,
30. 6. 2016,
21.32

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

Natisni članek

pikado rekrea(k)cija rekreacija

Četrtek, 30. 6. 2016, 21.32

6 let, 6 mesecev

REKREA(K)CIJA, 10. DEL

Rekrea(k)cija: na dan vrže za tri tone puščic

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83
pikado | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Da je pikado gostilniški šport, je velik predsodek, je prepričan predsednik Pikado zveze Slovenije Jože Grantaša.

Res je večina avtomatov za pikado, torej tarč, postavljena v lokalih, a Slovenija ima kar 1.300 registriranih igralcev. Ob tem se s tem športom ukvarjajo še številni drugi. Svoj cilj na tarči poskuša čim bolj natančno zadeti okrog pet tisoč igralcev. Predvsem igralcev, a tudi igralk.

Registriranih je 98 društev, število vseh ekip, članic pikado zveze, pa se bliža številki 150. Pikado je priljubljeno družinsko razvedrilo. V zadnjih štirih letih je bilo kupljenih okrog 40 tisoč majhnih plutastih tarč, za obdobje zadnjih 20 let pa je ta številka še petkrat večja.

Celodnevna konkretna rekreacija

V tarčo se z razdalje približno dveh metrov in pol meče pikado puščico, ki je dolga med osem in 17 centimetrov. Težka je od 18 pa vse do 360 gramov. "Na evropskih prvenstvih, kjer nastopa približno 400 tekmovalcev, vsak zmeče tudi po tri tone puščic in ko hodi ponje, naredi približno šest kilometrov. Tekmovanja namreč trajajo od dopoldneva pa vse do večera. Zelo pomembno je tudi ogrevanje, med katerim se zmeče kakih 150 puščic," razlaga Jože Grantaša, ki je leta 2002 tudi ustanovil Pikado zvezo Slovenije (PiZS).

Puščice z veseljem mečejo tudi dekleta. | Foto: Denis Trstenjak Puščice z veseljem mečejo tudi dekleta. Foto: Denis Trstenjak

Če telo reče, da je dovolj …

Včasih pa telo pravi tudi, da mu je dovolj. Tedaj se pojavi bolezen, ki se ji pravi dartitis. Tedaj metalec ne more izpustiti puščice oziroma razkleniti palca, kazalca in sredinca, s katerimi jo drži. Po navadi si mora vzeti vsaj kakšno leto premora, da se stanje normalizira. A takšnih primerov na srečo ni veliko. V zadnjih treh letih jih je bilo na Slovenskem okrog šest.

Poleg fizične vzdržljivosti je izjemno pomembna tudi psihična: sposobnost zbranosti in koncentracije. Igralce pikada odlikuje ferplej, saj sodnika ni vedno poleg. Izjemno pomembna komponenta tega športa pa je tudi druženje.

Med tekmovalci prevladujejo odrasli srednjih let. A v prilagojenem programu začenjajo vaditi tudi že osemletniki. Sledijo pionirji (15–18 let) in mladinci (18–21 let). S tem športom se je mogoče resno ukvarjati tudi do 50. ali 60. leta. V Sloveniji so tri lige, ki so razdeljene po regijah. Končno tekmovanje prinese prvake.

Pikado je najbolj razvit v državah zahodne Evrope. Na sliki je Peter Wright s Škotskega med tekmovanjem Premier League na Nizozemskem. | Foto: Guliverimage/Getty Images Pikado je najbolj razvit v državah zahodne Evrope. Na sliki je Peter Wright s Škotskega med tekmovanjem Premier League na Nizozemskem. Foto: Guliverimage/Getty Images

Cveti v zahodni Evropi

Pikado je najbolj razvit v zahodni Evropi, in sicer v Belgiji, Nizozemski, Nemčiji, Angliji, kjer je registriranih milijon igralcev, ter Franciji. Slovenska moška reprezentanca je bila na zadnjem evropskem prvenstvu v Poreču četrta. V zadnjih devetih letih je bila vselej med najboljšo osmerico Evrope.

Tako fantje kot dekleta se ponašajo z evropskim naslovom iz leta 2013. Na svetovni ravni so bili fantje najboljši leta 2010 v Zadru, ko so bili drugi, dekleta pa so bila tedaj sedma. Trenutno najboljši igralci so Mojca Mužič, Andrej Gorjak, Mitja Habjan in Jože Vavtar.

Vsi igralci in vodstvo PiZS so amaterji. Delajo ter tekmujejo z ljubeznijo do pikada in tekmovalnosti. Tisti, ki pa se uvrstijo v reprezentanco, pa s ponosom igrajo za Slovenijo.  Prav prijateljstvo, spoštovanje do sotekmovalcev in želja po uspehu je glavno vodilo igralcev pikada, sporoča predsednik zveze.

 

Še nekaj pikado ocvirkov:

  • V aprilu je potekalo 15. državno prvenstvo, ki se ga je v štirih dneh v zdravilišču Radenci udeležilo  kar 662 tekmovalcev iz 76 različnih slovenskih klubov iz vseh osmih regij.
  • Vse več klubov se ukvarja in sodeluje z osnovnimi šolami, kjer pridobivajo mlade igralce za svoje mladinske ekipe. PiZS je tudi članica Olimpijskega komiteja Slovenije - Združenja športnih zvez z glasovalno pravico.
  • Da je pikado odličen za sprostitev in druženje, pove tudi podatek, da ga igrajo v skoraj vseh upokojenskih organizacijah, da imajo svoja tekmovanja tudi na državnem nivoju. Po nekaterih podatkih igra v Sloveniji rekreativno v teh ligah in prijateljskih tekmovanjih od 6.000 do 8.500 upokojencev.
Ne spreglejte