Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Četrtek,
9. 6. 2016,
20.02

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

Natisni članek

rekrea(k)cija rekreacija plavanje

Četrtek, 9. 6. 2016, 20.02

6 let, 6 mesecev

Rekrea(k)cija, 7. del

Rekrea(k)cija: kako dobri plavalci smo Slovenci?

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

Rekreativno plavanje v Sloveniji v zadnjih letih raste in obstaja kar nekaj šol, ki imajo vodene vadbe za odrasle. Po mnenju nekaterih smo Slovenci celo nadpovprečni plavalci, sploh glede na pogoje, ki jih imamo v Sloveniji.

Če ste mislili, da se boste osnovnih tehnik plavanja naučili čez noč, ste se zmotili. Naša sogovornika sta bila mnenja, da se tehnike plavanja učimo v nedogled in večina, ki se odloči, da bodo bolj redno plavali, potem plavajo več let ali pa sploh nehajo. Plavanje tudi velja za varen šport, kjer je relativno malo poškodb.

Plavanje v Sloveniji raste

Plavanje v Sloveniji se vzpenja in so ga ljudje pri nas spoznali kot aktivnost, ki je zanimiva. "Načeloma se mi zdi, da so ljudje plavanje vzeli za svojega, tako kot so vzeli tek v zadnjih letih," nam je uvodoma povedal Gregor Pust iz Zavoda G-rega, kjer imajo tudi plavalne tečaje za odrasle.

plavanje | Foto:

Že v desetih urah se lahko naučite plavati

Na tovrstne tečaje pridejo tudi tisti, ki se niso imeli možnosti naučiti plavanja ali pa imajo slabo izkušnjo in so se pozneje opogumili. "Če je neplavalec in ima slabo izkušnjo, potem je treba kot prvo odpraviti strah. Če ni večjih težav, je deset ur individualnega vodenja običajno dovolj, da ljudje razumejo osnove plavanja in da lahko samostojno in brez pripomočkov odplavajo določeno razdaljo.

 

So ljudje, ki si želijo izpopolniti svojo tehniko in pri tem poiskati profesionalno pomoč. Njihova želja je, da pravilno plavajo. "Vsake tehnike se lahko učimo v nedogled. Načeloma so sezonski tečaji (od septembra do maja) enkrat ali dvakrat tedensko. V tem času plavalci spoznajo vse tri tehnike; se pravi prsno, hrbtno in kravl,  a daleč od tega, da obvladajo tehniko. Tretja skupina ljudi pa so tisti, ki jih sama tehnika plavanja toliko ne zanima, ampak si želijo le druženja. Teh je največ," nam je zaupal Pust.

plavanje | Foto:

Kdaj si najeti trenerja?

"Moje osebno mnenje je, da nekdo, ki se odloči, da bo bolj pogosto plaval, si za nekaj ur poišče strokovno pomoč. S tem bo opravil določene napake in bo bolj pravilno plaval. Če nima posebne želje, da je najboljši ali najhitrejši, potem lahko sam nadaljuje. Druga možnost pa je, da enkrat ali dvakrat tedensko hodijo na organizirano plavanje in po želji potem še sami plavajo."

Kako drago je plavanje?

Plavanje je zagotovo eden od športov, ki ti vzame nekoliko več časa kot na primer tek. Kako pa je s stroški pri plavanju? Po mnenju plavanje | Foto: našega sogovornika je plavanje povsem primerljivo s podobnimi športi, ki imajo vstopnino (fitnes, vodene vadbe v telovadnici …). Pri plavanju se lahko odločite za individualne vadbe ali za vadbo v skupinah. Temu primerna je tudi razlika v ceni. V poletnem času je strošek vstopnine zanemarljiv, medtem ko je v zimskem času nekoliko dražje.

"Razpon v ceni je lahko velik. Individualni tečaj je dražji, kar pomeni, da posameznika stane od 30 do 40 evrov na uro. Če pa govorimo o neki manjši skupini, pa je to okoli deset evrov na uro (v ceno je vključeno vse). Obstaja pa tudi možnost, da za odrasle občina ali lokalna skupnost lahko sofinancira tečaj."

Bazenov ni prav veliko, a če je želja …

Velikokrat se omenja, da ima Ljubljana premalo bazenov, a Gregor Pust meni, da če je želja, lahko plava vsak. "Zagotovo je več zelenih parkov za tek kot pa bazenov, a je razumljivo, da ne more biti v vsakem manjšem kraju bazen. Menim, da si vsak, ki ima željo, lahko najde prostor za plavanje."

plavanje | Foto:

Slovenci smo nadpovprečno dobri plavalci

In kako dobri plavalci smo Slovenci? Glede na Evropo ali če pogledamo v svetovnem merilu, lahko rečem, da smo Slovenci nadpovprečni plavalci, ampak še daleč od tega, da delamo to, kar bi lahko. Glede na pogoje, kakršne imamo pri nas, smo zelo dobri," nam je povedal Franci Lopatič iz plavalne šole Narf.

Ne spreglejte