Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
23. 6. 2016,
21.30

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Natisni članek

skike rekrea(k)cija rekreacija

Četrtek, 23. 6. 2016, 21.30

6 let, 6 mesecev

Rekrea(k)cija, 9. del

Rekrea(k)cija: Šport, s katerim lahko podoživite zimo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30
skike | Foto Skike klub Slovenija

Foto: Skike klub Slovenija

Če ste ljubitelji smučarskega teka in na tekaške podvige ne bi čakali vse do nove pošiljke snega ali pa če kilometre radi nabirate s koleščki na nogah, potem bi lahko bil skike pravi šport za vas.

Rolanju smo se v rekreakciji že posvetili, tokrat bomo šli korak dlje in se pobliže spoznali s skikanjem, neke vrste nordijskim rolkanjem oziroma imitacijo teka na smučeh. Podrobnosti o dinamičnem športu, ki lahko v poletnih mesecih in ob pomanjkanju snega nadomesti tek na smučeh, nam je zaupal predsednik Skike kluba Slovenija in trener Aleš Gros.

Skike je skovanka iz angleških besed skate (drsanje) in bike (kolo), saj elementi, kot so napihljiva kolesa in robustno ogrodje, spominjajo na kolo, tehnika tega športa pa na drsalno tehniko (skate) teka na smučeh. Zato ne čudi, da se s skikanjem oziroma pogosteje s tekaškimi rolkami v poletnih mesecih na novo sezono pripravljajo smučarji tekači, pa tudi biatlonci.

Jakov Fak poleti pod nogami pogosto občuti "koleščka", formo nabira s tekaškimi rolkami, "sestrami" skika. | Foto: Vid Ponikvar Jakov Fak poleti pod nogami pogosto občuti "koleščka", formo nabira s tekaškimi rolkami, "sestrami" skika. Foto: Vid Ponikvar

"Tiste, ki jih uporabljamo mi, torej lesene deščice, bolj blažijo, kar je dobro za sklepe, saj asfalt na cestah ni vedno tak, kot je rolkarska steza (asfaltirana steza na tekaškem poligonu). Vsekakor je dobro, da z njimi ohranjamo občutke. Tudi oprijem je v redu, kar je pomembno, če je cesta mokra. So pa počasnejše kot smuči, zaradi česar mogoče včasih izgubiš nekaj tistega občutka. Ko tečeš na smučeh, je dobro, da je tek dinamičen, da je vse skupaj tehnično usklajeno. Na rolkah te zna ta dinamika kar dobro utruditi, stvari gredo počasneje. Ampak imamo pozneje tudi intervalne treninge, ki telesu spet vrnejo dinamiko," nam je o vadbi s svojimi rolkami povedal biatlonec Jakov Fak.

Kaj je skike?

Da ne bi bilo nepotrebnih težav, najprej na posvet

Kako začeti? Pred prvimi koraki se je priporočljivo posvetovati z učitelji skikanja, ki vam bodo pomagali pri nastavitvah rolke, vam pokazali osnove in svetovali, kako se izogniti nevšečnostim, ki se lahko pojavijo, če se skikanja lotite sami.

Kot pravi Gros, z novinci vselej začenjajo na travi, jim pomagajo pri prilagajanju na opremo, trenirajo s palicami in brez njih, jih naučijo pravilno pasti in se pobrati. Ko se človek teh stvari navadi na travi, sledi selitev na hitrejše in zahtevnejše površine, kot so beton, utrjen makadam, umetne mase …

Skike, palice, čelada, ščitniki, očala ...

Da bi skikali, boste potrebovali kar nekaj opreme. Osnovni kos te je skike oziroma rolka, pri kateri ne potrebujete posebnih tekaških čevljev, pač pa le superge s tršim podplatom. Kolesa skika so napihljiva, v njih je stisnjen zrak in, kar je po Grosovih besedah izjemno pomembno, na njem so pritrjene so zavore, zato je tudi prijazen do rekreativcev, saj ob vzponih omogoča tudi spuste. Nadeti si boste morali še kolesarsko čelado, v roke prijeti palice, na kolena in komolce natakniti ščitnike, priporočljiva pa so tudi očala.

Skike je osnovni del opreme za skikanje, ima napihljiva kolesa, za razliko od tekaških rolk pa tudi zavore. | Foto: commons.wikimedia.org Skike je osnovni del opreme za skikanje, ima napihljiva kolesa, za razliko od tekaških rolk pa tudi zavore. Foto: commons.wikimedia.org

Opremo si lahko na začetku, ko boste še ugotavljali, ali je to sploh šport za vas, izposodite, če se boste odločili za nakup nove, pa boste zanjo odšteli nekaj sto evrov. Cena za osnovni model skika, njegova nastavitev in kratki spoznavni tečaj se vrti okoli 300 evrov, najosnovnejši model palic stane okoli 25 evrov, če prištejemo še čelado in ščitnike, se številka zviša na 400 evrov, v primeru naprednejših modelov skikov, ki omogočajo tudi klasično tehniko, pa bo ta še narasla.

Od mladih do starih, za prehod z rolerjev na tekaške rolke

Če ste se pozimi kdaj odpravili na tek na smučeh, ste zagotovo opazili pisano starostno paleto, ki je rezala smučino. Podobno je pri skikanju. "Primeren je praktično za vse. Morda ne za povsem majhne otroke, a otroci okoli osmega, devetega leta so že dovolj močni, da se lahko ukvarjajo z njim. Najstarejši udeleženec, ki se je pri meni učil za učitelja nordijskega rolkanja, je bil star 73 let. In sploh ni bil slab (smeh, op. p.). Starostni razpon je zelo velik," pravi naš sogovornik in dodaja: "Skike je idealen za prehod z rolerjev na tekaške rolke, ki so hitre in nimajo zavor. Skike ima sicer lastnosti rolkanja, a ima tudi zavoro, zato se lahko otroci brez težav ustavijo in uživajo."

 

Zakaj na skike?

Skikamo lahko večino leta, kot pravi Gros, je skike v kot priporočljivo postaviti le v obdobju snega, plundre in poledenelih tal. "Pri skikanju dela celotno telo, zelo podobno kot pri teku na smučeh pri drsalni tehniki. Vožnja je zaradi zraka v kolesih bolj mehka in je tako bolj prijazna tudi do sklepov, ki jih med vadbo ne obremenjujemo, in kolen. Priporočljiv je pri rehabilitacijah po operacijah, kar seveda ne pomeni, da gremo takoj na skike, ampak najprej rehabilitacija, nato nordijska hoja, potem skike."

Pri Skike klubu Slovenija poudarjajo še, da dobro vpliva na srce in ožilje, da je primeren tudi za tiste, ki se do zdaj niso ukvarjali s športom, in tiste, ki zaradi povečane teže ali poškodovanih sklepov potrebujejo poseben pristop k športu.

Najbolj razširjen v Ljubljani, na Notranjskem in Gorenjskem

Najpogosteje se boste s skike klubi srečali v Ljubljani, na Notranjskem in Gorenjskem, manj razširjeni pa so ti na Dolenjskem, na Obali in v Prekmurju.

 

Ne spreglejte