SiolNET. Sportal Rekreacija
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Naravna goriva za telo pred naslednjo vadbo

1

termometer

Na katero živilo bi stavili, če bi želeli preteči dodaten kilometer, presmučati še nekaj dodatnih strmin, preplavati nekaj dodatnih dolžin?

Žlica medu

Raziskave kažejo, da so živila, ki vsebujejo mešanico ogljikovih hidratov, torej živila z glukozo in fruktozo, pomembna za dovajanje energije telesu pri dejavnostih, ki terjajo vzdržljivost. Preden boste torej posegli po športnih napitkih, pomislite na med. Poleg glukoze in fruktoze vsebuje namreč še antioksidante in vitamine. Četudi med ne uvrščamo med superhrano, je več kot le sladilo. Izbirajte med naravnimi vrstami medu!

Skodelica kave

Včasih je veljalo, da na rezultate pri rekreaciji in športu vpliva pitje kave, saj naj bi telesu dalo nov zagon. Vendar ni povsem tako. Znanstveniki so devetim tekačem na dolge proge dali bodisi kapsulo kofeina, placebo, navadno kavo, brezkofeinsko kavo in brezkofeinsko kavo z dodatkom kave. Izkazalo se je, da je samo kofeinska kapsula povečala vzdržljivost tekačev. Raziskovalci menijo, da druge sestavine v navadni kavi izničijo nekatere prednosti kofeina. Zato uživajte v svoji skodelici kave, če jo potrebujete, a ne pričakujte, da vas bo kava držala pokonci pri dolgem treningu.

Skodelica kakava

Študija iz leta 2006 je pokazala, da je kakav po vadbi boljši kot športni napitki, kot so Gatorade in drugi. Napolni z energijo in pomaga pri regeneraciji telesa. Seveda pa je pomembno, da športniki uživajo sveže, ekološko pridelano mleko z dodatkom pravega, ekološkega kakava. Mleko in kakav sta namreč prava kombinacija ogljikovih hidratov in beljakovin po športu. Vseeno ne pozabite na vnos pijače z elektroliti pred ali med vadbo.

Lonček jogurta

Zaradi dolgotrajnih treningov plača svoj davek imunski sistem. Športniki postanejo bolj dovzetni za okužbe zgornjih dihal. Vendar pa novejše raziskave kažejo, da probiotiki in druge žive kulture v naravnem jogurtu pomagajo ohranjati stabilen imunski sistem. Še bolj učinkovite so probiotične kapsule, ki poleg tega skrajšujejo še čas težav z okužbami zgornjih dihal. Poleg tega velja, da bi morali ogromno jogurta pojesti, če bi želeli doseči raven probiotikov, kot jo potrebujejo športniki. Kljub temu ima jogurt uravnoteženo razmerje ogljikovih hidratov in beljakovin in pomaga pri okrevanju po treningih.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin