Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
9. 11. 2012,
16.48

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Rogla Krvavec

Petek, 9. 11. 2012, 16.48

7 let, 12 mesecev

Na slovenskih smučiščih upajo na boljšo zimo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Smučarska sezona je vse bližje. Nanjo se na slovenskih smučiščih pospešeno pripravljajo. Velikih projektov je tokrat malo.

Vročica pred prvimi smučarskimi dnevi pri marsikaterem ljubitelju belih strmin že narašča. Slovenci smo pregovorno smučarski narod. Mnogi zato za poletjem in toplimi jesenskimi dnevi ne žalujejo. Ti bodo iz omar in kleti počasi privlekli na dan smučarsko opremo. Za zdaj še zaman gledate snežne razmere na slovenskih smučiščih. Pri nas nimamo velikih ledenikov, Triglavski in ledenik pod Skuto pa za kaj več kot nekaj zavojev najbolj vztrajnih hribovcev nista več primerna. Na prve smučarske dni bo zato treba še malo počakati. Če ne bo daljšega pretirano toplega vremena, bomo nekatera smučišča lahko preizkusili že v začetku decembra.

Upad obiska zaradi pomanjkanja snega

Na večini slovenskih smučišč se bo smučarska sezona začela decembra, točen datum pa je seveda odvisen od vremenskih razmer. Te so še posebej v zadnjem času, ko se soočamo z globalnimi podnebnimi spremembami, za smučanje vse bolj neugodne. "Upamo na boljšo zimo. Zadnji dve sta bili za nas izjemno slabi, zato je bil tudi velik upad obiska. V sezoni 2007/2008 smo imeli okrog 220.000 obiskovalcev, v zadnjih dveh pa le okrog 150.000. To so velike izgube," je na primeru smučišča RTC Krvavec opisal njegov namestnik direktorja Uroš Zupan. Tudi drugod se soočajo z manjšim obiskom. Na Cerknem so lani začeli smučati šele v zadnjem tednu v decembru, tako da je bilo v prvem smučarskem mesecu sezone na smučiščih le tretjina obiskovalcev od dolgoletnega povprečja.

Na Krvavcu, kjer so razširili progo, ki vodi z vrha Krvavca v Tiho dolino, tako da bodo imeli na njej svoj pas tudi tekmovalci, so pred novo sezono velik del investicijskih sredstev namenili čim bolj kakovostnemu zasneževanju. Posodobljen zasneževalni sistem so naredili tudi v Kranjski Gori. Pozitivna izjema je Rogla, kjer so se odločili za širjenje in naredili novo progo. Sicer na slovenskih smučiščih investicije poleg zasneževanja obsegajo bolj ali manj le obnavljanje obstoječih naprav.

Na Kobli in Zelenici naprave ne bodo delovale

Vzrok za skromnost glede investicij ni le upad sredstev, ne povsod, zaradi manjšega števila smučarskih dni, ki je posledica bolj milih zim, pač pa tudi finančna kriza, ki se ji v zadnjih letih ni ognila niti Slovenija. Na nekaterih smučiščih kljub temu ostajajo optimistični, druga pa so že plačala davek. Medtem ko so na Mariborskem Pohorju, kjer imajo tudi finančne težave, le zagotovili, da bo sezona, ta še vedno visi v zraku na Starem vrhu. Žičnice na Zelenici prvič ne bodo obratovale. Stroški za vzdrževanje nekaj desetletji starih naprav so bili namreč predragi. Drugo leto zapored bo zaprta Kobla. Za slednjo je v načrtu, da bo začela obratovati prihodnje leto, ko bo zgrajena tudi povezava s Soriško planino.

Ne spreglejte