Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
8. 5. 2019,
8.24

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04

Natisni članek

maraton London

Sreda, 8. 5. 2019, 8.24

4 leta, 11 mesecev

Na londonskem maratonu vendarle svetovni rekord - za najhitrejšo medicinsko sestro

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04
Maraton, London | Foto Gulliver/Getty Images

Foto: Gulliver/Getty Images

 Čeprav na londonskem maratonu konec aprila ni bilo postavljenih časovnih rekordov v članski konkurenci, je bilo na enem največjih maratonov na svetu zabeleženih kar nekaj najhitrejših časov - tistih v teku z različnimi maskami oziroma v posebnih oblačilih. Med njimi na Otoku najbolj odmeva primer najhitrejše medicinske sestre na svetu.

Britanka Jessica Anderson je s progo londonskega maratona opravila v času 3:08:22, kar bi moralo zadostovati za rekord najhitrejše maratonke, oblečene kot medicinska sestra. A podjetje Guinness World Records (GWR), ki izdaja Guinnessovo knjigo rekordov, ji tega sprva ni priznalo, saj naj ne bi bila pravilno oblečena, poroča časnik The Guardian.

Namesto uniforme s krilom je bila Andersonova, ki je tudi sicer zaposlena kot medicinska sestra, med podvigom oblečena v uniformo s hlačami, kar je med sestrami dandanes sicer reden pojav. Vendar podjetje GWR za to ni imelo posluha in je Andersonovi zaradi "napačnih oblačil" zavrnilo zapis svetovnega rekorda.

Ta odločitev je precej razburila britansko javnost, ki je predpise uradnih zapisovalcev svetovnih rekordov o tem, kaj naj bi nosile medicinske sestre, videla predvsem kot starokopitne in tudi seksistične. Na družbenih omrežjih je v znak protesta proti tej odločitvi nastalo celo novo geslo #WhatNursesWear, torej kaj nosijo medicinske sestre.

Pri GWR so se naposled uklonili javnemu pritisku

Kot piše The Guardian, so se pri GWR naposled uklonili javnemu pritisku in v torek Andersonovi priznali rekord. Tako je za 32 sekund izboljšala štiri leta star rekord (v krilo) oblečene medicinske sestre Sarah Dudgeon.

"Podjetju GWR je postalo jasno, da so naše smernice za najhitrejšo maratonko, oblečeno v uniformo medicinske sestre, zastarele in napačne ter da predstavljajo stereotip, ki ga nikakor ne želimo ohranjati," je ob odločitvi povedala podpredsednica uprave podjetja Samantha Fay.

Po podatkih Guinessove knjige rekordov je na londonskem maratonu sicer "padlo" skoraj 40 svetovnih rekordov. Med bolj nenavadnimi so najhitrejši tekač, ki je 42.195 metrov dolgo progo pretekel oblečen kot šotor, tekač, oblečen v poročno obleko, in tudi najhitrejši mešani par, priklenjen z lisicami.

Med novimi svetovnimi rekorderji je tudi ženska, ki je razdaljo najhitreje do zdaj pretekla oblečena kot bolnica. Iz javno dostopnih zapisov sicer ni jasno, kateri pogoji veljajo za oblačila oziroma masko za bolnike. Niti ni jasno, ali sta se medicinska sestra Andersonova in najhitrejša bolnica morebiti na progi kje srečali.

Najbližje nekoliko bolj resnemu svetovnemu rekordu je bil na tekmi v Londonu najboljši maratonec vseh časov Kenijec Eliud Kipchoge. Progo je odtekel v času 2:02:37, kar je drugi najhitrejši čas v zgodovini človeštva. Zaostal je le za svojim svetovnim rekordom 2:01:39, ki ga je septembra postavil v Berlinu.

Je pa Kipchoge vseeno zabeležil drug rekord, saj je s četrto zmago postal tekač z največ zmagami na londonskem maratonu.

Eliud Kipchoge
Sportal Izjemen tek svetovnega rekorderja v Londonu
Ne spreglejte