Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
10. 3. 2020,
15.10

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,43

Natisni članek

Koronavirus Istrski maraton Mali kraški maraton

Torek, 10. 3. 2020, 15.10

4 leta, 1 mesec

Koronavirus meša štrene tekačem: nov datum za Mali kraški maraton, kaj pa ostale rekreativne prireditve v marcu?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,43
Mali kraški maraton tekač | Koronavirus povzroča sive lase tudi organizatorjem tekaških prireditev. | Foto Peter Kastelic

Koronavirus povzroča sive lase tudi organizatorjem tekaških prireditev.

Foto: Peter Kastelic

Glede na zadnje dogajanje v zvezi s preventivnimi ukrepi za zajezitev širjenja novega koronavirusa, ki med drugim narekuje, da vsi športni dogodki in druge prireditve, kjer pričakujejo več kot 500 gledalcev, potekajo brez gledalcev, se morajo tudi organizatorji rekreativnih prireditev ukvarjati z vprašanjem, ali sploh izvesti tekmovanje, ga prestaviti na nov termin ali odpovedati, kaj bo s štartninami, gledalci ob progi in podobno.

Koronavirus
Novice Novi podatki: okuženih je 34 ljudi

Prva večja tekaška prireditev, ki že vrsto let predstavlja uvod v tekaško sezono, Mali kraški maraton v Sežani, bi morala potekati isto nedeljo kot zaključek svetovnega prvenstva v poletih v Planici (22. marec), a so se organizatorji po temeljitem premisleku odločili, da tekaško prireditev, kjer pričakujejo več kot dva tisoč udeležencev in še enkrat toliko navijačev, prestavijo na drug termin.

Mali kraški maraton, ki je vedno predstavljal uvod v novo tekaško sezono, bo namesto 22. marca organiziran 7. junija.  | Foto: Vid Ponikvar Mali kraški maraton, ki je vedno predstavljal uvod v novo tekaško sezono, bo namesto 22. marca organiziran 7. junija. Foto: Vid Ponikvar

Nov termin za Mali kraški maraton

Glede na to, da je letošnji Mali kraški maraton že 20. po vrsti in bi prireditev morala miniti še bolj svečano kot sicer, je bila odločitev za nov termin še toliko težja, nam je povedal direktor javnega zavoda za šport iz Sežane Aleks Štolfa.

"Že vse odkar so Italijani začeli izvajati preventivne ukrepe, se ukvarjamo z vprašanjem, kako izpeljati prireditev. Najprej smo razmišljalo o rahli spremembi tekaške trase, ki je deloma speljana tudi po italijanskem ozemlju, nazadnje pa smo se odločili za prestavitev termina. 20. Mali kraški maraton bo tako v nedeljo, 7. junija 2020."

Organizatorji so v sporočilu za javnost zapisali, da se zavedajo odgovornosti za več kot 2.500 prijavljenih tekačev in tekačic, za več kot 150 članov osebja in prostovoljcev, za več kot 700 otrok na otroških tekih in za številne druge obiskovalce, ki na dan maratona obiščejo Sežano. "Zato je, tudi po včerajšnjem sprejetem sklepu Sveta za nacionalno varnost, prestavitev dogodka edina smiselna odločitev," so sporočili organizatorji Malega kraškega maratona.

Vsem, ki ste štartnino že poravnali, sporočajo, da so se te samodejno prenesle na drug termin, vse, ki jim ta datum ne ustreza, pa prosijo, da jim to do konca aprila sporočite na elektronski naslov: odjava@kraskimaraton.si. Možno bo tudi povračilo štartnine.

Kaj bo s tekom okrog solin? Odgovor bo znan v sredo zvečer.   

Še prej, v nedeljo, 15. marca, bi v Strunjanu morali izpeljati tekaško prireditev Povežimo soline, ki, kot pove že ime, povezuje sečoveljske in strunjanske soline. Tudi ta bo najverjetneje prestavljena na nov termin, nam je povedal organizator Mojmir Kovač. Dokončno odločitev bo javnosti sporočil jutri zvečer.

Mali kraški maraton tek | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Puštalski polmaraton - vse po načrtih

In če sta pod vprašajem teka Povežimo soline in Mali kraški maraton, pa za zdaj izvedba Puštalskega polmaratona v hribih nad Škofja Loko, ki ga oglašujejo kot najlepši in najtežji mali maraton, napovedanega za 28. marec, poteka po načrtih.

"Za zdaj vse poteka po planih. Naša kvota udeležencev je le 300 tekačev, prireditev poteka na prostem, zato o odpovedi ali prestavitvi tekmovanja ne razmišljamo, nam je povedal organizator Jože Logar. "Bomo pa zagotovili razkužila in poskrbeli za preventivne ukrepe," je napovedal.

Organizatorji Istrskega maratona budno spremljajo dogajanje, povezano z novim koronavirusom. Za zdaj prireditev ostaja na koledarju. Če bo vse po sreči, bodo tekači svojo pripravljenost merili v prvem aprilskem koncu tedna.  | Foto: A. T. K. Organizatorji Istrskega maratona budno spremljajo dogajanje, povezano z novim koronavirusom. Za zdaj prireditev ostaja na koledarju. Če bo vse po sreči, bodo tekači svojo pripravljenost merili v prvem aprilskem koncu tedna. Foto: A. T. K.

Organizatorji Istrskega maratona: pripravljamo različne scenarije

Po načrtih poteka tudi priprava na izvedbo 7. Istrskega maratona, prve slovenske tekaške prireditve v sezoni, ki ima na svojem koledarju tudi izvedbo maratonskega teka.

Kot nam je povedala Marijana Sikošek, vodja organizacijskega odbora, situacijo pozorno spremljajo iz ure v uro. "Pripravljamo različne scenarije. Kaj bo, bo odvisno od razvoja dogodkov. Vsekakor je varnost na prvem mestu," je dejala Sikoškova, ki tako kot večina upa, da se bo situacija v zvezi z novim koronavirusom s prihodom toplejših dni umirila.

Odpovedi se vrstijo ...

Za oster preventivni ukrep so se pred kratkim odločili tudi organizatorji Tokijskega maratona, ki so prireditev izvedli zgolj za vabljene tekače, medtem ko se je več kot 30 tisoč rekreativnih tekačev moralo zadovoljiti z ogledom teka prek televizijskih zaslonov.

Pod vprašajem je tudi izvedba Londonskega maratona, ene največjih tekaških prireditev na svetu, ki je napovedan za 26. april.
tokijski maraton tokio | Foto: Reuters Foto: Reuters
Ne spreglejte