Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
26. 3. 2023,
9.00

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,48

2

Natisni članek

Sežana Kras sezona tek Mali kraški maraton

Nedelja, 26. 3. 2023, 9.00

1 leto, 1 mesec

Otvoritev tekaške sezone na Malem kraškem maratonu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,48

2

Mali kraški maraton tek | Mali kraški maraton je za mnoge tekače otvoritev tekaške sezone.  | Foto Vid Ponikvar

Mali kraški maraton je za mnoge tekače otvoritev tekaške sezone.

Foto: Vid Ponikvar

V nedeljo bo v Sežani na sporedu 21. Mali kraški maraton, ki ga pripravlja Zavod ŠTIP. Potem ko je bil v letu 2022 tradicionalni tek na sporedu junija, se letos vrača v ustaljen zgodnjepomladanski termin. Glavni del dogodka se bo začel ob 11. uri, takrat bodo na sporedu polmaraton, kraška 10ka in Klančarjevih 6.

Mali kraški maraton sicer tradicionalno poteka na prvo pomladno nedeljo, mnogim rekreativnim tekačem pa predstavlja otvoritev tekaške sezone.

Tekaški del dogodka bodo spremljali tudi voden pohod po kraški gmajni, ogled jame Vilenice in športni sejem. Obenem bo organizirano tudi otroško varstvo v športni dvorani srednje šole. Prevzem startnih številk bo od 8.30 naprej.

Kje bo potekala proga?

Glavni del trase polmaratona poteka po ulicah Sežane in nato po asfaltni cesti v Lipico, kjer tekači prestopijo državno mejo. Iz Bazovice tečejo proti Padričam, Trebčam in prek Orleka nazaj proti Sežani. Proga je skoraj v celoti asfaltirana, vmes je tudi krajši makadamski odsek.

Proga teka na 10,4 kilometra poteka od Sežane skozi Živi muzej Krasa, kjer je podlaga urejen makadam, in nazaj do Sežane. Nekaj več kot šest kilometrov dolga rekreativna proga pa poteka od startno-ciljnega prostora po ulicah Sežane, mimo območja Živega muzeja Krasa do startno-ciljnega prostora.

Po besedah direktorja zavoda ŠTIP Nika Zadnika se je prijavilo več kot 1.200 tekačev. Izvedli bodo tudi pet otroških tekov različnih kategorij ter dolžin, in sicer na 1.700, 1.600, 1.200, 550 in 400 metrov. Skupaj je po besedah organizatorjev prijavljenih 800 otrok.

V Lipici so v tamkajšnji kobilarni preteklo soboto predstavili dogodek, obenem pa odprli novo tekaško stezo. Prve tekaške preizkušnje se je udeležilo 90 tekačev. Z novo stezo želijo gostom ponuditi naraven, aktiven in zdrav način spoznavanja kulturne in naravne dediščine, je na takratni predstavitvi povedala direktorica Tatjana Vošinek Pucer.

Ljubljanski maraton Adihana Gebretsadik
Sportal Ljubljanski maraton edini velik atletski dogodek v Sloveniji, dobra novica za Šutejevo
Ne spreglejte