Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
19. 9. 2018,
7.00

Osveženo pred

2 meseca

Vsebino omogoča Intersport

Natisni članek

advertorial Intersport tekaški copati tek

Sreda, 19. 9. 2018, 7.00

2 meseca

Kako se pripraviti na tekaški vrhunec leta?

Vsebino omogoča Intersport
Intersport

Tek je tisti šport, pri katerem lahko vztrajamo, tudi ko se začne hladnejši del leta in nas mika, da bi tekaške copate pospravili v kot. Brez skrbi, vrhunec tekaške sezone z ljubljanskim maraton, ki bo 28. oktobra, je že za ovinkom. Pripravimo se, kot se šika.

Tek izboljšuje naše razpoloženje in koncentracijo, pomaga preprečevati stres, vzdrževati telesno težo in krepi našo samozavest. Ljudje smo pravzaprav rojeni tekači, nismo pa vsi zapisani teku. Če se ga lotevamo prvič, bo verjetno na začetku težko, a nam izkušeni tekači lahko zagotovijo, da bomo s postopnim treningom hitro napredovali in postali redni tekači.

Prednosti teka so namreč tako raznolike, da skoraj ni človeka, ki ne bi pridobil vsaj kaj pozitivnega s to dejavnostjo. Ne smemo pozabiti, da tečemo zato, ker uživamo v teku. Že pol ure teka ima za naše počutje blagodejne učinke.

Jesen ima za tekače poseben čar. Vročina in sopara se umakneta jutranjim meglicam in svežim večerom. Ne glede na to, ali smo rekreativci, ki tečemo za svoj lastni užitek, ali pa imamo bolj tekmovalne ambicije in se že pripravljamo na rezultate prihodnje tekaške sezone.

Trije tekaški nasveti za jesen

Intersport tek | Foto:

Zavijte z ustaljenih poti

Jesen je idealno obdobje za raziskovanje parkov in stezic v okolici doma. Menjava letnega časa prinaša nove vonjave in nove izkušnje, če živimo v mestu ali na vasi. Zatopimo se v zemljevide in si zamislimo nekaj novih tekaških tras v krajih, ki jih že dolgo nismo obiskali in jih bomo preizkusili konec tedna. Tako bomo tudi za tekmovanja v drugih mestih bolje pripravljeni, saj bomo poznali teren.

Za urejene terene, kot so asfalt, urejene peščene in gozdne poti, so primerne klasične tekaške copate iz razreda nevtralnih ali stabilnih copat. Na notranji strani podplata imajo čvrstejšo gumo v primerjavi z zunanjo stranjo, ki je mehka. To preprečuje čezmerno posedanje gležnja in stopala navznoter, kar je predvsem pomembno zaradi obrabe copat. Za tek po asfaltu si omislimo primerno tekaško obutev.

Intersport Air Zoom Pegasus | Foto: Nike Air Zoom Pegasus 35 je moški tekaški copat, ki je nabit s tekaško tehnologijo. Za blaženje poskrbi Air Zoom vložek po celem podplatu, celoten čevelj pa je zasnovan tako, da omogoča agilen in hiter tek, s hitrimi menjavami ritma in hitrosti. Vse na tem copatu je prilagojeno čim boljši učinkovitosti pri teku.

Preizkusite se v teku čez drn in strn

Tekači, ki trenirajo v klubih, poznajo vse radosti teka po neurejenih gozdnih poteh in gorskih stezicah. Dinamičen tek čez drn in strn krepi moč in vzdržljivost ter nas spodbuja k pravilnejši tehniki teka. Če je naš dolgoročni cilj izboljšati rezultat na mestnih tekaških dogodkih, bo kmalu viden napredek.

Za tek po grobem terenu uporabljajmo hribovske tekaške copate, ki imajo bolj grobo površino podplata in so bolj zaščiteni v sprednjem delu pri prstih.

Za brezpotja je v trgovinah INTERPSORT na voljo bogata izbira tekaških copat.

salomon INTERSPORT | Foto: Salomon XA PRO 3D GTX® odlikuje odličen podplat Contagrip® zagotavlja optimalen oprijem na razgibanih terenih. Zanesljiv bo tudi v neugodnih vremenskih pogojih, saj ima vodoodporno membrano GORE-TEX®. Srce copata je izvrstna 3D šasija za stabilnost in oporo.

Počasi in vztrajno

Če smo začetniki ali se na tekaško stezo vračamo po daljšem premoru, začnimo s krajšimi razdaljami in postopno izboljšujmo pripravljenost, da se izognemo bolečinam in poškodbam. Najprej kombinirajmo tek in hojo, da nam tek ne bo prehitro postal preobremenjujoč. Veliko lažje bomo tekli, če bomo izbrali pravo obutev, oblačila in druge pripomočke. Jeseni bomo hvaležni za lahko tekaško jakno, ki nam bo pomagala ohranjati temperaturo trupa.

Tek po skandinavsko

intersport tek | Foto:

Jeseni nas lahko zaradi nižjih temperatur skrbi, da se bomo prehladili, vendar brez skrbi, kakovostna tekaška oblačila, predvsem pa oblačenje v slojih nas bodo obvarovala pred vremenskimi nevšečnostmi.Držimo se skandinavskega pregovora, da ni slabega vremena, verjetno smo se samo napačno oblekli. Že z manjšo investicijo v osnovni komplet tekaških oblačil in opreme se bomo obvarovali pred pretirano izpostavljenostjo mrazu, vlagi in vetru. Vse, kar potrebujemo jeseni, so neskončni kilometri z užitkom pretečenih razdalj.

Za tekmovanja bomo izbrali minimalistične "race" tekaške copate, ki so lažji, imajo tanjši podplat in ne vsebujejo veliko tehnologije. Primerne so za lažje in fizično dobro pripravljene tekače.

Kinvara Intersport | Foto: Saucony Kinvara 9 je copat, ki je začel revolucijo. Pred devetimi leti je bil Kinvara copat, ki je ustoličil filozofijo zasnove športnih copat Saucony. Združuje minimalistično zasnovo copata za tek z odličnim udobjem in oprijemom, vse skupaj združeno v nizko težo. Copat ima tudi podplat EVERUN, ki poskrbi za neverjetno udobje in stik s podlago.

 

Iščete nove tekaške copate, pa ne veste, katere bi izbrali? Poiščite jih hitro in enostavno s pomočjo iskalnika obutve.

Več kot 500 tekaških copat za začetnike, rekreativne in zahtevne tekače preveri TUKAJ.

Dobro opremljeni za jesenske trase

Preverite tekaško garderobo

Čas je, da pregledate tekaška oblačila: kratke hlače in majice ter tekaške tope bomo zamenjali za dolge pajkice in majice z dolgimi rokavi ter lahkimi jaknami. V obvezno opremo spadajo tudi lahke rokavice in kape, saj se roke hitro ohladijo. Oblačila nam pomagajo ohranjati telesno temperaturo, zato bomo jeseni potrebovali tekaško majico z dolgimi rokavi, daljše tekaške hlače in dobro tekaško jakno ali vsaj vetrovko.

jakna INTERSPORT | Foto: Moška tekaška jopa Pro Touch Bino je lahkoten in hkrati topel kos, odličen za zimsko tekaško sezono in najbolj neustrašne. Odlikuje jo veliko udobje, prijeten in zračen material, pa tudi sodobna tehnologija Dry Plus Eco, ki učinkovito odvaja odvečno vlago stran od telesa. Jopa ima visok ovratnik in dva žepa z zadrgo. Zadji del je nekoliko podaljšan za boljšo pokritost ledvenega dela. Pika na i so še reflektivne površine, ki izboljšajo varnost v slabši vidljivosti.

kupi zdaj | Foto:

S pravimi dodatki je udobneje

S pravimi dodatki nas mraz ne more presenetiti. Poskrbimo za primerno tekaško kapo, rokavice in tople nogavice ter dobro tekaško perilo. Material nam mora zagotavljati izolacijo, a nas ne sme pregreti. Material morajo biti visoko funkcionalni in morajo odvajati odvečno vlago stran od kože.

nogavice INTERSPORT | Foto: Ženske tekaške nogavice Falke RU4 Short zagotavljajo vrhunsko izkušnjo, saj odlično zaščitijo stopala in hkrati omogočajo odličen kontakt s tekaškimi copati. Blago odvaja znoj in kožo ohranja suho. S posebej oblazinjenimi predeli nogavice tudi preprečujejo nastanek žuljev.

 

kupi zdaj | Foto:

Izbiramo dodatke, s katerimi bomo na cesti vidnejši: oblačila naj imajo odsevne elemente spredaj in zadaj.

Prava motivacija za tek je lahko skrita tudi v dobri tekaški uri – ta nas bo opominjala, kdaj je čas za trening, kako učinkovit je bil in kdaj moramo počivati.

polar Intersport | Foto: Polar A370 je elegantna in športna vodoodporna naprava za spremljanje telesne pripravljenosti, ki vam omogoča neprekinjeno merjenje srčnega utripa, napredno spremljanje spanja in edinstvene vadbene funkcije Polar. Vzdržujte ravnovesje med aktivnostjo, počitkom in zabavo.


kupi zdaj | Foto:

 Namesto da žepe jakne in hlač napolnimo z raznimi predmeti, brez katerih nikoli ne gremo od doma, kot so ključi, robčki in telefon, si okrog pasu nadenimo praktično tekaško torbico z žepki, kamor lahko spravimo tudi manjši bidon. Bolj žejni in naprednejši tekači naj si omislijo nahrbtnike z mehom za pijačo. Med tekom je zelo pomembna stalna hidracija, tudi ko so temperature malce nižje.

camelback intersport | Foto: Camelbak CIRCUIT VEST je primeren za alpinizem, tek in gorsko kolesarjenje.

Vsebuje 1,5-litrski meh. Mrežasto, ultra lahko mrežasto hrbtišče razbremenjuje ramena in omogoča dobro pretočnost zraka oz. sušenje.

 

 

kupi zdaj | Foto:

V spletni trgovini Intersport je na voljo več kot 1.200 izdelkov za tek: tekaška obutev, oblačila, oprema in dodatki ter prehrana za tekače.

Vzemi si čas zase in se zaljubi v tek. Teci z Intersportom.

Ne spreglejte