SiolNET. Sportal Rekreacija
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kako se naučiti smučati po metodi UPS? (video)

3

termometer

Metod, ki vam bodo pomagale osvojiti osnovne smučarske veščine, je seveda več, a smučarski poznavalec Sandi Murovec stavi na eno. Učenje sodobne tehnike alpskega smučanja po metodi UPS. Zakaj in kako?

UPS je kratica za učenje alpskega smučanja s podaljševanjem smuči, ki ga prakticira smučarski poznavalec in dolgoletni član slovenske demonstratorske vrste Sandi Murovec, ki je ob enem tudi njen avtor. "Z metodo UPS želimo znanja željnim smučarjem naproti. Drži sicer, da smuči s poudarjenim stranskim lokom 'peljejo' same, a le pod pogojem, da nam jih k temu uspe pripraviti. Prav v tem dejstvu se skriva bistvo in ključ do uspeha," poudarja Murovec, ki je z uporabo UPS sistema v svet sodobnega smučanja uvajal tako začetnike kot tudi slovensko smučarsko šampionko Tino Maze. Nje seveda ni učil smučati, ji je pa z metodo UPS pomagal v spomladanskem delu treninga, ko se 30-letna Korošica po besedah italijanskega stratega Andree Massija, resetira.

UPS v praksi

Učenje smučanja po metodi UPS se začne na 90 centimetrov dolgih smučeh, ki so nekakšna 'podaljšana stopala', sledi "selitev" na dolžino 125 cm in se konča na smučeh, ki so v lasti smučarja. "Nič revolucionarnega. Po mnogo letih smučanja smo si pač morali priznati, da konvencionalnim potem učenja ne uspe ustrezno zadovoljiti aktualnih potreb, želja in pričakovanj terena. Postale so preveč dolgovezne in niso osnovane na prednostih, ki jih daje sodobna oprema. Poleg tega se že dlje časa postavlja vprašanje, ali si še kdo razen otrok, ki so samosvoja ciljna skupina, in začetnikov, ki druge izbire nimajo, sploh želi učenja smučanja na zastarel oziroma tradicionalen način," se sprašuje smučarski trener, čigar učenje smučanja sloni na zabavnih figurah, kot so superman, vrvohodec, prisilni jopič in drugo. "Ker niso zahtevne, v učenje vnašajo sproščenost in adrenalin, to pa prinaša rezultate," zagotavlja Murovec.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin