Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
17. 3. 2015,
14.23

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

smučarsko središče

Torek, 17. 3. 2015, 14.23

8 let

Kako obisk smučarske karavane vpliva na turizem butičnega Meribela?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Zmogljivosti mondenega Meribela, središča Treh dolin v francoskih Alpah, ki te dni gosti najboljše smučarje na svetu, so polno zasedene. A ne na račun konca svetovnega pokala. Kje so razlogi?

Od srede, 18. marca, do nedelje, 22. marca 2015, bo Meribel, smučarsko središče višjega cenovnega razreda, ki leži v osrčju smučarskega središča Tri doline, prestolnica alpskega smučanja.

V Meribelu bo namreč potekalo zadnje dejanje svetovnega pokala v alpskem smučanju, kjer bodo Slovenijo zastopali štirje predstavniki. Glavno slovensko orožje je seveda Tina Maze, ki bo nastopila v vseh štirih disciplinah in poskušala ponoviti scenarij iz leta 2013, ko je v Meribelu prvič dvignila veliki kristalni globus.

Poleg Črnjanke se bodo po progah Meribela spustili še Ilka Štuhec, ki se bo dokazovala v smuku, Ana Drev, ki bo nastopila v veleslalomu, in Miha Hrobat – priložnost za nastop med elitno petindvajseterico si je prislužil z osvojitvijo naslova mladinskega svetovnega prvaka –, ki bo tekmoval v superveleslalomu.

Finale svetovnega pokala ni vplival na marketinške aktivnosti

Preverili smo, kako je gostovanje karavane alpskega smučanja v tem petičnem mestecu, ki kakšnih posebnih infrastrukturnih posegov v zadnjih letih ni bilo deležno, vplivalo na turistični vidik. Hotelske zmogljivosti so skoraj stoodstotno zasedene, na voljo je le še nekaj prostih sob, tako kot je to marca nekaj povsem vsakdanjega.

"Finale svetovnega pokala v Meribelu ni kaj posebej vplival na marketinške aktivnosti Treh dolin, kamor poleg smučišč Val Thorens in Courchevel spada tudi Meribel, saj so marca njihove zmogljivosti polno zasedene. Glavnino gostov predstavljajo smučarji iz Zahodne Evrope, ki pa niso ravno navijači svetovnega pokala," je prepričan Aljaž Lukman, vodja turistične agencije Ski Fun iz Ljubljane.

Nasprotno, opaža celo, da sta obisk in ogled dogodkov, kot so Boarderweek (deskarski teden) decembra, festival Val Thorens 2015 in tekme v smučarskem krosu, za to območje bistveno bolj zanimiva kot pa sam svetovni pokal. "Verjetno bolj pritegnejo mlajšo smučarsko generacijo, ki se ji svetovni pokal zdi dokaj starokopiten," je prepričan Lukman, ki opaža, da se Slovenci v tem delu francoskih Alp znajdejo bolj poredko.

Slovenci raje v Val Thorens in Les Menuires

Za namestitev se raje odločajo v krajih, kot sta Val Thores in Les Menuires, ki sta cenovno ugodnejša, ob tem pa smučajo na istih smučiščih kot gostje mondenega Meribela in Courchevela, saj so smučišča med seboj povezana. Lukman razloge za to vidi predvsem v visoki ceni smučarske vozovnice za Tri doline, ki bo svojo ceno letos ohranjala vse do sobote, 21. marca 2015.

V smučarski oazi Treh dolin letno okrog dva tisoč Slovencev

Tisti, ki vseeno obiščejo Meribel – Lukman ocenjuje, da smučarsko oazo Tri doline letno obišče okrog dva tisoč Slovencev –, se večinoma za smuko na tem območju odločajo januarja, najpogosteje v drugem ali tretjem tednu, ko je cena smučarske vozovnice v paketu z namestitvijo bistveno nižja.

Cenovno mamljiv je tudi zadnji teden aprila, ko je v Treh dolinah mogoče smučati in prebivati že za ceno 260 evrov, ki vključuje namestitev v apartmaju in šestdnevno smučarsko vozovnico.

Ne spreglejte