Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
2. 1. 2015,
13.55

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Rogla

Petek, 2. 1. 2015, 13.55

8 let

Hrvaški policisti tudi letos priskočili na pomoč slovenskim smučiščem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Slovenskim policistom sta se danes pri zagotavljanju varnosti na smučiščih pridružila dva hrvaška kolega, ki bosta pomagala pri postopkih s hrvaškimi državljani.

Skupaj bodo na Rogli, Kopah in v Kranjski Gori začasno službovali štirje policisti.

Hrvaška policista sta svoj prvi delovni dan začela na Rogli, po tednu dni pa ju bosta zamenjala dva njuna kolega. Kot je na današnji novinarski konferenci na Rogli povedal vodja sektorja splošne policije na Generalni policijski upravi Tomislav Omejec, s skupno akcijo ne zagotavljajo le varnosti, pač pa tudi krepijo občutek varnosti državljanom obeh držav v času, ko je obisk gostov na vrhuncu.

Lani 49 nesreč na slovenskih smučiščih

Policija je v pretekli sezoni na smučiščih obravnavala 49 nesreč – 27 nesreč se je končalo s hujšo poškodbo in 17 z lažjo, ena oseba na območju Gorenjske pa je zaradi poškodb umrla. Sezono pred tem se je zgodilo 62 nesreč, od tega 42 s hujšo poškodbo in 16 z lažjo.

"Ena od oblik našega dela je tudi preventivno delovanje prek sodelovanja s hrvaško policijo," je še povedal Omejec, ki si želi čim varnejše smučarske sezone. To velja v poletnih mesecih tudi za slovenske goste na hrvaški obali.

80 odstotkov gostov prihaja s Hrvaške

Namestnika direktorja hrvaške policije za področje kriminalitete Zvonimirja Vnučca je ob njegovem prvem prihodu na Roglo najbolj presenetili podatek, da na tem smučišču v prvem delu sezone počitnikuje skoraj 80 odstotkov gostov s Hrvaške. Ob tem je spomnil, da s slovenskimi kolegi na ta način sodelujejo že desetletje, sicer pa se na tak način povezujejo s kar desetimi policijami bližnjih evropskih držav.

"Za zdaj imamo s tem samo dobre izkušnje ter dober odziv javnosti. Našim državljanom na ta način pomagamo lažje rešiti morebitne težave, hkrati pa se počutijo varnejše. Naši policisti so hrvaškim smučarjem na voljo, da jim pomagajo zaradi težav z jezikom, predpisi in morebitnimi drugimi okoliščinami," je dejal Vnučec in posebej poudaril odlično sodelovanje s slovenskimi kolegi.

Dobre izkušnje iz prejšnjih let

Vodja sektorja uniformirane policije celjske policijske uprave Robert Videc je pojasnil, da imajo s tovrstnim sodelovanjem zelo dobre izkušnje. Lani so med drugim obravnavali primer pogrešanih oseb državljanov Hrvaške na območju Rogle. V takem primeru je zelo pomembna dobra komunikacija med prijavitelji pogrešane osebe in policisti, hrvaški policist pa je bistveno pripomogel, da so pogrešane našli zelo hitro.

Na Rogli so lani obravnavali tudi sum tatvine motornega vozila na škodo hrvaške državljanke. Tudi v tem primeru je bila zadeva po zaslugi dobrega sodelovanja rešena hitro in uspešno.

Upoštevajte pravila varne smuke

Policisti ob tem smučarje znova opozarjajo, naj upoštevajo pravila varnega smučanja in naj s svojo vožnjo ne povzročajo nesreč. Te se največkrat zgodijo med nepravilnim prehitevanjem drugih smučarjev, zaradi nenadzorovanega in objestnega smučanja, utrujenosti ter neznanja oziroma precenjevanja znanja smučarja in neupoštevanja razmer na progi.

Ne spreglejte