Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
14. 6. 2016,
20.04

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

rekreacija pohodništvo oprema

Torek, 14. 6. 2016, 20.04

6 let, 6 mesecev

Iz Sportalovega arhiva

Gremo v gore (1) – pohodniška oprema

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Pomlad se počasi poslavlja, prihaja poletje in gore vse bolj vabijo. Obrnili smo se na Planinsko zvezo Slovenije in zbrali mnogo uporabnih napotkov, ki bi jih pohodniki na svoji poti morali upoštevati.

V prvem delu vas bomo popeljali po vodniku opreme, nujne za varno pot v gore. Začnimo pri najbolj osnovni, in sicer obleki in obutvi.

Obleka in obutev

Sodobni trendi pohodniške obleke potekajo v smeri t. i. čebulnega večplastnega sistema oblačenja, pri katerem ima vsaka plast svojo funkcijo (učinkovito prevajanje znoja, toplotna izolacija, zaščita pred dežjem, vetrom, mrazom). Ob toplem vremenu tako slačite eno plast za drugo in se izognite »toplotnemu presenečenju«, v mrazu pa se oblačite postopno in s tem poskrbite, da se telo ne pregreje.

Med hojo vam ne sme biti prevroče, zato uporabljajte aktivno perilo in oblačila iz sodobnih materialov, ki se prilegajo vašemu telesu, s tem boste zmanjšali možnost, da se kam zapnete in padete. Izogibajte se bombažu, ta je namreč hladen in slabo odvaja pot.

Vedno imejte s seboj tudi toplo oblačilo, kapo in rokavice, saj se vreme v gorah hitro spreminja, sneg pa vas ne sme presenetiti niti poleti. Primeren čevelj za pohod v gore je sicer odvisen od pohodnika, vrste in dolžine ture, kilometrov, ki jih je pohodnik že prehodil. V osnovi pa velja, da mora biti visok, saj tako zaščiti gležnje pred mehanskimi poškodbami in zvini. Imeti mora narebren podplat iz kakovostne gume, ki je tog, da se pri obremenitvi ne zvije.

Oprema, ki ne sme manjkati v vašem nahrbtniku

Opremo, ki jo boste odnesli s seboj, predhodno preglejte, v nahrbtniku naj bo na vrhu tista, ki jo boste potrebovali najprej. | Foto: Thinkstock Opremo, ki jo boste odnesli s seboj, predhodno preglejte, v nahrbtniku naj bo na vrhu tista, ki jo boste potrebovali najprej. Foto: Thinkstock

Ne glede na vrsto ture, na katero se odpravljate, v vašem nahrbtniku ne sme manjkati naslednja obvezna oprema:

  • aluminijasta folija in bivak vreča,
  • osebni komplet prve pomoči,
  • čelna svetilka in rezervne baterije,
  • mobilni telefon s polno baterijo,
  • beležka, navaden svinčnik,
  • sveča in vžigalice v nepropustni vrečki,
  • železna rezerva (hrana z visoko energijsko vrednostjo, dolgim rokom obstojnosti, ki je lahka in ima majhen volumen).

Tudi v poznopomladnem času je v visokogorju lahko še sneg, zato je med opremo potrebno spraviti tudi zimsko tehnično opremo za prečenje snežišč, čelado za varnost na poteh, izpostavljenih padajočemu kamenju in speljanih po meliščih. Na zahtevnih in zelo zahtevnih poteh uporabljajte še plezalni pas in varovalni komplet.

Če gor med zimo in spomladi niste obiskovali, je bolje, da se na prve poletne ture odpravite brez palic, saj boste noge tako privadili svojemu delu in vaš korak bo postajal zanesljivejši.

Opremo je potrebno pregledati pred odhodom!

Vso opremo, ki jo boste vzeli s seboj, morate predhodno pregledati in urediti. Poskrbite za pravilno razporeditev v nahrbtniku (na vrhu naj bodo stvari, ki jih boste potrebovali med prvimi).

Če ste začetnik hoje v gorah, vzemite s seboj nekaj več opreme, z izkušnjami pa boste ugotovili, katere opreme tovorite preveč ali premalo. Vsekakor naj nahrbtnik ne bo pretežak, saj bo tako tudi tura prijetnejša.

Ne spreglejte