Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
7. 6. 2016,
17.38

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,73

1

Natisni članek

planinarjenje Siol z vami na dopustu seniorji pohodništvo

Torek, 7. 6. 2016, 17.38

6 let, 6 mesecev

Nasveti za varnejšo pot v gore

Brez primerne opreme se obrnite proti dolini, gore bodo počakale! #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,73

1

Pohodništvo | Foto Manca Čujež

Foto: Manca Čujež

Čeprav so trenutne razmere v gorah podobne tistim v dolini – torej je kopno in sončno –, pa na določenih mestih v sredogorju in visokogorju še vedno vztrajajo sledi zime. Tudi na videz nedolžnih pobočij se zato lotevajte z ustrezno opremo, kamor spadajo tudi cepin in dereze, svetuje gorski reševalec in strokovni sodelavec Planinske zveze Slovenije Matjaž Šerkezi.

V prvi polovici leta je bilo v slovenskih gorah manj nesreč kot v istem obdobju lani (letos 95 posameznih primerov, lani 103, od tega kar 12 smrtnih), a je bilo med njimi kar deset tragedij. Deset smrtnih žrtev, med njimi tudi nekaj samomorov, ti so se pojavili že lani, so danes v Kranju povedali na skupni novinarki konferenci Planinske zveze Slovenije, Gorske reševalne zveze Slovenije in slovenske policije.

Glede na to, da je vrhunec planinske sezone šele pred vrati, je pričakovati, da bo število nesreč s takim in drugačnim izidom najbrž še naraslo.

Kraj, kjer se je ravno pred kratkim zgodila nesreča s smrtnim izidom. (Vir: Facebook/Matjaž Šerkezi) | Foto: Kraj, kjer se je ravno pred kratkim zgodila nesreča s smrtnim izidom. (Vir: Facebook/Matjaž Šerkezi)

Največ nesreč zaradi zdrsa

Še vedno je največ nesreč posledica zdrsa, ki ga lahko povzročijo številni dejavniki. Od slabe priprave na planinsko turo in precenjevanja lastnih sposobnosti, ko planinci na vrhu gore pozabijo, da jih čaka še pot v dolino, do človeške malomarnosti, neupoštevanja pravil hoje in slabe opreme.

Kaj spada v obvezno planinsko opremo?

Poleg že omenjenih cepina in derez – te vam lahko koristijo tudi v na videz poletnih dneh, ki jih krasijo ali kazijo, kakor vzamete, zaplate snega – ter samovarovalnega kompleta, s katerim se lahko pripnete na jeklenico, poskrbite še za ustrezno obutev in se, če je mogoče, opremite s čelado.

Šerkezi je ob tem povedal, da je ravno pred kratkim tuja planinka med zdrsom z glavo treščila ob skalo in zaradi posledic udarca umrla.

Na skupinski novinarski konferenci PZS, GRZS in slovenske policije so predstavili najpomembnejše novosti pred začetkom poletne planinske sezone.  | Foto: Na skupinski novinarski konferenci PZS, GRZS in slovenske policije so predstavili najpomembnejše novosti pred začetkom poletne planinske sezone.

Kakšna obutev je primerna?

Šerkezi predlaga uporabo gojzarjev ali trail obutve, odločitev pa je odvisna od tega, za kakšen namen jih nosite in kakšne izkušnje ima tisti, ki jih nosi. In ne boste verjeli, gorski reševalci v gorah srečujejo tudi planinke v visokih petah.

Očitno obstajajo tudi "pohodnice" v visokih petah. (Vir: Facebook/Matjaž Šerkezi) | Foto: Očitno obstajajo tudi "pohodnice" v visokih petah. (Vir: Facebook/Matjaž Šerkezi)

Zgodaj ni ob 8. uri, ampak ob 4. uri

V gore se podajte zgodaj zjutraj. "To je ob 4. ali 5. uri zjutraj, saj je popoldne večja nevarnost poletnih neviht. Tako pa smo do te ure že na varnem v dolini ali v planinski koči," je pojasnil Šerkezi.

Če se na pot odpravljate v otroški družbi, naj bo štart še bolj zgodaj, saj v vročih dneh niso redki primeri dehidracije ali toplotnega udara pri otrocih, je opozoril.

Oblecimo svetla in dolga oblačila, saj se tako vsaj malo izognemo UV-žarkom in uporabi sončnih krem, pravi. Ne pozabimo niti na toplotno opremo (kot so kapa in rokavice), na sončna očala, pa tudi malica in pijača bosta prišli še kako prav.

Obvezno preverite vremensko napoved in odprtost planinskih koč na poti. Sveži podatki so objavljeni na spletni strani ww.pzs.si.

Pohodništvo | Foto: Manca Čujež Foto: Manca Čujež

Ne pozabite niti na:

  • aluminijasto folijo ali veliko črno vrečo in bivak vrečo,
  • osebni komplet prve pomoči,
  • čelno svetilko in rezervne baterije,
  • mobilni telefon s polno baterijo,
  • beležko in navadni svinčnik,
  • svečo in vžigalice v neprepustni vrečki ter
  • železno rezervo (hrano, ki ima visoko energijsko vrednost in dolg rok obstojnosti, je lahka in ima majhen volumen).

Pasti družbenih omrežij

Kot eno od pasti je Šerkezi navedel tudi zgledovanje po podobah na družbenih omrežjih. "Vse je videti super, nihče pa se ne vpraša, kakšne izkušnje ima oseba na fotografiji," je opozoril na digitalne pasti, ki v gore lahko zvabijo tudi premalo izkušene.

Svetuje, da se za čim več uživanja v gorah včlanimo v eno od planinskih društev in v gore odpravljamo v organiziranih skupinah pod vodstvom gorskih vodnikov. Tako pridobimo osnovna planinska znanja, ko mislimo, "da nam je vlak pobegnil, pa se ustavimo".

"Če nimamo primerne opreme, obrnimo, gore nas bodo počakale. Tam so že milijon let in tam bodo še enkrat toliko," je sklenil Šerkezi.

Če se vam zgodi nesreča, pokličite na 112. | Foto: Če se vam zgodi nesreča, pokličite na 112.

V primeru nesreče pokličite na 112

Če se kljub upoštevanju vseh pravil vendarle zgodi nesreča, pokličite na telefonsko številko 112. Operater se bo na podlagi vaših podatkov odločil, kakšno vrsto pomoči poškodovani planinec potrebuje. Od junija do septembra je na Brniku v pripravljenosti dežurna helikopterska ekipa prve pomoči.

V primeru malomarnosti bodo stroški reševanja na vaših plečih

V Sloveniji visoke stroške reševanja v gorah krijeta Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije in država, v primeru malomarnosti pa posameznik sam, medtem ko mora v tujini za to poskrbeti vsak sam, so sporočili s PZS. Če se včlanite v eno od planinskih organizacij to že vključuje zavarovanje za kritje stroškov reševanja v tujini, poskrbeti je treba le za ustrezno vrsto članarine. 

Zaživela je mobilna aplikacija Gorski vodnik


Na novinarski konferenci so predstavili tudi brezplačno mobilno aplikacijo z imenom Gorski vodnik, s katero lahko načrtujete svoje poti po slovenskih gorah. Pri Zavarovalnici Triglav so jo v sodelovanju s Planinsko zvezo Slovenije oblikovali v okviru akcije Očistimo gore, pod okriljem katere, so planinci v dolino prinesli že 27 ton smeti.

Ne spreglejte