Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
20. 6. 2016,
16.42

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,20

2

Natisni članek

Jurij Tepeš Borut Pahor Šmarna gora Metka Albreht Betka Šuhel Mikolič Od vzhoda do vzhoda

Ponedeljek, 20. 6. 2016, 16.42

5 let, 10 mesecev

Metka&Betka od vzhoda do vzhoda – za srečne ljudi

Adrenalin narašča! Z vrečo sladkorja, izolirnim trakom in zobnima ščetkama sta Betka in Metka pripravljeni na svoj življenjski podvig.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,20

2

Metka Betka Šmarna gora

Betka Šuhel Mikolič in Metka Albreht se že dlje časa zavedata, kaj bosta na najdaljši dan v letu, 21. junija, počeli nekaj minut čez 5. uro zjutraj. Začeli bosta 24-urno vzpenjanje in sestopanje s Šmarne gore. Za cilj sta si zadali 20 vzponov, a ker se bliža 25. obletnica Slovenije, jih ne izključujeta niti 25. Družbo jima bodo delali številni znani Slovenci, tudi Borut Pahor, vabljeni pa ste vsi, sporočata.

Znani Slovenki, Betka Šuhel Mikolič in Metka Albreht, na prvi poletni dan, 21. junija 2016 ob sončnem vzhodu (približno ob 5.uri zjutraj), organizirata prav poseben rekreativno-družabni dogodek z naslovom 24 ur Šmarne gore s sloganom "Od vzhoda do vzhoda – za srečne ljudi".

Na Šmarno goro se Betka in Metka odpravljata ob vseh vremenskih pogojih in razpoloženju, le tokrat sta si vzeli dva dneva prosto. Jutri bo Šmarne gore še preveč ... | Foto: Na Šmarno goro se Betka in Metka odpravljata ob vseh vremenskih pogojih in razpoloženju, le tokrat sta si vzeli dva dneva prosto. Jutri bo Šmarne gore še preveč ...

Dogodek je brezplačen in nima nikakršne druge note kot to, da spodbuja izločanje endorfinov, druženje in rekreiranje ljudi, sta povedali, ko smo se pred točno mesecem dni zgodaj zjutraj skupaj podali na najbolj oblegano ljubljansko vzpetino. "Ne gre za tekmovanje, dogodek je primeren za vse," poudarjata glavni snovalki akcije, ki v teh dneh nabiti z adrenalinom usklajujeta še zadnje podrobnosti pred jutrišnjim dnevom D.

Veliko za šalo in malo za res, sta za podvig 24 ur Šmarne gore zapakirali vse, kar bosta potrebovali na poti. Tudi jajca, babuško in izolirni trak. | Foto: Veliko za šalo in malo za res, sta za podvig 24 ur Šmarne gore zapakirali vse, kar bosta potrebovali na poti. Tudi jajca, babuško in izolirni trak.

Od babuške do izolirnega traku in jajc

Malo za šalo, pa veliko zares sta že spakirali prtljago, ki ju bo spremljala na vrhu Šmarne gore. Od "cukra," če noge ne bodo več držale, glava pa bi vztrajala naprej. Izolirnega traku,  da skupaj drži boleče kosti, zobne ščetke, da večerna rutina ne umanjka, babuške, spominek na dom - vendarle ju 24 ur ne bo doma, sta zapisali na Facebooku. Potem so tu še jajca, da glas ne zataji, ko bodo po poti prepevali na ves glas, pilica za nohte, zapestnice za mimoidoče, lonček za toplo juho - za vsak primer, če se bo kdo spomnil nanju sredi noči -, sta pobarali, do toaletnega papirja za brisanje solzic sreče.

Kaj se bo jutri dogajalo na Šmarni gori?

Če se boste jutri, 21. junija, ob sončnem vzhodu povzpeli na Šmarno goro, vas bo tam pričakal orkester Slovenske vojske, ki bo zaigral skladbo Nad mestom se dani.

V nadaljevanju bo besedo prevzela slavnostna govornica, komičarka Lucija Čirović, štafeto bo nato predala članom Ansambla Saše Avsenika, ki bodo zaigrali skladbo Na Šmarno goro v jutro mlado, za piko na i pa bo nad Ljubljano zadonela še Golica. Program bo trajal točno deset minut.

Rekreativno-družabni dogodek Metka&Betka od vzhoda do vzhoda – za srečne ljudi, se bo končal v sredo, 22. junija, ob 5.00 na Šmarni gori.

Na Šmarno goro se bo jutri povzpel tudi predsednik države Borut Pahor. | Foto: Na Šmarno goro se bo jutri povzpel tudi predsednik države Borut Pahor.

Na Šmarno tudi Pahor in Tepeš

Projekt 24 ur Šmarne gore podpirajo številni akterji. Pravzaprav dekletoma še nihče ni rekel ne. Niti predsednik države Borut Pahor, ki se bo jutri povzpel na vrh Šmarne gore v družbi uspešnih nordijcev Jurija Tepeša, Anžeta Laniška, Špele Rogelj in Maje Vtič.

Betka in Metka si želita sončni vzhod pričakati z množico ljudi. Igral bo Orkester Slovenske vojske. | Foto: Peter Kastelic Betka in Metka si želita sončni vzhod pričakati z množico ljudi. Igral bo Orkester Slovenske vojske. Foto: Peter Kastelic

Močna podpora

Projekt podpira tudi Mestna občina Ljubljana, ki ga je dodala v sklop dejavnosti ob nazivu Ljubljana, zelena prestolnica Evrope 2016, Turizem Ljubljana, ki bo obiskovalce pogostil s šmarnogorskim čajem in jedmi iz nabora Okusov Ljubljane in Energetika Ljubljana, ki že 12 let skrbi za urejene poti na Šmarno goro in s tem ozavešča pomembnost hoje po utrjenih in za to pripravljenih poteh.

Ob 7.20 bosta odprli prenovljeno Pot svobode, ki bo letos nosila ime Pot srca. | Foto: Ob 7.20 bosta odprli prenovljeno Pot svobode, ki bo letos nosila ime Pot srca.

Betka in Metka v lovu na tri cilje

Glavni akterki akcije sta si zastavili tri cilje: prvi je ta, da zjutraj ob 5.10 na Šmarno goro spravita vsaj 500 ljudi. "To, da se navsezgodaj zjutraj odpraviš na sprehod ali v hribe in prideš domov ali v službo dobre volje, je največ, kar lahko narediš zase, za družino, sodelavce, prijatelje. Lahko si srečen!" je povedala Betka.

Drugi cilj je opozoriti ljudi na pomen hoje na Šmarno goro po utrjenih poteh. "Če hodimo po bližnjicah, naravi škodimo, sprožamo plazove, pospešujemo erozijo tal in tega se ne zavedamo dovolj. Prehodili bova vseh 16 utrjenih poti, na Šmarno goro pa bi se radi povzpeli vsaj 20-krat. Torej bova kakšne tudi skombinirali, pri čemer nama bo pomagal izkušeni Tomo Šarf," je omenila Betka.

Pri pripravi na podvig jima je pomagal izkušeni gorski tekač Tomo Šarf. | Foto: Pri pripravi na podvig jima je pomagal izkušeni gorski tekač Tomo Šarf.

In tretji cilj? Odpreti prenovljeno Pot svobode, ki se bo po novem imenovala Pot srca. "Pot svobode oziroma zdaj Pot srca je ena redkih poti, ki ne vodijo na Šmarno goro, ampak okrog nje in če jo pogledaš s ptičje perspektive, vidiš, da je v obliki srca. Nanjo se priključiš kar s sedmih poti.

Pot srca, ki je v tem letu nastajala v okviru projekta Ljubljana, Zelena prestolnica Evrope 2016, pod pokroviteljstvom Energetike Ljubljana in Mestne občine Ljubljana, s tesnim sodelovanjem Tekaškega kluba Šmarnogorska naveza, bosta odprli ob 7.20.

Po jutru se dan pozna. Boste jutri svojega začeli na Šmarni gori? | Foto: Po jutru se dan pozna. Boste jutri svojega začeli na Šmarni gori?

Pomembno obvestilo!

Betka in Metka vsem, ki se jima nameravate pridružiti na Šmarni gori, predlagata, da se pravočasno odpravite na pot. Če želite hoditi v družbi, bodite jutri ob 4.15 na parkirišču v Tacnu, če greste raje sami, imejte v mislih le to, da je treba biti na vrhu že ob 5. uri zjutraj.

Ne spreglejte