Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
9. 2. 2023,
4.00

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,71

1

Natisni članek

NK Celje Jošt Urbančič zimski prestopni rok Tio Cipot Mitja Ilenič 1. SNL

Četrtek, 9. 2. 2023, 4.00

1 leto, 2 meseca

Zimski nogometni prestopni rok v Sloveniji

Američani za 18-letnega Slovenca odšteli milijon evrov

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,71

1

New York City | Navijači New York Cityja, ki je leta 2021 postal prvak lige MLS, zanj pa je pred leti igral tudi nekdanji slovenski reprezentant Andraž Struna, bodo v tej sezoni bodrili obetavnega Belokranjca Mitjo Ileniča. | Foto Guliverimage

Navijači New York Cityja, ki je leta 2021 postal prvak lige MLS, zanj pa je pred leti igral tudi nekdanji slovenski reprezentant Andraž Struna, bodo v tej sezoni bodrili obetavnega Belokranjca Mitjo Ileniča.

Foto: Guliverimage

Pravijo, da na mladih svet stoji, realnost 1. SNL pa je že dolgo takšna, da klubi večino svojih prihodkov, potrebnih za preživetje kluba, pridobijo prek prodaje najboljših igralcev. Ker pa nekateri mladi zelo obetajo, niti ne čudi, da so tisti, ob katerih so zaslužili največ denarja, šele na začetku kariere. Letošnji rekorder, donedavni obetavni branilec Domžal Mitja Ilenič, ki se po novem dokazuje čez lužo v New Yorku, je na primer star komaj 18 let.

Simon Rožman
Sportal Gorica nanizala šest zmag, Tabor ugnal Ajdovce

Osrednji junaki zimskega prestopnega roka v Sloveniji, ki bo trajal še slab teden in se na sončni strani Alp končal 15. februarja, tako da imajo klubi še nekaj časa, da svoje vrste okrepijo z želenimi igralci, so Mitja Ilenič, Tio Cipot in Jošt Urbančič. Mladi nogometaši, stari komaj 18, 19 in 21 let, ki so svetla prihodnost slovenskega nogometa, so svojim klubom skupaj zagotovili vsaj dva milijona evrov.

Mitja Ilenič se je iz Domžal preselil v enega največjih mest na svetu, v New York. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Mitja Ilenič se je iz Domžal preselil v enega največjih mest na svetu, v New York. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Slovensko prvenstvo je pozimi zapustil tudi mladi Hrvat Ivan Durdov, eden od šestih najboljših strelcev jesenskega dela, pa tudi nekdanji kapetan Celja Dušan Stojinović, po drugi strani pa se v 1. SNL vrača veliko ime, standardni slovenski reprezentant Žan Karničnik. Predstavlja veliko okrepitev Celjanov, kluba, ki se je to zimo vsaj na papirju najbolj okrepil, vrgel rokavico tekmecem in zaradi številnih prihodov nekdanjih asov Mure spravil v jezo zlasti navijače prekmurskega nogometnega ponosa.

Ti prvič v klubski zgodovini stiskajo pesti za Italijana v črno-belem dresu, prišel je mladi Filippo Tripi. Največ odhodov je bilo pričakovano pri Taboru, ki v zahtevnem obdobju nič kaj rožnatih finančnih okoliščin išče dobitno kombinacijo, ki bi ga zadržala med elito. Kaj nam je torej prineslo obdobje, namenjeno sklepanju novih pogodb z nogometaši?

Edini odhod iz 1. SNL, izražen s sedmimi številkami

Zgodilo se je kar nekaj odmevnih odhodov. Eden največjih obrambnih biserov slovenskega nogometa, mladi Mitja Ilenič, ki je bil že pri 17 letih dodana vrednost v prvi ligi, je odšel čez lužo.

V ligi MLS je vse več mladih evropskih upov, tako je na primer Los Angeles kupil Hrvata Stipeta Biuka, na katerega so veliko stavili pri Hajduku. Dalmatinci so s prodajo mladega igralca zaslužili vsaj sedem milijonov evrov. Domžale so za prodajo Ileniča prejele sedemkrat manj, a vseeno dočakale odmeven prestop, izražen s sedmimi številkami, kar izstopa v slovenskem okolju. To je pohvala za delo Domžal v mladih selekcijah. Zgodil se je nov prestop v pestri zbirki Simona Rožmana, ki je lepšo prihodnost in igranje na višji ravni v tujini omogočil že številnim (slovenskim) nogometašem.

Največji letošnji zimski prestopi Slovencev iz 1. SNL:

  1. Mitja Ilenič (Domžale – New York City/ZDA) 1.000.000 evrov
  2. Tio Cipot (Mura – Spezia/Ita) 700.000 evrov
  3. Jošt Urbančič (Gorica – Viking Stavanger/Nor) 300.000 evrov

Nekdanji up Mure že igra v serie A

Tio Cipot že nabira izkušnje v najmočnejšem italijanskem prvenstvu. | Foto: AP / Guliverimage Tio Cipot že nabira izkušnje v najmočnejšem italijanskem prvenstvu. Foto: AP / Guliverimage Zelo je odmeval tudi prestop 19-letnega Tia Cipota, ki po novem nastopa v eni izmed najmočnejših lig na svetu, serie A. Slovencem se ne zgodi vsak dan neposreden prestop iz 1. SNL v eno izmed lig petice, a Spezia je prepoznala talent mlajšega izmed sinov nekdanjega slovenskega reprezentanta Fabijana Cipota.

Mura je dočakala rekorden posel, s katerim je napolnila blagajno, navijače pa je v slabšo voljo spravil odhod donedavnega ljubljenca Luke Bobičanca. Za okrog 200 tisoč evrov so ga pripeljali Celjani. Tako se je odločil izkušeni Hrvat, ki se bo z nekdanjimi soigralci pomeril že v soboto.

V knežjem mestu bo pravcati spektakel, prisotno bo ogromno mešanih občutkov. Zanimivo bo videti, kakšen bo odziv navijačev črno-belih, ki se odpravljajo v Celje v ogromnem številu. Že zdaj je jasno, da jih bo najmanj 700. Poleg Nina Koutra pri Celju igrata tudi Matko Obradović in Žan Karničnik, aktualni slovenski reprezentant. Če ga bodo znali uporabiti tako, kot da je Anže Šimundža v šampionski zasedbi Mure, bi lahko Celjani z njim v obrambi pridobili ogromno.

Špancu, ki vozi zeleno-bel "ferrari", se je uresničila želja

Almedin Ziljkić je zapustil Olimpijo, kariero bo nadaljeval v glavnem mestu Bosne in Hercegovine. | Foto: Grega Valančič/Sportida Almedin Ziljkić je zapustil Olimpijo, kariero bo nadaljeval v glavnem mestu Bosne in Hercegovine. Foto: Grega Valančič/Sportida Pri Olimpiji in Mariboru, jesenskih prvakih in branilcih naslova, največjih slovenskih klubih, za katera stiska pesti ogromno navijačev, ni bilo veliko sprememb. Želja trenerja zmajev Alberta Riera, da obdrži najmočnejša orožja, se je uresničila. Vsi najboljši so ostali, čeprav ni manjkalo ponudb iz tujine. Svit Sešlar in Matevž Vidovšek že nekaj časa prevladujeta na seznamu želja tujih snubcev, a bosta še naprej nastopala na slovenskih zelenicah.

Odšel je le Almedin Ziljkić, pod vodstvom Riere občasni adut s klopi, ki je izžareval posebno dinamiko na levem krilu, nato pa po prihodu v Sarajevo spregovoril o tem, da je pri Olimpiji užival na igrišču, o čemer pričajo tudi enkratni rezultati, bolj kaotično pa naj bi bilo dogajanje zunaj igrišč. Pred vodstvom Olimpije je tako odgovorna naloga, da to popravi in olepša javno podobo. Za zdaj mu gre dobro, ukinjena je bila prepoved dejavnosti v prestopnih rokih, ki jo je izrekla Nogometna zveza Slovenije. Poplačan je bil zahtevan del nekdanjim nogometašem, kmalu pridejo na vrsto še dolgovi do nekdanjih trenerjev, zmaji pa so pozdravili tri mlade novince, ki prihajajo iz bližnjih dežel. Olimpija ima ogromno prednost in verjame, da bo zadoščala za veliko veselje, prvi naslov prvaka po petih letih.

Iličić dvignil pripravljenost, Koper pridobil daljšo klop

Marko Šuler je v zadnjem obdobju prejel kar nekaj ponudb za Žana Vipotnika, Josip Iličić pa je na zadnjih pripravljalnih tekmah pokazal precej znanja in atraktivnih potez. | Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA Marko Šuler je v zadnjem obdobju prejel kar nekaj ponudb za Žana Vipotnika, Josip Iličić pa je na zadnjih pripravljalnih tekmah pokazal precej znanja in atraktivnih potez. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA Maribor ni pripeljal nobenega zimskega novinca, kar pa navijačev ob tem, da bo največjo pridobitev predstavljal Josip Iličić, ki je dvignil raven kondicijske pripravljenosti in bi lahko pokazal bistveno več kot jeseni, ne moti pretirano. Mladi Nigerijec Ishaq Kayode Rafiu, ki je bil jeseni napovedan kot ogromna pridobitev, še zdaleč ni pokazal vsega, a je še vedno velika neznanka za evropski nogomet. Je pa vprašanje, kaj bo v napadu vijolic, če resnično odide najbolj vroči strelec zadnjih mescev Žan Vipotnik. To bi bil velik udarec, ki bi ga moral Marko Šuler nujno reševati s prihodom zelo kakovostne menjave. Teh pa na nogometni tržnici ni veliko.

Tudi jesenski podprvak Koper se je pozimi vidno okrepil. Trener Zoran Zeljković ima končno tisto, kar mu je manjkalo prejšnjo sezono. Daljšo klop. Največja pridobitev je vsekakor vrnitev nesojenega kralja strelcev Maksa Barišića, ob katerem bi kanarčki lažje preboleli morebitni odhod Andreja Kotnika.

Krilni napadalec Kopra Maks Barišić se je vrnil na zelenice. | Foto: Grega Valančič/Sportida Krilni napadalec Kopra Maks Barišić se je vrnil na zelenice. Foto: Grega Valančič/Sportida

V 1. SNL po dveh desetletjih ne bomo več spremljali Aleksandra Rajčevića. Legendarni Primorec je kariero nadaljeval pri italijanskem nižjeligašu Krasu, v obrambni vrsti Kopra že dalj časa prevladujejo mlajši igralci.

Tabor še ni rekel zadnje

V Muri se je zgodilo ogromno sprememb. Presenetila je z zgodovinskim prihodom italijanskega legionarja. To je novo poglavje v zgodovini črno-belih, prišlo je še veliko novincev iz dežel, nastalih na območju nekdanje Jugoslavije. Če bi ujeli vsaj delno raven predstav, s katerimi v 1. SNL nase opozarja Kosovec Mirlind Daku, bo to velik uspeh. Mura se poteguje za Evropo, a je na voljo premalo vstopnic za vse kandidate. Le štiri za najboljših šest slovenskih klubov, tako da bo spomladi še pestro.

Oliver Bogatinov se je po nekaj letih, ko je v Mariboru in Kopru opravljal drugačne vloge v nogometu, vrnil na trenerski stolček. | Foto: Vid Ponikvar Oliver Bogatinov se je po nekaj letih, ko je v Mariboru in Kopru opravljal drugačne vloge v nogometu, vrnil na trenerski stolček. Foto: Vid Ponikvar

Pri Bravu, ki še naprej ohranja tesno poslovno vez z zagrebškim Dinamom, ni bilo veliko zimskega prometa. Tudi Radomljani niso veliko menjali ekipe, so pa trenerja, kar bi zaradi v nogometu pogostih učinkov "šok terapije" lahko predstavljajo dodatno orožje v boju za obstanek. Oliver Bogatinov je poln izkušenj in motivacije, da reši edini klub, ki ne sme igrati prvoligaških tekem na svojem igrišču.

Tabor tudi še ni rekel zadnje. Mnogi so ga že odpisali, zlasti po katastrofalnem polomu z 0:8 v zadnjem krogu proti Olimpiji. Prepričani so bili tudi, da se je Dušanu Kosiću že večkrat usodno zatresel stolček, a jih je občutek vedno varal. Vodstvo Kraševcev na čelu z direktorjem Davorjem Škerjancem namreč Ljubljančanu še vedno verjame. Prišlo je nekaj novih obrazov, najboljšo strelsko formo kaže Luka Šušnjara, številni tujci, ki so sestavljali tujsko legijo na Krasu, pa so zapustili Sežano. Na Krasu še verjamejo v obstanek. Podobno kot lani, ko jim je uspelo v dodatnih kvalifikacijah.

Urbančič po stopinjah Brekala

Jošt Urbančič je igral za številne mlade reprezentančne zasedbe, zdaj pa se bo dokazoval na Norveškem. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Jošt Urbančič je igral za številne mlade reprezentančne zasedbe, zdaj pa se bo dokazoval na Norveškem. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Tem se želi izogniti trenutno osmouvrščena Gorica, ki bi lahko po koncu sezone pozdravila novo klubsko vodstvo. Do takrat je vse usmerjeno proti zagotovitvi obstanka. V pripravljalnem delu so imele vrtnice najdaljši zmagoviti niz od vseh slovenskih prvoligašev, nanizale so kar šest zmag, a bodo v boju za prvoligaške točke naletele na močnejše tekmece. Pripeljale so številne okrepitve. Gorica pričakuje boljše igre kot jeseni, obenem pa so s prestopom Jošta Urbančiča na Norveško dokazali, da se lahko kakovostni prestopi opravijo tudi iz klubov, ki niso tako medijsko oblegani in se ne potegujejo za višja mesta.

Urbančič bo poskušal slediti izkušnji Davida Brekala, ki se je k Vikingu preselil iz vrst Brava, zdaj pa je že lep čas članski reprezentant. Tako 1. SNL dokazuje, da je lahko v določenih primerih pravi poligon za napredek mladih igralcev. Z novim zagonom, NZS je novost napovedala za sezono 2023/24, ko bodo morale ekipe nameniti še večji poudarek mlajšim igralcem in tistim, ki prihajajo iz lastnega klubskega podmladka.

Zimski nogometni prestopni rok pri klubih 1. SNL:

Olimpija:
Prišli: Admir Bristrić/BiH (Rijeka/Hrv), Ivan Posavec/Hrv (Varaždin/Hrv), Anes Krdžalić/BiH (Kustošija/Hrv - posoja)
Odšli: Almedin Ziljkić/BiH (Sarajevo/BiH), Ivan Lagundžić/Hrv (Borac Banja Luka/BiH)

Koper:
Prišli: Matthias Fanimo/Ang (Slaven Belupo/Hrv), William Milovanovic/Šve, Timothe Nkada/Fra (Reims/Fra), Vid Koderman (Maribor), Wilkims Ochieng/Ken, Karlo Bilić/Hrv, Ermin Karajbić/BiH (Brežice - konec posoje)
Odšli: Luka Šušnjara (Tabor), Aleksander Rajčević (Kras Repen/Ita), Žiga Laci (AEK Atene/Grč - konec posoje), Žan Bešir (Tabor), Dario Kolobarić, Cristojaye Daley/Jam (Harbour View/Jam - konec posoje), Danilo Šipovac/BiH (Zrinjski/BiH - konec posoje) 

Celje:
Prišli: Luka Bobičanec/Hrv (Mura), Žan Karničnik (Ludogorec/Bol - posoja), Matko Obradović/Hrv, Klemen Nemanič (Csikszereda/Rom), Anej Kujović (Bistrica), Ibrahim Kargbo Jr./Nig (Dinamo Kijev/Ukr)
Odšli: Dušan Stojinović (Jagiellonia/Pol), Amadej Brecl (Domžale), Grigorij Morozov/Rus (Beitar Jeruzalem/Izr - posoja), Joseph Oma Adah/Nig (Dinamo Minsk/Blr), Florijan Raduha (Mura), Bi Nene Junior Gbamble/SlO (Akhmat Grozni/Rus),   

Maribor:
Prišli: /
Odšli: Danijel Šturm (Aluminij - posoja), Vid Koderman (Koper), Vladan Vidaković/Srb (Dinamo Batumi/Gru - posoja), Roko Baturina/Hrv (Ferencvaroš/Mad - konec posoje) 

Domžale:
Prišli: Amadej Brecl (Mura), Andrej Đurić/Srb (Crvena zvezda/Srb), Elmedin Fazlić/Švi (Basel U-21/Švi), Abraham Nwankwo/Nig, Mirza Hasanbegović/Šve
Odšli: Mitja Ilenič (New York City/ZDA), Ivan Durdov/Hrv (Oostende/Bel), Enes Alić/BiH (Kisvarda/Mad), Nikola Jovičević/ČG (Mura), 

Mura:
Prišli: Filippo Tripi/Ita (Roma/Ita), Lazar Zličić/Srb (Aksu/Kaz), Ognjen Stijepović/ČG (Spezia/Ita), Nikola Jovićević/ČG (Domžale), Warner Brown/Jam (Tivoli Gardens/Jam), Ivan Šarić/Hrv (Hajduk Split/Hrv), Florijan Raduha (Celje), Vito Štrakl (Ljutomer - konec posoje)
Odšli: Tio Cipot (Spezia/Ita), Luka Bobičanec (Celje), Nik Lorbek, Miha Kompan Breznik (Tabor - posoja), Josip Majić/Hrv (Krka - posoja), Alen Kozar (Balestier Khalsa/Sin), Jovan Koprivica (Drassburg/Avt), Mihajlo Baić/Hrv (Osijek II/Hrv - konec posoje)

Bravo:
Prišli: Maro Katinić/Hrv (Dinamo Zagreb/Hrv - posoja)
Odšli: Loren Maružin/Hrv (Hebar/Bol), Matija Burin (Dekani), Stefan Milić/ČG (Dinamo Zagreb/Hrv - konec posoje), Ivan Šaranić/Hrv (Dinamo Zagreb/Hrv - konec posoje)

Gorica:
Prišli: Zvonimir Petrović/BiH (Korona Kielce/Pol), Steven Juncaj/ZDA (Michigan Stars/ZDA), Tilen Mlakar (Ilirija), Filip Brekalo/Hrv (Dinamo Zagreb/Hrv - posoja), Bernard Karrica/Alb (Rijeka/Hrv - posoja), Denis Klinar, Vahid Selimović/Luk, Luka Baruca (Rudar Velenje - konec posoje), Samuel Ebuka Obi/Nig (Brda - konec posoje) 
Odšli: Jošt Urbančič (Viking Stavanger/Nor), Žan Bešir (Koper - konec posoje)

Radomlje:
Prišli: Oliver Bogatinov (trener), David Djurak/Hrv (Beltinci - konec posoje), Anže Kolar (Šenčur - konec posoje)
Odšli: Nermin Bašić (trener), Luka Guček (Čornomorec Odesa/Ukr), Nedim Hadžić/BiH (Velež/BiH)

Tabor:
Prišli: Luka Šušnjara (Koper), Žan Bešir (Koper - posoja), Miha Kompan Breznik (Mura - posoja), Mark Seliškar (Bilje - konec posoje)
Odšli: Andraž Struna, Elvis Letaj/Kos (Hajduk Split/Hrv - konec posoje), Milan Vukotić/ČG (Dinamo Zagreb/Hrv - konec posoje), Stevan Nikolić/Srb, Oguzhan Demirci/Tur, Coba Gomes/Špa (UB Conquense/Špa), Milan Kocić (Clivense SM/Ita), Tom Kljun (Lecce U-19/Ita), Robert Čakš (Beltinci), Diego Živulić/Hrv (Otelul Galati/Rom), Arian Rener (Fužinar), Miloš Savić/Avt (Kuchl/Avt), Abdullah Hameed/Šve, Boucif El Afghani/Alž

Vir: Transfermarkt

NK Tabor Sežana : NK Bravo, 1. SNL, Dejan Grabić
Sportal Anglež preprečil poraz Kopra v 89. minuti, Bravo zmagal na Hrvaškem
Elmedin Fazlić
Sportal Domžalsko obrambo okrepil švicarski nogometaš, Sežano zapustila trojica
 
Ne spreglejte