Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
11. 5. 2019,
21.00

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,48

Natisni članek

Prva liga Telekom Slovenije NK Olimpija NK Olimpija NK Maribor NK Maribor

Sobota, 11. 5. 2019, 21.00

4 leta, 11 mesecev

Poročilo s tekme Maribor : Olimpija

Ljudski vrt sploh še predstavlja prednost NK Maribor? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,48
Maribor Olimpija | Trenutek, ki je usmeril srečanje v prid Olimpiji. Prvi gol Harisa Kadrića. | Foto Blaž Weindorfer/Sportida

Trenutek, ki je usmeril srečanje v prid Olimpiji. Prvi gol Harisa Kadrića.

Foto: Blaž Weindorfer/Sportida

Nogometaši Maribora so v 32. krogu Prve lige Telekom Slovenije izgubili proti ljubljanski Olimpiji z 0:3 (0:3). To pomeni, da si Štajerci že niso zagotovili 15. naslova državnega prvaka. Mariborčani imajo pred Olimpijo osem točk prednosti, do konca prvenstva pa so še štirje krogi. To je že tretji zaporedni domači poraz Maribora v 1. SNL proti ljubljanski ekipi.

Maribor : Olimpija 0:3 (0:3)

Stadion Ljudski vrt, gledalcev 12.000, sodniki: Mertik, Klančnik in Vidali.
Strelci: 0:1 Kadrić (16.), 0:2 Kronaveter (18.), 0:3 Čekiči (35.).

Maribor: Pirić, Milec, Rajčević, Ivković, Kolmanič, Dervišević, Vrhovec (od 46. Pihler), Hotić, Vršič (od 58. Tavares), Mlakar (od 79. Mešanović), Zahović.
Olimpija: Vidmar, Andrejašič (od 89. Mujčić), Bagnack, Maksimenko, Štiglec, Putinčanin, Valenčič, Savić, Čekiči (od 90. Gasser), Kronaveter, Kadrić (od 87. Jurčević).

Rumeni kartoni: Milec; Putinčanin, Kadrić, Valenčič.
Rdeči karton: /.

Mariborčani bodo na 15. naslov državnega prvaka morali še malce počakati. Tega bi si lahko danes zagotovili z zmago proti večnemu tekmecu iz Ljubljane, a je ta v prvem polčasu povsem zasenčil izbrance Darka Milaniča in prišel do takšne prednosti, da je Mariboru v drugem polčasu ni uspelo izničiti.

Fotogalerija s tekme, fotograf Blaž Weindorfer/Sportida:

Fotogalerija
1 / 56

Maribor, ki je tokrat igral brez kaznovanega Alexandruja Cretuja, ima štiri kroge pred koncem prvenstva sicer še vedno zajetnih osem točk prednosti in lahko se zgodi, da bo naslov potrdil v sredo, ko bo gostoval v Celju.

Olimpija, ki brani naslov prvaka, bo takrat gostila Domžale. Tokrat je kljub številnim težavam - zaradi kazni je manjkal Asmir Suljić, zaradi poškodbe Jucie Lupeta, neuradno zaradi izteka zdravniškega spričevala Tomislav Tomić - še drugič v sezoni slavila v Ljudskem vrtu, kjer pa ni bilo predsednika zeleno-belih Milana Mandarića.

Kot je pojasnil, se ni želel "še enkrat soočiti z občinstvom, ki s svojim nespodobnim vedenjem resno škoduje športu". S tem je spomnil na incident s prejšnjega gostovanja v Ljudskem vrtu, kjer je bil izpostavljen "agresivnim napadom gledalcev ter vulgarnim žalitvam in grožnjam vidno vinjenih navijačev".

Sanjski polčas Olimpije

Haris Kadrić se je razveselil prvenca v dresu Olimpije. | Foto: Blaž Weindorfer/Sportida Haris Kadrić se je razveselil prvenca v dresu Olimpije. Foto: Blaž Weindorfer/Sportida Ljubljančani so derbi odprli sanjsko za svoje navijače. V 16. minuti so povedli, potem ko je podajo Dina Štigleca z leve strani z glavo unovčil Haris Kadrić, le dve minuti zatem pa je z druge strani podal Jan Andrejašič, z glavo pa je takrat zadel Rok Kronaveter za 2:0 in svoj 16. zadetek sezone, s čimer je spet sam na vrhu lestvice strelcev.

Gostitelji dotlej niso bili nič kaj konkretni, v 24. minuti pa je znova poskusil Kronaveter, takrat pa je Kenan Pirić žogo odbil. Mariborčani so imeli najlepšo priložnost v 34. minuti, ko je iz bližine, s kakih šestih, sedmih metrov, sprožil Blaž Vrhovec, Nejc Vidmar pa se je izkazal z obrambo.

Zadetek Cekicija za 3:0

Le minuto pozneje je ljubljanska ekipa vodila že s 3:0. Amir Dervišević je blizu kazenskega prostora naredil napako, žogo je prestregel Endri Čekiči, ki jo je z roba kazenskega prostora poslal v mrežo.

V 43. minuti je znova na drugi strani sprožil Vrhovec, takrat z več kot 20 metrov, Vidmar pa je s "panterskim" skokom še enkrat več obranil svoja vrata. Minuto pozneje je mariborska obramba znova pozabila na Kadrića, ki je v kazenskem prostoru streljal, izkazal se je Pirić, tako kot nekaj sekund pozneje po strelu z glavo Vitalijsa Maksimenka.

Maribor niti do častnega gola

Želja Darka Milaniča, da bi proslavljal z navijači zmago nad Olimpijo in novo državno zvezdico, se ni uresničila. | Foto: Blaž Weindorfer/Sportida Želja Darka Milaniča, da bi proslavljal z navijači zmago nad Olimpijo in novo državno zvezdico, se ni uresničila. Foto: Blaž Weindorfer/Sportida V 59. minuti se je Pirić znova proslavil, ko je izjemno posredoval po poskusu Kadrića iz bližine. Na drugi strani je malce pozneje Vidmar ujel žogo po poskusu Marcosa Tavaresa. Sledilo je mirnejše obdobje brez posebnih priložnosti, šele v 82. minuti je bilo malce bolj vroče v ljubljanskem kazenskem prostoru, ko je Maksimenko v zadnjem trenutku izbil žogo.

Malce pozneje je Kadrić prišel do novega strela z glavo, a je bil premalo natančen, v 86. minuti pa je Luka Zahović zadel vratnico ljubljanskega gola. Tavares je v 90. minuti z roba kazenskega prostora meril mimo gola, tako da je ostalo pri visoki zmagi Olimpije.

Mariborčani bodo v 33. krogu v sredo gostovali v Celju, Ljubljančani pa bodo gostili Domžale.

Dogajanje v Mariboru v živo:

Konec tekme. Olimpija je s tretjo zaporedno zmago v Mariboru v Prvi ligi Telekom Slovenije zadala vijolicam boleč udarec in se jim štiri kroge pred koncem sezone približala na osem točk razlike.

90. minuta: kapetan Maribora Marcos Tavares je bil blizu častnega zadetka. Bil bi že njegov jubilejni 150. v zgodovini 1. SNL, a je za las zgrešila cilj.

87. minuta: Olimpija je prvo menjavo v Ljudskem vrtu opravila šele tik pred koncem srečanja. Namesto strelca prvega zadetka Harisa Kadrića je vstopil Mario Jurčević.

86. minuta: To res ni dan NK Maribor. Olimpijo je zdaj rešila sreča, saj je žoga po strelu Luke Zahovića zadela okvir vrat. ostaja pri vodstvu zeleno-belih s 3:0. Obeta se tretja zaporedna zmaga vijolic na gostovanju v Ljudskem vrtu.

Zahović stresel okvir vrat:

75. minuta: Mariboru zmanjkuje časa za preobrat. Prvak Slovenije tako najverjetneje še ne bo odločen po današnji tekmi, Ljudski vrt pa ne bo doživel proslavljanja in že tradicionalnega "vdora" navijačev na igrišče. Olimpija je presenetila vijolice z napadalno in všečno igro. Razmerje strelov na gol je 11:7 v korist Olimpije, od tega 5:2 v okvir vrat.

70. minuta: dvoboj je na kratko prekinjen zaradi odvržene pirotehnike s strani navijačev Maribora. Sodnik Bojan Mertik je deset minut pozneje na kratko prekinil dvoboj tudi zaradi nešportnega skandiranja navijačev.

63. minuta: Nejc Vidmar je še naprej vladar kazenskega prostora Olimpije. Tokrat je ubranil strel Marcosa Tavaresa, ki je vstopil v igro namesto Dareta Vršiča.

59. minuta: Kenan Pirić znova rešuje Maribor še višjega zaostanka. Haris Kadrić je bil po predložku Roka Kronavetra blizu drugemu zadetku na tekmi, a je vratar vodilnega prvoligaša s konicami prstov izbil žogo v kot.

Priložnost Kadrića:

Fotogalerija s tekme, fotograf Blaž Weindorfer/Sportida:

Fotogalerija
1 / 56

Začetek drugega polčasa. Trener vijolic Darko Milanič je namesto Blaža Vrhovca poslal v igro Aleksa Pihlerja.

Sportal Evropski rekorder Olimpije užival, ko je Mariboru pokvaril slavje #video

Kaj se je dogajalo z Mariborom v prvem polčasu? "Dve katastrofalni napaki v obrambi sta nas malce presekali. Na splošno smo imeli slab pristop. Treba se je oddolžiti navijačem v drugem polčasu. Upamo na preobrat, treba se je pogovoriti v slačilnici," je poudaril Blaž Vrhovec, preden se je odpravil v slačilnico NK Maribor.

Haris Kadrić o prvem polčasu:

Konec prvega polčasa. 0:3! Olimpija je povsem nadigrala gostitelje, ki jih je razplet močno šokiral. Občinstvo ni skrivalo slabe volje, igri Mariborčanov so namenili veliko glasnih žvižgov. Slišala sta jih tudi Darko Milanič in Zlatko Zahović.

44. minuta: zdaj je zelo napeto pred vrati Maribora. Najprej se je sam pred vratarjem vijolic znašel Haris Kadrić, a se je Kenan Pirić izkazal, že v naslednjem napadu pa se je izjemna priložnost ponudila Roku Kronavetru. Z glavo je nevarno streljal proti vratom, a je bil čuvaj mreže iz BiH zbran in z vrhunsko obrambo preprečil še višje vodstvo Olimpije. 

Kako je Pirić ubranil strela Kadrića in Kronavetra:

43. minuta: Maribor si prizadeva, da bi znižal zaostanek. Blaž Vrhovec se je odločil za strel z razdalje, žoga je švignila mimo vratnice.

38. minuta: Dino Hotić je streljal mimo vrat.

Goooooool! 0:3! 35. minuta. Neverjetno, a resnično. Olimpija po dobri tretjini srečanja vodi že s 3:0. Endri Cekici je izkoristil darilo Amirja Derviševića in z natančnim strelom z razdalje premagal Kenana Pirića. Olimpiji se nasmiha prestižna zmaga, s katero bi se vijolice obrisale pod nosom za današnjo proslavljanje 15. državnega naslova.

Zadetek Cekicija:

24. minuta: Rok Kronaveter je s strelom z roba kazenskega prostora prisilil Kenana Pirića k atraktivnemu posredovanju.

Priložnost Kronavetra:

Gooooool! 0:2! 18. minuta. Neverjetno, Olimpija je hitro povišala prednost. Tokrat je z glavo v polno zadel Rok Kronaveter. Zaradi spoštovanja do NK Maribor in rojstnega mesta zadetka ni proslavljal tako čustveno kot njegovi soigralci, ki so mu priskočili v objem. Navijači Olimpije, v Ljudskem vrtu jih je okrog 400, so na nogah, zmaji vodijo kar z 2:0. Kronaveter je dosegel že 16 zadetek v tej sezoni in je spet prvi strelec tekmovanja. Podajo je prispeval Jan Andrejašič.

Zadetek Kronavetra:

Goooool! 0:1! 16. minuta. Olimpija vodi v Mariboru. Zadetek je dosegel 19-letni napadalec Haris Kadrić, ki je dočakal krstni zadetek za zmaje na vročem gostovanju na Štajerskem. Vratarja vijolic Kenana Pirića je premagal po strelu z glavo, žogo pa poslal med nogama čuvaja mreže iz BiH. Asistenco je prispeval Dino Štiglec.

Zadetek Kadrića:

10. minuta: Občinstvo v razgretem Ljudskem vrtu še čakajo na veliko priložnost. Pred vrati, ki jih čuvata Kenan Pirić in Nejc Vidmar, še brez velikih priložnosti. Ostaja 0:0.

Športni direktor Maribora Zlatko Zahović je pred tekmo novinarju Planet TV Mateju Podgoršku zaupal cilj vijolic na današnjem derbiju: ''Z dobro, profesionalno igro želimo nagraditi tisto, kar smo delali vso sezono. To je velik derbi, Olimpija je naš največji tekmec, odlična ekipa. Smo v pričakovanju najboljšega, a moramo najprej skočiti, potem pa reči hop,'' je dal vedeti, da se lahko o proslavljanju naslova začnejo pogovarjati šele po 90 minutah.

Začetek dvoboja v Ljudskem vrtu.

Neposredni prenos večnega derbija s studijskim delom, kjer je strokovni gost Bojan Prašnikar. lahko spremljate na Planet TV.

Strateg Safet Hadžić je v začetno enajsterico Olimpije v konico napada postavil tudi mladega Harisa Kadrića, Rok Kidrič pa bo začel dvoboj na klopi. Od prve minute bo igral tudi mladi Vitja Valenčič, ki je prejel priložnost zaradi nenadne poškodbe Tomislava Tomića. Junaku zadnje zmage Olimpije v Ljudskem vrtu je poteklo zdravniško spričevalo, tako da ne sme nastopiti v Mariboru!

Začetna postava proti Mariboru! pic.twitter.com/EQwG15hAVe

Kakšno začetno postavo je izbral Darko Milanič (Maribor)? Kapetan Marcos Tavares čaka na svojo priložnost na klopi za rezervne igralce.

Mariborčani imajo danes priložnost, da z zmago nad Olimpijo potrdijo 15. državni naslov. Vijolice so poldrugo uro pred začetkom večnega derbija prispele na prizorišče. Ljubljančani so takrat že preverjali igralno površino na stadionu pod Kalvarijo. Veliki spopad se bo začel ob 17.45, prenos na Planet TV se bo začel že ob 17.15.

Danes bo največjo pozornost plenil večni derbi v Mariboru. Začel se bo ob 17.15. Gostitelji sporočajo, da je na dan tekme še moč dobiti vstopnice, a jih je na voljo vedno manj.

Največji spopad, kar ga lahko ponudi Slovenija, bo plenil pozornost v Ljudskem vrtu. Udarila se bosta vodilni Maribor in branilec naslova Olimpija. Vijolice imajo pred Ljubljančani velikih 11 točk prednosti. Če bodo premagale zmaje, si bodo zagotovile 15. državni naslov že štiri kroge pred koncem prvenstva. Milaničeva četa bo naredila vse, kar je v njeni moči, da prekine niz dveh zaporednih domačih porazov proti Olimpiji in se z navijači v polnem Ljudskem vrtu poveseli ob novem klubskem uspehu.

''Zame je to posebna okoliščina. Nimam še nobene trofeje v karieri, tako da se veselim tega trenutka,'' sporoča mladi napadalec Jan Mlakar, ki je v zadnjih krogih ujel strelsko formo, po koncu sezone pa zapušča Štajersko in odhaja na Otok. Gostitelji bodo zaradi kazni pogrešali zveznega igralca Alexandruja Cretuja, pri gostih pa bo manjkal najboljši asistent Asmir Suljić. Strateg Olimpije Safet Hadžić ga bo zelo pogrešal, v napadu pa bo še večje odgovornosti deležen najboljši strelec tekmovanja Rok Kronaveter.

Zmaji bodo poskušali Mariborčanom pokvariti vnaprej pripravljeno zabavo in poskrbeti, da bo vprašanje o prvaku ostalo odprto tudi po 32. krogu. Večni derbi bo prvič v sodniški karieri vodil delivec pravice Bojan Mertik. Prenos spektakla iz Maribora se bo na Planet TV začel že ob 17.15.

Ne spreglejte