Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
18. 10. 2021,
4.00

Osveženo pred

2 leti, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,79

1

Natisni članek

Dino Skender Dušan Kosić Marko Futacs 1. SNL NK Tabor Sežana NK Olimpija NK Olimpija

Ponedeljek, 18. 10. 2021, 4.00

2 leti, 6 mesecev

Odmevi po tekmi med Olimpijo in Taborom

Prišel pred nekaj dnevi, pa že postal junak Olimpije

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,79

1

Olimpija Tabor | Marko Futacs se je hitro prikupil ljubljanskemu občinstvu. | Foto Grega Valančič/Sportida

Marko Futacs se je hitro prikupil ljubljanskemu občinstvu.

Foto: Grega Valančič/Sportida

Z nedeljsko tekmo med Olimpijo in Taborom (1:0) se je simbolično sklenilo več kot šestletno obdobje ljubljanskega kluba, v katerem je imel glavno besedo pri vodenju kluba predsednik Milan Mandarić. Zmaji so pred maloštevilnim občinstvom premagali borbene Sežančane, edini zadetek na srečanju pa je dosegel novinec Marko Futacs. Čeprav je z zmaji treniral komaj nekaj dni, je zaigral od prve minute. "Ta odločitev se nam je na koncu obrestovala," mu je po dvoboju čestital Dino Skender, povratnik v Ljubljani, ki je po slabem letu znova vodil Olimpijo in nakazal, v katero smer bi lahko šli zmaji pod novim vodstvom.

Celje Bravo
Sportal Bravo dobil prvi gol po 450 minutah, Madžar osrečil Olimpijo

To je bil dvoboj, na katerem bi se lahko govorilo o poslavljajočem se predsedniku Milanu Mandariću. O njegovem muhastem ritmu nenehnih sprememb in nepredvidljivih menjav, a tudi vloženih milijonih evrov, s pomočjo katerih je Olimpijo popeljal do petih lovorik. V torek bo na skupščini tudi uradno predal ljubljanski klub v roke Adamu Deliusu in se poslovil od zmajevega gnezda, v katerem je preživel dobrih šest let. To je bil tudi dvoboj, na katerem bi se lahko govorilo o novem (starem) trenerju Dinu Skenderju, ki uživa veliko podporo bodočega prvega moža Olimpije.

Fotogalerija s tekme v Ljubljani, foto Grega Valančič/Sportida:

Fotogalerija
1 / 39

No, na koncu je tekmo najbolj zaznamoval zelo uspešen debi madžarskega novinca, o katerem poročajo številni športni mediji slovenskih severovzhodnih sosedov. Le kako ne bi, ko pa je o zmagovalcu obračuna, na katerem je Dušan Kosić po selitvi v Sežano izkusil prvi poraz v prvenstvu, odločil ravno zadetek nekdanjega velikega upa madžarskega nogometa.

Strelski prvenec na prav posebni tekmi

Pri 31 letih želi Futacs dokazati, da še ne spada v staro šaro. V zadnji sezoni je igral na Madžarskem in za ZTE dosegel le štiri zadetke. V Ljubljano se je odpravil med sezono kot prost igralec. | Foto: Grega Valančič/Sportida Pri 31 letih želi Futacs dokazati, da še ne spada v staro šaro. V zadnji sezoni je igral na Madžarskem in za ZTE dosegel le štiri zadetke. V Ljubljano se je odpravil med sezono kot prost igralec. Foto: Grega Valančič/Sportida Kdo je sploh Marko Futacs? Je 31-letni Madžar, visok skoraj dva metra, ki je v nogometu prehodil zanimivo pot, polno vzponov in padcev. Ni manjkalo zadetkov, a prav tako ne krutih poškodb in nepričakovanih zapletov z navijači, ki so prišli do izraza zlasti v Splitu. Na poti, na kateri je zamenjal veliko držav (Francija, Nemčija, Anglija, Turčija, Hrvaška in domača Madžarska), najbolj pa izstopal pred štirimi leti, ko je bil v dresu Hajduka najboljši strelec hrvaškega prvenstva, si je nabral ogromno izkušenj. Te so mu na nedeljski tekmi s Taborom, ko je debitiral za Olimpijo, prišle še kako prav. Zlasti v 53. minuti, ko je spremljal igrivo akcijo Timija Maxa Elšnika in Mustafe Nukića.

To je bil eden izmed redkih napadov, v katerih je obramba Kraševcev pokazala nezbranost in ranljivost. Ko je Nukić spomnil na zadnjo sezono, v kateri je bil še kot napadalec Brava kralj asistenc v 1. SNL, in mojstrsko poslal v ogenj visokega Madžara, se je ta zelo izkazal. Prehitel je Jana Koprivca in spretno potisnil žogo v mrežo Tabora.

Dino Skender je novo poglavje v Stožicah začel z zmago. Potožil je, da ga pri delu s trenutnim kadrom pri zmajih omejuje pravilo, da lahko za vsako tekmo kandidirajo le trije tujci, ki ne prihajajo iz držav Evropske unije. Pri Olimpiji je teh namreč kar šest, tako da polovica izmed njih ne sme sedeti niti na klopi. Proti Taboru tako niso dobili priložnosti Lamine Tall Jr., Sava Petrov in Mihailo Perović.  | Foto: Grega Valančič/Sportida Dino Skender je novo poglavje v Stožicah začel z zmago. Potožil je, da ga pri delu s trenutnim kadrom pri zmajih omejuje pravilo, da lahko za vsako tekmo kandidirajo le trije tujci, ki ne prihajajo iz držav Evropske unije. Pri Olimpiji je teh namreč kar šest, tako da polovica izmed njih ne sme sedeti niti na klopi. Proti Taboru tako niso dobili priložnosti Lamine Tall Jr., Sava Petrov in Mihailo Perović. Foto: Grega Valančič/Sportida

Tako se je vpisal v zgodovino na prav posebni tekmi, saj je v krstnem nastopu v 1. SNL dočakal strelski prvenec in odločil o zmagovalcu na zadnjem dvoboju Olimpije, na katerem je bil njen predsednik Milan Mandarić. Vsaj na papirju. Že v torek bo namreč drugače, takrat naj bi bil na skupščini, če ne bo presenečenja, za prvega moža kluba ustoličen Adam Delius, ki želi skupaj s trenerjem Dinom Skenderjem popeljali zmaje do večjih in še odmevnejših uspehov.

Najpomembnejša je zmaga

Zmaji so se z zmago nad Taborom prebili na tretje mesto, prihodnji teden pa jih čaka gostovanje pri vodilnem Kopru. | Foto: Grega Valančič/Sportida Zmaji so se z zmago nad Taborom prebili na tretje mesto, prihodnji teden pa jih čaka gostovanje pri vodilnem Kopru. Foto: Grega Valančič/Sportida "Čakamo skupščino, po kateri bo gospod Delius vse hitro pojasnil. Kratkoročno želimo priti do največjih ciljev v slovenskem nogometu. Z Olimpijo pa bi radi naredili tudi dolgoročno zgodbo. Nikoli nisem dobil priložnosti s klubom opraviti daljših priprav. Ko bo zimski premor, bomo lahko še bolj napredovali. Verjamem, da lahko v bližnji prihodnosti naredimo več tudi v Evropi," je poudaril mladi hrvaški strateg po nedeljski tekmi, na kateri je Olimpijo vodil prvič po desetih mesecih. Prvič letos.

"To je bila težka tekma, tako je vedno s Taborom v Ljubljani. Pogumno smo šli v tekmo z dvema novima igralcema (poleg Futacsa je od prve minute zaigral tudi Goran Milović, ki je vskočil namesto poškodovanega Antonia Delamee Mlinarja, op. p.). Na koncu se je izkazalo, da je to dobro. Iskali smo se še, lahko bi bili bolj razigrani v napadu, a smo tudi zadeli prečko in imeli še nekaj priložnosti. Najpomembnejša je zmaga, to je dobro za samozavest, veseli me tudi, da smo mrežo ohranili nedotaknjeno," je pohvalil izbrance, zlasti oba novinca, na položaju zadnjih zveznih igralcev sta se izkazala Tomislav Tomić in Timi Max Elšnik, po njegovem okusu pa je odigral tudi Mustafa Nukić. 

Olimpija Tabor
Sportal Skender začel novo poglavje pri Olimpiji z zmago

Kosić: Olimpija je bila premagljiva

Sežančani so pod vodstvom Dušana Kosića v prvenstvu izgubili prvič. | Foto: Grega Valančič/Sportida Sežančani so pod vodstvom Dušana Kosića v prvenstvu izgubili prvič. Foto: Grega Valančič/Sportida V taboru Tabora so bili prepričani, da bi lahko v Ljubljani dosegli več in (še enkrat) ostali neporaženi. Zmajem so v zadnjih sezonah v Stožicah pogosto mešali štrene, tokrat pa so doživeli tesen poraz. Sploh prvi, ki ga je v prvenstvu na klopi Tabora doživel trener Dušan Kosić. "Preveč nervozno smo krenili v tekmo. Prvi polčas ni bil pravi, v drugem pa je bilo malce boljše, takrat smo si ustvarili nekatere polpriložnosti, a jih nismo izkoristili. Olimpija svojo je," je poudaril Erik Salkić, pred leti tudi nogometaš Olimpije, ki je pred kratkim postal očka in zaigral v Ljubljani s posebnim motivom.

"Olimpija je bila premagljiva," je poudaril njegov trener Kosić. "Ta poraz peče. Gol smo prejeli iz nič. Olimpija je odigrala super akcijo. Hoteli smo se vrniti v igro, a na vsej tekmi nismo bili dovolj kakovostni v zadnji tretjini," je Ljubljančan pojasnil, da njegovi varovanci niso imeli dovolj dobrih rešitev, da so zamujali s podajami, naklonjen pa jim ni bil niti nogometni element, saj se v njihove noge ni odbila nobena žoga. "Manjkal je kanček sreče," je dodal po srečanju, na katerem sta bili ekipi izenačeni tako v strelih na gol (12:12) kot tudi v strelih v okvir vrat (3:3).

Asmir Sagrković je sredi drugega polčasa presodil, da ni potrebe za najstrožjo kazen v korist gostov iz Sežane. | Foto: Grega Valančič/Sportida Asmir Sagrković je sredi drugega polčasa presodil, da ni potrebe za najstrožjo kazen v korist gostov iz Sežane. Foto: Grega Valančič/Sportida

O sporni sodniški odločitvi iz 66. minute, v kateri je po stiku z Nejcem Vidmarjem v kazenskem prostoru na tla padel Dino Stančić in je zadišalo po najstrožji kazni, ni hotel veliko govoriti. Takrat je piščalka sodnika Asmirja Sagrkovića ostala nema tudi po posvetu z VAR. Tudi sam si je ogledal posnetek in dejal: "Verjetno gospodje bolje vidijo."

S takšnimi stvarmi se noče obremenjevati. Trudi se, da bi to njegovi varovanci sprejeli kot dejstvo, ki ga ne morejo spremeniti, in šli naprej. Zaveda se namreč, da prav hitro prihajajo novi zahtevni izzivi. Že prihodnjo nedeljo bodo tako v Sežani gostili Maribor, katerega začasni trener Radovan Karanović si je v družbi sodelavca Aleša Mertlja ogledal dvoboj v Stožicah. To bo priložnost, da Kosićeva četa po štirih tekmah spet občuti sladkost zmage. 

 

Ne spreglejte