Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
10. 5. 2021,
4.00

Osveženo pred

2 leti, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,12

2

Natisni članek

Prva liga Telekom Slovenije NK Maribor NK Maribor NK Olimpija NK Olimpija Andres Vombergar

Ponedeljek, 10. 5. 2021, 4.00

2 leti, 11 mesecev

Odmevi po večnem derbiju v Ljubljani

Pri Olimpiji si grizejo nohte, kaj je z Vombergarjem?

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,12

2

NK Olimpija, NK Maribor, prva liga, Andres Vombergar | Andres Vombergar je v 9. minuti zatresel prečko, nedolgo za tem pa moral zaradi poškodbe predčasno z igrišča. Kako dolgo bo odsoten z zelenic? Zagotovo ga ne bo v sredo v Domžalah ... | Foto Grega Valančič/Sportida

Andres Vombergar je v 9. minuti zatresel prečko, nedolgo za tem pa moral zaradi poškodbe predčasno z igrišča. Kako dolgo bo odsoten z zelenic? Zagotovo ga ne bo v sredo v Domžalah ...

Foto: Grega Valančič/Sportida

"Če bi ostal na igrišču do konca, bi dosegel zadetek," je trener Olimpije Goran Stanković prepričan, da bi Andres Vombergar, če mu ne bi ponagajalo zdravje, zatresel mariborsko mrežo. Tako je ni nihče. Ne na eni ne na drugi strani. Končalo se je z 0:0, Olimpija ostaja prvi favorit za naslov. "Vse je še odprto," sporoča strateg zmajev, ki bo danes stiskal pesti, da mu zdravniki sporočijo veselo novico glede Vombergarja. Čim hitrejše okrevanje mu želi tudi Simon Rožman, ki podobno kot Stanković poudarja: "Prvenstvo bo zanimivo do zadnjih sekund."

NK Olimpija : NK Maribor, prva liga
Sportal Maribor reši le še spodrsljaj Olimpije, Mura se lahko tolče po glavi

"Zaslužili bi si več, kot je bil končni rezultat. Dobro smo igrali. Vesel sem, da smo se po slabših rezultatih (na zadnjih treh tekmah v prvenstvu je Olimpija osvojila le eno točko, op. p.), glede na širino kadra in ritma tekem je bil naš padec povsem normalen, vrnili v življenje. Psihološko," je po remiju, s katerim je Olimpija še četrtič v tej sezoni ostala neporažena proti Mariboru (ena zmaga in trije remiji), dejal Goran Stanković. Najbolj bi bil vesel, če bi zmaji premagali vijolice, a mu je tudi priborjena točka, zlasti po smoli s poškodbo Andresa Vombergarja, dala določeno zadoščenje.

Kako je Andres Vombergar zatresel prečko:

Če so bili v taboru Ljubljančanov prepričani, da bi si zaslužili več, pa so pri Mariboru razmišljali drugače. "Remi je realen," je po dvoboju, ki na praznih Stožicah ni ponudil niti enega zadetka, dejal Simon Rožman. Štorovčan je prvič vodil Maribor na večnem derbiju. Zavedal se je, da bi lahko z zmago v Ljubljani prehitel največjega tekmeca in se povzpel na vodilni položaj. Načrt se ni uresničil, večni rival se je izkazal za preveč zahtevnega tekmeca.

Vseeno Mariborčanov še ni zapustil optimizem, kar zadeva mikavno možnost osvojitve naslova. Do konca sezone so še trije krogi, mladi trener pa ostaja prepričan, da bi se vijolice, če bi do konca sezone osvojile maksimalnih devet točk, lahko dokopale do tako želene 16. slovenske "kante".

Vombergarja v sredo ne bo v Domžalah

Vombergar bo zagotovo izpustil sredino pokalno gostovanje v Domžalah. Bo pripravljen za nedeljsko tekmo v Celju? | Foto: Vid Ponikvar/Sportida Vombergar bo zagotovo izpustil sredino pokalno gostovanje v Domžalah. Bo pripravljen za nedeljsko tekmo v Celju? Foto: Vid Ponikvar/Sportida Če vijolice, ker so že izpadle v pokalu, čaka vsaj nekaj dni brez obveznosti, pa imajo Ljubljančani večje skrbi. V sredo odhajajo v "zloglasne" Domžale, kjer so prejšnji teden že doživeli udarec v prvenstvu. Tam so ostali brez točk, a tudi Matica Finka in Antonia Mlinarja Delamee, ki sta se poškodovala. To je bil hud udarec za strokovno vodstvo, saj Olimpijo čaka naporen konec sezone. Tekme si bodo sledile druga za drugo, na vseh bo prisoten maksimalno visok vložek, saj je v igri dvojna krona, širina kadra, s katero so se na račun vse bolj uveljavljenih mladih kandidatov že lahko pohvalili, pa je v najpomembnejših dnevih za zmaje nevarno presahnila. Sploh po poškodbi mišice Vombergarja, ki je v uvodnih minutah derbija sejal paniko v obrambi Maribora.

V 9. minuti je preskočil vse, bil najvišji pred vrati vijolic, a na smolo navijačev zeleno-belih z glavo zatresel prečko. To je bila tudi, tako se je izkazalo dobrih 80 minut pozneje, največja priložnost na srečanju. Argentinski Slovenec je moral zapustiti igro že sredi prvega polčasa. "Škoda. 'Vombi' je imel neki ritem. Prepričan sem, da bi, če bi ostal na igrišču do konca, dosegel zadetek," je Stankovića spremljal občutek, da bi se lahko Vombergar proti Mariboru vpisal med strelce. Po 23 minutah ni šlo več, zamenjal ga je Črnogorec Mihail Perović.

Trener zmajev Goran Stanković ima tri kroge pred koncem dve točki prednosti pred Mariborom, tri pa pred Muro. | Foto: Grega Valančič/Sportida Trener zmajev Goran Stanković ima tri kroge pred koncem dve točki prednosti pred Mariborom, tri pa pred Muro. Foto: Grega Valančič/Sportida

"Vombergarja je nekaj zapeklo v mišici. Ima težave, v ponedeljek ga čaka slikanje. Takrat bomo imeli več informacij. Morda ni nič hudega in bo že v kadru za naslednjo nedeljo (takrat bo Olimpija gostovala v Celju, op. p.), za pokalno tekmo v sredo pa zagotovo ne bo prišel v upoštev. Zdaj moramo najprej počakati izvide," je dal Stanković vedeti, da osmoljenca Vombergarja v sredo ne bo na dvoboju v Domžalah. To je velika pomanjkljivost za zeleno-bele.

Nekdanji napadalec Ufe je ne nazadnje v četrtfinalu v Lendavi z zadetkom v podaljšku Olimpijo popeljal med štiri najboljše v pokalnem tekmovanju, v prvenstvu si skupaj z Đorđejem Ivanovićem deli naziv prvega strelca zmajev. Olimpija ga bo zagotovo pogrešala že v sredo, če pa bi se izkazalo, da ima 26-letni napadalec resnejše težave z mišico, in bo moral izpustiti tudi prvenstvene tekme, bi se Stanković znašel pred nepričakovano zahtevnim izzivom. Še enkrat . V letu, ko se je iz Sežane preselil na vroči trenerski stolček v Ljubljano, je rojeni Šiškar, zaljubljen v Olimpijo, že dokazal, da lahko naredi ogromno tudi takrat, ko mu okolica ne pripisuje večjih možnosti.

Šli bodo tudi čez sebe, če bo treba

Simon Rožman je prvič kot trener občutil čar večnega slovenskega derbija. Žal na tekmi brez gledalcev. | Foto: Grega Valančič/Sportida Simon Rožman je prvič kot trener občutil čar večnega slovenskega derbija. Žal na tekmi brez gledalcev. Foto: Grega Valančič/Sportida "Zadovoljen sem. Zdaj se že ponavljam, a to bi rad še enkrat izpostavil. Pozimi, ko sem prišel k Olimpiji in je odšlo 14 igralcev, jih ni prav dosti verjelo v nas. Govorilo so, da bomo zdržali mesec dni ali dva tedna. Veliko jih tudi ni verjelo, da bomo ostali tako pozno v igri za obe lovoriki. A smo. Fantje so proti Mariboru pustili srce na igrišču. Verjamem, da se jim bo to vrnilo na preostalih treh tekmah," upa na srečen konec, nov državni naslov Olimpije.

"Lahko rečemo, da imata Mura in Maribor, ker ne igrata pokala, prednost. Prednost zaradi več počitka. Mi bomo na teh treh tekmah, kar jih je še do konca (Celje in Bravo v gosteh, Tabor doma, op. p.), šli čez sebe, če bo treba, da opravimo posel. Liga je letos res izenačena. Ni podcenjevanj, vsak tekmeca ima neko kakovost, zelo se moraš pripraviti na vsakega. Do konca bo treba zmagati na vseh treh tekmah," sporoča trener Olimpije in dodaja, da se ne sme pozabiti na Muro. Ker pa imajo zmaji boljše razmerje medsebojnih dvobojev z Mariborom, si lahko do konca sezone privoščijo tudi en remi, pa bodo še vseeno, če bodo vijolice ali Mura do konca stoodstotne, prvaki.

Želi delati na daljši rok, hkrati pa ne sme ...

Največja tekmeca v Sloveniji, takoj za njima je na lestvici Mura, sta se v Stožicah razšla brez zadetkov. | Foto: Grega Valančič/Sportida Največja tekmeca v Sloveniji, takoj za njima je na lestvici Mura, sta se v Stožicah razšla brez zadetkov. Foto: Grega Valančič/Sportida Mariborčani na drugi strani verjamejo, da bi jim lahko Olimpija s še kakšnim spodrsljajem, tudi zaradi dodatnih obveznosti v pokalnem tekmovanju, dala še kakšno priložnost za preboj na prvo mesto. "Prvenstvo bo zanimivo do zadnje sekunde. Na tekmah ni izrazitih favoritov, tekme si hitro sledijo, poglejte samo Domžale, kaj je bilo proti Goric (Domžale so izgubile proti zadnjeuvrščenim vrtnicam z 1:2, op. p.). Vsa moštva nihajo. Kljub vsej turbulentni sezoni je pozitivno, da smo še vedno v igri za naslov," je po osvojeni točki v Ljubljani poudaril trener Simon Rožman.

Ko je konec marca sprejel delo z vijolicami, se je znašel v določenem precepu. Ali čezmerno zaupati mladim in jim dati priložnost, s tem pa tudi nakazati, v katero smer želi obrniti mariborsko ekipo, ali pa primarno paziti in skrbeti za želen rezultat. "Ogromno delamo, predvsem v smislu, kako želi Maribor funkcionirati na daljši rok, hkrati pa ne smemo izpustiti rezultatskega imperativa. Za mano je pri Mariboru težak mesec in pol, a smo zadovoljni, da smo v tekmovalnem smislu še vedno v igri za naslov. Maribor je velik klub, velika institucija, igralci v prvi vrsti, pa tudi trenerji in navijači, želijo na terenu še nekaj več, a gremo korak po korak. Verjamem, da smo naredili določene premike. Na derbiju sta igrala dva najstnika, kar je pozitivna stvar za našo prihodnost."

Rožman: Ni več kalkulacij

Na tekmi v Stožicah ga je zadovoljila raven igre NK Maribor v obrambi, ki jo je označil za najboljšo izvedbo v zadnjih tednih, malce manj pa ga navdušuje napad. "V napadu imamo še precej rezerv. Manjka nam kontinuiran napad. Nam pa daje optimizem za naprej boljša igra zadnje linije," bo poskušal do konca sezone prehiteti Olimpijo.

Najlepšo priložnost Maribora v prvem polčasu, ki jo je omogočila slabša podaja Žige Freliha, je zapravil Jan Mlakar: 

"Ni več kalkulacij. Če želimo biti prvi, moramo zmagati na vseh treh tekmah. Kar zadeva utrujenost, imamo prednost pred Olimpijo, ki igra še v pokalu. Je pa Olimpija še vedno prva, ima boljše izhodišče, a tudi dve gostovanji, mi pa igramo dve domači tekmi. Napeto bo do zadnje sekunde," je dejal stari znanec 1. SNL, ki je pri 38 letih vodil že Celje, Domžale in Rijeko. Z zadnjima je tudi osvojil pokalno lovoriko, zdaj pa ima opravka z največjim tekmovalnim izzivom, postati slovenski prvak z Mariborom. Na njegovo žalost mu lahko to uspe le, če bi Olimpija vsaj enkrat do konca sezone izgubila. Usoda je tako v rokah Ljubljančanov …

Ne spreglejte