Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Sreda,
28. 10. 2020,
4.00

Osveženo pred

3 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,42

Natisni članek

NK Tabor Sežana Davor Škerjanc

Sreda, 28. 10. 2020, 4.00

3 leta, 5 mesecev

Tabor iz Sežane, hit slovenskega prvenstva

Nogometna pravljica v nepravem trenutku

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,42

Tabor iz Sežane je hit slovenske lige in v zadnjo etapo prve četrtine prvenstvene sezone, ki se bo začela danes, vstopa kot vodilni prvoligaš. Čeprav so Sežančani, ki imajo enega najnižjih proračunov v ligi, ambiciozni, tako visoke uvrstitve niso pričakovali. Ob tem ugotavljajo, da je zaradi krize, ki je zajela svet, morda prišla v nepravem trenutku.

Prizor, ki smo ga na tekmah v Sežani v tej sezoni videli vedno. Razočaranje gostov in veselje domačinov v ozadju. | Foto: Grega Valančič/Sportida Prizor, ki smo ga na tekmah v Sežani v tej sezoni videli vedno. Razočaranje gostov in veselje domačinov v ozadju. Foto: Grega Valančič/Sportida

"Naša glavna ideja je, da mora biti vzdušje v klubu čim boljše. Ko je tako na vseh ravneh, je lahko to prednost pred individualno kakovostjo in denarjem, ki ga imajo morda drugi več," je skrivnost Tabora razkril Davor Škerjanc, eden pomembnejših akterjev uspešne sežanske nogometne zgodbe.

V Tabor je leta 2016, ko je ta igral še v tretji ligi, prišel v vlogi nogometaša. Potem je še nekaj časa igral, se počasi preselil v pisarne in zdaj drugo leto zapored, v tretji prvoligaški sezoni Tabora nasploh, uspešno nastopa med najboljšimi slovenskimi nogometnimi klubi. Danes, ko je star 34 let, je ponosen direktor kluba, ki je trenutno celo najboljši med njimi. Prvič v skoraj stoletni zgodovini kluba.

Prvič v skoraj stoletni zgodovini kluba so na prvem mestu

"Tega seveda nihče ni pričakoval, a vsi, ki igramo, sanjamo o tem, da bomo prvi. To je rezultat želja, ki jih imamo. Ujelo se je tudi kar nekaj stvari. Imeli smo srečo s kadrovanjem, tudi menjava trenerja se nam ni poznala, pet tekem smo igrali doma, kjer smo zelo uspešni, samo tri pa v gosteh in zdaj smo tam, kjer si nismo mislili, da bomo. Prvič v zgodovini," je še povedal direktor nogometašev Tabora, ki so v zadnjih tednih poskrbeli, da je njihov stadion Rajka Štolfa postal pravcata trdnjava. Pet tekem, pet zmag. Tam sta padla tudi Maribor in zdaj še Olimpija. Že v prejšnji sezoni so tam orožje prvič položili Mariborčani in prvaki iz Celja.

Mladi Davor Škerjanc je lahko zadovoljen z opravljenim, odkar se je Tabor vrnil med prvoligaše. | Foto: NK Tabor Sežana Mladi Davor Škerjanc je lahko zadovoljen z opravljenim, odkar se je Tabor vrnil med prvoligaše. Foto: NK Tabor Sežana

"Malo je tako verjetno res zaradi tega, ker smo bolj navajeni na manjše igrišče, ki ga imamo, a veliko bolj smo na svojem stadionu uspešni zato, ker imamo pravi moštveni duh. Naši fantje verjamejo, da lahko premagajo vsakogar. Pokazali so tudi značaj, saj smo se doma večkrat vrnili po zaostanku. Tudi proti Olimpiji smo zaostajali, na koncu pa dosegli zmago," o stoodstotni uspešnosti na domačem igrišču pravi Škerjanc, ki ob tem ni pozabil omeniti zadnjega velikega skalpa Sežančanov.

Uspešno krpanje lukenj po številnih odhodih, ki so se zgodili

V Sežani imajo z okrepitvami srečno in spretno roko. | Foto: Matej Glavina/NK Tabor Sežana V Sežani imajo z okrepitvami srečno in spretno roko. Foto: Matej Glavina/NK Tabor Sežana Uspeh Tabora pridobi dodatno veljavo, ko pogledamo, na kakšne vse ovire so v Sežani na poti do vrha naleteli. Na začetku prejšnje sezone so ostali brez trenerja Andreja Razdrha, ki so ga vzele Domžale. Leto pozneje se je zgodba ponovila z Maurom Camoranesijem, ki ga je pot vodila v Maribor.

Ne samo s trenerji, tudi z nogometaši se je Sežančanom dogajalo podobno. Že med prejšnjo sezono je odšel Predrag Sikimić, ki mu je v pol leta z 12 goli uspelo postati najboljši prvoligaški strelec v zgodovini kluba. Po koncu prejšnje sezone so se od kluba poslovili tudi hitronogi kamerunski krilni napadalec Rodrigue Bongongui, hrvaški branilec Antonio Azinović in srbski napadalec Stefan Stevanović. Nogometaši, ki so v enem letu za Tabor skupaj zbrali več kot sto nastopov.

"Dejansko se zdi, da skoraj vsak, ki zablesti pri nas, potem hitro odide drugam, a nam vseeno nekako uspe najti ustrezne kadrovske rešitve. To je naša realnost, s katero se moramo sprijazniti. Na žalost še nismo na ravni, ko bi bilo lahko drugače. Za tak status, da bodo nogometaši raje ostali pri nas kot pa šli v najboljše slovenske klube ali kam drugam, bomo morali še delati," se nad stanjem ne pritožuje Škerjanc. Raje se pogovarja o tem, kako uspešni so bili s sodelavci pri iskanju rešitev, s katerimi so zakrpali luknje, ki so nastale po številnih odhodih. V Sežani lahko v prvi četrtini nove prvenstvene sezone že ugotovijo, da jim je spet uspelo.

Izkušeni krilni napadalec, nekdanji reprezentant Gvineje Bissau Aldair, ki je z dvema goloma uničil Olimpijo, je hit slovenske lige. Trenutno je pri treh zadetkih in treh asistencah. Zadetek v polno je tudi grški napadalec Christos Rovas. Nasprotnikove vratarje je do zdaj prav tako premagal trikrat. Izkazal se je tudi mladi hrvaški branilec Mihael Briški. Izkušeni slovenski vratar Jan Koprivec tako ali tako ni bil vprašljiv. Novinci so se odlično vključili v ekipo, ki deluje kompaktno in na trenutke tudi zelo igrivo.

Sijajna akcija za gol Tabora proti Olimpiji:

V polno so zadeli tudi s trenerskim debitantom v prvi ligi

"Malce moraš imeti tudi srečo, a sam ne verjamem v naključja, tako da bi to, da smo tako uspešni pri kadrovanju, pripisal predvsem našemu delu in skavtski mreži, ki jo imamo. Pri tem ne pomaga samo en človek. Pet, šest nas je, ki skušamo iskati najboljše rešitve za klub. Do zdaj smo bili kar uspešni," je o tem povedal direktor Tabora, pri katerem so lahko zelo zadovoljni tudi z izborom novega trenerja.

Goran Stanković, debitant na prvoligaški sceni, ki je trenerske izkušnje nabiral v mlajših selekcijah Olimpije in slovenske reprezentance, se je vsaj za zdaj izkazal za odlično rešitev. "Bil je naša prva izbira, tako da smo se z njim, takoj ko je bil za, hitro dogovorili. Ni mu bilo lahko, po odhodu Camoranesija je stopil v velike čevlje, a se je zelo hitro vključil v delo kluba in pokazal zelo veliko. Verjamem, da lahko skupaj dosežemo še več. Je velik trenerski potencial," o 40-letniku, ki je na začetku svoje trenerske poti, pravi Škerjanc.

Češnjice, kakršen je vzdevek nogometašev, ki jih sponzorira podjetje CherryBox24, so hit slovenskega prvenstva. | Foto: Blaž Weindorfer/Sportida Češnjice, kakršen je vzdevek nogometašev, ki jih sponzorira podjetje CherryBox24, so hit slovenskega prvenstva. Foto: Blaž Weindorfer/Sportida

Odziva okolice ni. Ker ga v teh časih niti ne more biti.

Pri Taboru s prav veliko denarja ne razpolagajo. Z manj kot milijon evrov vrednim letnim proračunom so na ekonomski lestvici ravno nasprotno od tiste, na kateri štejejo rezultati. Pri dnu slovenskih prvoligašev. "V začetku leta smo želeli malce povišati vložke, toda potem je prišla pandemija, tako da je zdaj naš proračun še precej nižji, kot je bil. Kakšnih 30 odstotkov nižji. Krepko pod milijonom. Ni pa denar vedno odraz rezultata na igrišču. Naša zgodba je dokaz, da je tako," pravi eden od avtorjev sežanske nogometne uspešnice, ki se je zgodila v najbolj nepravem trenutku. Ravno v času, ko je nov virus svet obrnil na glavo.

"Čeprav smo uspešni, odziva okolice praktično ni in ga niti ne more biti. Gospodarstvo ne more pomagati, saj se bori za preživetje. Navijačev pa ni, saj so zaprti doma, za štirimi stenami. Škoda, da je tako, a s tem se je treba sprijazniti. Čez noč se tako ali tako nič ne doseže in nič ne zapravi. Odziv bo, če bomo uspešni na dolgi rok, zato v klubu razmišljamo predvsem dolgoročno," je miren Škerjanec, ki je za konec nekaj besed namenil prihodnosti.

Čez tri leta želijo ob stoletnici kluba v Evropo

"Že v to sezono smo mislili kreniti z nekoliko višjimi cilji, pa so potem čudni časi poskrbeli, da smo jih nekoliko znižali. Želimo si ponoviti dosežek iz prejšnje sezone, ko smo bili sedmi in mirno obstali med prvoligaši. Čeprav smo zdaj na vrhu, to ne spreminja naših ciljev, bomo pa možnost, da naredimo kaj več, če se nam ponudi, seveda zgrabili z obema rokama. Ko beseda nanese na dolgoročnejše cilje, ne skrivamo tega, da si želimo leta 2023, ko bomo praznovali stoto obletnico nogometa v Sežani in sto let obstoja kluba, v Evropo. Takšne cilje smo imeli, ko smo še nastopali v tretji ligi. Takšne cilje imamo tudi danes. Seveda pa se ne bomo pritoževali, če do cilja pridemo še prej," se je razgovoril Škerjanc in med vrsticami namignil, da na Evropo v Sežani morda računajo že v tej sezoni.

Stadion Rajka Štolfa v Sežani je v tej sezoni neosvojljiva trdnjava. Na petih tekmah gostje iz nje niso odnesli niti točke. | Foto: Grega Valančič/Sportida Stadion Rajka Štolfa v Sežani je v tej sezoni neosvojljiva trdnjava. Na petih tekmah gostje iz nje niso odnesli niti točke. Foto: Grega Valančič/Sportida

Ena pot do nje je že izgubljena. Pred tednom dni so po nepričakovanem porazu proti drugoligašu iz Radomelj Sežančani izpadli iz pokala. V prvenstvu so vrata tik pred koncem prve četrtine prvenstvenega maratona na široko odprta. Da bodo tudi ob koncu, pa bo treba točke nabirati tudi v gosteh. Medtem ko so doma stoodstotno uspešni, je uspešnost nogometašev Tabora z gostovanj enaka nič. Tri tekme, trije porazi. Danes prvouvrščeni Sežančani gostujejo pri Novogoričanih, ki so na zadnjem mestu. Sijajna priložnost za zmago, mar ne?

Ni še čas, da bi govorili o prvih in zadnjih

"Smo šele na začetku sezone, tako da so razlike majhne, zato v tem trenutku še ne bi govoril o prvih in zadnjih. Vsaj jaz ne gledam tako na to. Gorica je zelo dober nasprotnik, ki se šele sestavlja. V zadnjem času se je tudi zelo okrepila. Čaka nas zelo zahtevna tekma," je za konec pred današnjim primorskim derbijem, ki bo odprl 9. krog Prve lige Telekom Slovenije, še povedal Škerjanc in dal vedeti, da tako on kot preostali akterji sežanske nogometne pravljice kljub sijajnemu začetku ostajajo trdno na realnih tleh.

Tabor Sežana, Bravo, oktober 2020
Sportal Tabor premagal Olimpijo in skočil na vrh, s katerega je zrinil Muro
Tabor Sežana
Sportal Sežana ostaja nedotaknjena, iz nje praznih rok tudi Olimpija
Ne spreglejte