Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
16. 3. 2019,
7.30

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,44

Natisni članek

Prva liga Telekom Slovenije NK Maribor NK Maribor Nk Olimpija Mladen Rudonja Bojan Prašnikar Marinko Galić

Sobota, 16. 3. 2019, 7.30

5 let, 1 mesec

Anketa pred večnim derbijem

Nekdanji selektor pred derbijem: Morebitni poraz Maribora bi lahko preobrnil prvenstvo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,44
Olimpija Maribor PLTS | Maribor ima pred Olimpijo deset točk naskoka. | Foto Urban Urbanc/Sportida

Maribor ima pred Olimpijo deset točk naskoka.

Foto: Urban Urbanc/Sportida

Drevi bo v Stožicah znova završalo, saj bo v 23. krogu Prve lige Telekom Slovenije na sporedu tretji večni derbi med Olimpijo in Mariborom v tej sezoni. Ljubljančani na derbijih na domačih tleh niso slavili že pet let, v nezavidljivem položaju pa so tudi pred današnjo tekmo. O tem, na kateri strani je vloga favorita, kaj bodo odločilni dejavniki za uspeh in ali lahko Olimpija na lestvici še ogrozi Maribor, smo se pogovarjali z nekdanjim trenerjem tako Olimpije kot Maribora, Bojanom Prašnikarjem, nekdanjim branilcem Maribora Marinkom Galićem in nekdanjim igralcem in svetovalcem pri kadrovskih odločitvah Olimpije Mladenom Rudonjo. 

O čem smo se pogovarjali s sogovorniki:

  • Kdo je favorit za zmago,
  • kateri so glavni dejavniki, ki bodo odločili o rezultatu,
  • ali lahko Olimpija na prvenstveni lestvici še ogrozi Maribor.

Marinko Galić: Maribor je vedno favorit

Marinko Galić verjame v uspeh Maribora. | Foto: Vid Ponikvar Marinko Galić verjame v uspeh Maribora. Foto: Vid Ponikvar "Na derbijih je Maribor vedno favorit. Bilo je le kratko obdobje lani in pred nekaj leti, ko je bila Olimpija zelo dobro postavljena tako ekipno kot trenersko. Takrat morda na večnih derbijih ni bilo tako izrazitega favorita. Letos je Maribor absolutni favorit, čeprav v spomladanskem delu ne igrajo tako prepričljivo. Vse zmage, ki so jih dosegli, niso bile tako suverene, ampak kljub temu enostavno zmagujejo. Tudi ko igrajo slabo, zmagujejo, kar je prednost velikih ekip. Olimpija letos ni optimalna, kar je logično glede ne veliko število sprememb tako v igralskem kot trenerskem kadru. Glede tega so zelo nestabilni, in to potem pusti posledice tudi na rezultatih," je o favoritu na večnem derbiju dejal nekdanji slovenski reprezentant Marinko Galić.

"Velik plus za Maribor je zagotovo ta, da igrajo v Ljubljani. Olimpija v Stožicah na derbijih ni slavila že pet let, zato je četa Darka Milaniča še bolj izrazit favorit. Še vedno pa se lahko zgodi presenečenje. Derbiji so posebne tekme, žoga je okrogla, odloči lahko že dnevna forma posameznika v ekipi. Vse je še odprto," je prepričan nekdanji slovenski reprezentant, ki je za slovensko izbrano vrsto zbral 66 nastopov, nastopil pa je tudi na evropskem prvenstvu leta 2000 in na mundialu dve leti pozneje.

"Možnosti, da Olimpija v boju za prvaka ogrozi Maribor, so zagotovo še. A Maribor ima širino in veliko igralcev, ki lahko rotirajo. Imajo dolgo klop, kar v igro prinese dodatno svežino. Ti rezervni igralci navadno lahko igrajo tudi nekoliko bolj sproščeno, saj niso osrednji udeleženci te bitke za naslov in odigrajo najboljše, kar zmorejo. Težko verjamem, da bi Ljubljančani lahko ogrozili Maribor, saj gre za veliko razliko desetih točk. Velika razlika med Olimpijo in Mariborom je tudi ta, da Mariborčanom navijači ne bodo dovolili, da bi izpustili tako veliko prednost. Ljudje znajo hitro vzkipeti, zato lahko hitro nastane problem, in verjamem, da se tega zavedajo vsi, predvsem igralci. Ne verjamem, da bi si Maribor dovolil tak spodrsljaj in bi iz rok izpustil tako veliko prednost. Trenutno vsi faktorji kažejo na to, da je Maribor favorit prvenstva," je prepričan Koprčan, ki je za Maribor dosegel 15 zadetkov.

Bojan Prašnikar: Maribor ve, kako zadržati takšno prednost  Bojan Prašnikar je kot trener deloval tako pri Olimpiji kot Mariboru. | Foto: Vid Ponikvar Bojan Prašnikar je kot trener deloval tako pri Olimpiji kot Mariboru. Foto: Vid Ponikvar

"Edina prednost Olimpije je ta, da igra v Stožicah pred domačimi gledalci, drugi dejavniki so vsi na strani Maribora. Derbiji so vedno nekoliko drugačne tekme kot preostale v prvenstvu, vedno je mogoče pričakovati nepričakovano, možnosti pa so na obeh straneh. A nekih posebnosti na derbiju ne bo. Olimpija je v stanju, kakršnem pač je. Na drugi strani Maribor obvlada slovensko sceno in temu primerno lahko pričakujemo tudi rezultat," je prepričan nekdanji slovenski selektor Bojan Prašnikar.

"Derbijev je na sezono ogromno, zato neznank skoraj ni več. Tudi stanje na lestvici v tem trenutku ne prinaša neke posebne napetosti. Za Maribor sta dva rezultata izjemno ugodna, to sta remi ali zmaga. Le poraz bi lahko spremenil potek dogodkov, saj ni nikoli dobro izgubiti na takšnem derbiju, kot je obračun med Olimpijo in Mariborom," meni nekdanji nogometaš Olimpije.

"V takšnih bojih so vedno prisotne besede, kot sta če in morda. Če pogledamo realno, na derbijih je vedno vse mogoče. Je pa res, da ima Maribor ogromno prednost in tudi izkušnje, kako takšno prednost zadržati do konca," je prepričan nekdanji trener tako Olimpije kot Maribora. Na klopi Ljubljančanov je sedel kar trikrat, nazadnje v sezoni 2011/12, Maribor pa je vodil dvakrat, nazadnje je v štajerski prestolnici nogometašem poveljeval leta 2002.

Mladen Rudonja: Možnosti so 50:50

Mladen Rudonja je branil barve Olimpije. | Foto: Vid Ponikvar Mladen Rudonja je branil barve Olimpije. Foto: Vid Ponikvar "V tem trenutku je zelo nehvaležno pripisovati vlogo favorita. Gotovo bo za Olimpijo to zelo težka tekma, morda tudi že odločilna v boju za naslov. Ljubljančani bodo zagotovo pod velikim pritiskom. Mislim pa, da je v tem trenutku vloga favorita nekje na 50:50, ne bi želel napovedati, kdo se bo na koncu veselil," je pred tekmo dejal nekdanji slovenski reprezentant Mladen Rudonja.

"Vsaka tekma je zgodba zase, enako bo na večnem derbiju. Tu bo zagotovo vse odvisno od več dejavnikov, na samem začetku je tu že priprava nogometašev. Ključnega pomena bo zagotovo tudi volja oziroma želja ekipe. Tisti, ki si bo bolj želel zmage in uspeha, bo na koncu tudi slavil. Velika težava Olimpije pred derbijem je to, da izhaja iz negativnega rezultata, saj so v zadnjem krogu izgubili proti Triglavu, medtem ko se je Maribor nekako vrnil na zmagovito pot. Samozavest bo nedvomno na strani Maribora, medtem ko bo imela Olimpija prednost domačega igrišča, kar pa v zadnjem času ni bila ravno prednost," meni nekdanji nogometaš Olimpije, ki je v letih od 2007 do 2009 v 28 nastopih za ljubljansko ekipo zabil 15 golov.

"Če bo Olimpija dobila ta derbi, so možnosti za osvojitev naslova še možne. V primeru zmage Ljubljančanov bi bilo še vse odprto, saj je sedem točk še dosegljivih. Še vedno je to ogromna prednost, a hkrati tudi ni. V primeru neodločenega izida ali zmage Maribora, pa mislim, da je boj za naslov prvaka odločen in bo šel v roke mariborskih nogometašev," pravi nekdanji slovenski nogometaš, ki je 65-krat oblekel dres s slovenskim grbom.

Preberite še:

NK Triglav NK Olimpija
Sportal Pri Olimpiji obsojen na drobtinice, zdaj ji je pokvaril sezono #video
Rok Kronaveter
Sportal Pri Olimpiji dobro vedo, da so izkoristili vse izhode v sili
Darko Milanič
Sportal Mariborčani želijo v Ljubljano prinesti hudo zimo
NK Maribor, ND Gorica, Prva liga Telekom Slovenije
Sportal Mariborski navijači še naprej praznijo klubsko blagajno
Kenan Pirić
Sportal Bosanec, ki mu je v Mariboru uspelo nemogoče
Boban Jović
Sportal Kalvarija je Slovencu vzela poldrugo leto nogometa
Ne spreglejte