Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
11. 3. 2019,
13.00

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

Natisni članek

Prva liga Telekom Slovenije NK Olimpija NK Olimpija NK Triglav David Tijanić

Ponedeljek, 11. 3. 2019, 13.00

5 let, 1 mesec

Junak NK Triglav David Tijanić

Pri Olimpiji obsojen na drobtinice, zdaj ji je pokvaril sezono #video

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83
NK Triglav NK Olimpija | Veselje kranjskih nogometašev in dvakratnega strelca Davida Tijanića po zmagi nad Olimpijo. | Foto Vid Ponikvar

Veselje kranjskih nogometašev in dvakratnega strelca Davida Tijanića po zmagi nad Olimpijo.

Foto: Vid Ponikvar

Za največje presenečenje 22. kroga Prve lige Telekom Slovenije je poskrbel Triglav. Proti Olimpiji je vstal od mrtvih in na krilih dvakratnega strelca Davida Tijanića dvignil Kranj na noge. Nekdanji up zmajev je le nekaj tednov po velikem šoku, ki ga je doživel na Poljskem in se razočarano vrnil v domovino, izkusil najlepše trenutke v karieri.

NK Rudar Velenje, NK Mura
Sportal Domžale pokazale Aluminiju, kdo je št. 3, Požeg Vancaš prehitel Zahovića #video

Nogometni svet ima svoje zakonitosti, s katerimi si je skozi desetletja izbojeval nedotakljivi status najbolj priljubljene postranske reči na svetu. Ena izmed posebnosti, ki kraljuje na zelenicah, je tudi zakon bivšega. Da se nogometaši zelo radi izkažejo proti nekdanjim klubom, izkazuje tudi primer Davida Tijanića.

Pri 21 letih je prehodil nogometno pot, v kateri je v Stožicah veljal za enega največjih talentov mladinskega podmladka, a mu to ni kaj bistveno pomagalo, saj je ostal brez prepotrebnih minut pri prehodu v člansko kariero. Ostal je na stranskem tiru, kot posojeni igralec ohranjal tekmovalno formo v dresu Krke, nato pa se  je leta 2017 odločil za selitev v Kranj.

Vrhunci dvoboja med Triglavom in Olimpijo:

Na Gorenjsko sta ga pripeljala tedanji trener Anton Žlogar in športni direktor Siniša Brkić, Ljubljančan pa se je med gorenjskimi orli počutil tako dobro, da je vračal zaupanje s predstavami (in zadetki), ki so mu odprla tudi vrata mlade izbrane vrste.

O bridki poljski izkušnji noče govoriti

Ni veliko manjkalo, pa bi Tijanić v zimskem prestopnem roku prestopil v vrste Wisle. | Foto: Vid Ponikvar Ni veliko manjkalo, pa bi Tijanić v zimskem prestopnem roku prestopil v vrste Wisle. Foto: Vid Ponikvar Pozimi se je spogledoval z glavno nagrado, željo vsakega mladega nogometaša v Sloveniji. Ponujal se mu je odmeven prestop na Poljsko, v vrste krakovske Wisle, ki se po zadnji finančni krizi pobira na noge in se je pozimi okrepila s številnimi znanimi igralci, med njimi je tudi dolgoletni poljski as Jakub Blaszczykowski.

Odpravil se je na Poljsko, kjer so ga napotili na zdravstveni pregled, obvezen del slehernega nogometnega dogovora o prestopu. Mladega Ljubljančana je spremljal dober občutek, videl se je že v dresu nekdanjega poljska prvaka, nato pa je nogometna industrija pokazala svoj temnejši, nepredvidljivi obraz in ga spravila v žalost.

"Še sam ne vem, kaj je bilo. O tem raje ne bi nič govoril. Bil sem že na pregledih na Poljskem, a je nato vse padlo v vodo," mu ni bilo do pogovora o tem, kako se mu ni uresničila želja o nadaljevanju kariere v vedno močnejšem poljskem prvenstvu. Ni postal član kluba, katerega barve brani tudi nekdanji branilec Kopra in Maribora Matej Palčič, ampak se je razočarano vrnil v domovino.

Triglav spomladanski kralj Prve lige Telekom Slovenije

S Triglavom je letos nanizal tri zmage in se povzpel na lestvici. | Foto: Vid Ponikvar/Sportida S Triglavom je letos nanizal tri zmage in se povzpel na lestvici. Foto: Vid Ponikvar/Sportida Vrnil se je na Gorenjsko, pridružil soigralcem na treningih in načrtoval uspešno spomladansko žetev točk. Takrat še ni vedel, da bo pisal zgodovino in postal eden najbolj zaslužnih igralcev, ki so Triglav popeljali do treh zaporednih zmag in naziva najboljše slovenske ekipe v spomladanskem delu.

''Do izraza je prišlo kakovostno delo med pripravami. Pa tudi spoznanje, da so prišli zelo izkušeni novinci, ki predstavljajo dodano vrednost. Mertelj, Svraka, Crnov … Pomagali so, da Triglav zaigra še bolje. Upali smo, da bo tako, zdaj se je tudi uresničilo. Super se počutimo,'' kar ne more verjeti, da je Kranjčanom spomladi uspel tako velik met.

NK Triglav, NK Olimpija, Prva liga Telekom Slovenije
Sportal Noro, kaj se je zgodilo v Kranju #video

Najprej so premagali Aluminij s 3:0, nato v gosteh Gorico z 2:1, v soboto pa še velikega favorita, ljubljansko Olimpijo (2:1), in s tem močno pokvarili razpoloženje v vrstah zeleno-belih. Zmaje prihodnjo soboto namreč čaka večni derbi z Mariborom v Stožicah, zaostanek za jesenskimi prvaki pa se je po nepričakovanem spodrsljaju v Kranju povečal na deset točk.

Zakon bivšega res obstaja

V dresu Triglava se je že večkrat pomeril proti Olimpiji. V jesenskem delu je v Stožicah na pokalni tekmi zatresel mrežo. Je eden redkih nekdanjih mladincev Olimpije, ki je v svoji generaciji, vodil jo je trener Vanja Starčević, naredil opaznejši korak v članskem nogometu. Na dobri poti je tudi Rok Vodišek, rezervni vratar Genoe, pa Jakob Novak … | Foto: Urban Urbanc/Sportida V dresu Triglava se je že večkrat pomeril proti Olimpiji. V jesenskem delu je v Stožicah na pokalni tekmi zatresel mrežo. Je eden redkih nekdanjih mladincev Olimpije, ki je v svoji generaciji, vodil jo je trener Vanja Starčević, naredil opaznejši korak v članskem nogometu. Na dobri poti je tudi Rok Vodišek, rezervni vratar Genoe, pa Jakob Novak … Foto: Urban Urbanc/Sportida Kako se ob tem počuti Tijanić, ki je nekoč nosil dres Olimpije, in prekrižal načrte nekdanjemu klubu pred največjim praznikom klubskega nogometa v Sloveniji?

"Da sem razveselil Maribor in spravil Olimpijo v žalost? O tem sploh ne razmišljam. Tudi mi se borimo za obstanek, zato potrebujemo točke," je razkril, kaj je njegov osnovni cilj, nato pa spregovoril o zakonu bivšega. ''Res obstaja, v nogometu je nekaj na tem. Nekakšna dodatna motivacija. Vedno dam vse od sebe. Ne gojim pa nobenih zamer do Olimpije, čeprav nisem pri njej dočakal večje priložnosti. To je pač nogomet."

S podobnimi predstavami in zadetki, kot jih je pokazal v soboto, bi lahko vodstvo zmajev spodbudil, da bi ponovno razmišljalo o njem. Pa bi se vrnil v Stožice? "Nikoli ne veš, kaj se bo zgodilo. Lahko, da se bom, ali pa tudi ne. Moja želja je, da bi nadaljeval v takšnem ritmu in igral nogomet tako uspešno," ni izključil možnosti, da bi ga kariera še kdaj popeljala v rojstno mesto, kjer je začel kariero v dresu Brava, nato pa se iz vrst Interblocka kot nadarjeni najstnik preselil k Olimpiji. H klubu, v dresu katerega je v prvi ligi nastopil le osemkrat, skupaj pa na igrišču prebil le 180 minut.

Trenerju Dončiću je pokimal z glavo

Nekdanjega soigralca Nejca Vidmarja je premagal dvakrat. To je bila njegova prva tekma v 1. SNL, na kateri je dosegel dva zadetka. | Foto: Vid Ponikvar/Sportida Nekdanjega soigralca Nejca Vidmarja je premagal dvakrat. To je bila njegova prva tekma v 1. SNL, na kateri je dosegel dva zadetka. Foto: Vid Ponikvar/Sportida Triglav se je proti Olimpiji vrnil iz izgubljenega položaja. Ljubljančani so v prvem polčasu nadigrali gostitelje, povedli z 1:0, nato pa v nadaljevanju zastreljali 11-metrovko. "To je najlepši čar nogometa. V prvem polčasu smo morali veliko potrpeti, igrali obrambno, potem pa pokazati karakter. Nismo se predali, to pa se v nogometu vrne," se ni ustrašil priložnosti.

Ko je sodnik nekaj minut pred koncem pokazal na belo točko še za Triglav, je nastopil trenutek za redko viden preobrat. "Vzel sem žogo in prevzel odgovornost. Majcen zaradi kazni ni nastopil, trener pa je na pripravljalnih tekmah, ko ni bilo Majcna v enajsterici, za izvajalce izbral mene. Vedno pravi, naj izvede 11-metrovko tisti, ki se počuti najbolj samozavestno. V soboto je bilo tako. Trenerju sem pokimal z glavo, stopil mirno po žogo in izvedel kazenski strel."

Prelisičil je nekdanjega soigralca Nejca Vidmarja in izenačil na 1:1. "Vidmar je odličen vratar. Trenirala sva skupaj, zdaj, ko sem mu dal dva zadetka, pa sva še vedno prijatelja," se je pošalil sobotni junak Triglava, ki je v izdihljajih srečanja, ko je še enkrat premagal Vidmarja, tokrat iz igre, poskrbel za pravo norijo domačih gledalcev na kranjskem stadionu.

Veselje strokovnega vodstva na čelu s trenerjem Dejanom Dončićem po veliki zmagi nad Olimpijo. | Foto: Vid Ponikvar Veselje strokovnega vodstva na čelu s trenerjem Dejanom Dončićem po veliki zmagi nad Olimpijo. Foto: Vid Ponikvar

"Po 1:1 smo hoteli odigrati do konca, narediti čim več. V tisti akciji sem sprva hotel resda samo zadrževati žogo, a sem nato po dvojni podaji s Tomom Žurgo videl odprtino, ki se mi ponuja v obrambi Olimpije, in nato dosegel še drugi gol. Bil je zelo pomemben. Nisem vedel, da so takrat že tekle zadnje sekunde sodnikovega podaljška. Mislil sem, da bo sodnik še malce podaljšal tekmo in se bomo morali še malce zapreti, potem pa je hitro označil konec. Veselje je bilo nepopisno, pozitivno. Dosegel sem najljubši zadetek v karieri in odločil tekmo proti bivšemu klubu,'' je zvezni igralec, ki nerad gostuje pred mikrofonom, opisal trenutek zmagoslavja.

NK Triglav NK Olimpija
Sportal Vratar Olimpije prejel kazen v najhujši obliki #video

Ne ve več, kaj lahko še naredijo za večji obisk

Sobotno tekmo je spremljalo 1.350 gledalcev. Nogometaši Triglava si želijo, da bi bilo tako na vsakem domačem dvoboju. | Foto: Vid Ponikvar Sobotno tekmo je spremljalo 1.350 gledalcev. Nogometaši Triglava si želijo, da bi bilo tako na vsakem domačem dvoboju. Foto: Vid Ponikvar Kako pa se sploh počuti kot veliki junak 22. kroga? "Krasno je, a gredo zasluge vsem. Vse čestitke fantom in navijačem, bili so super. Ko je zagrmelo s tribun, je bilo prelepo. Mogoče smo potrebovali ravno to, da smo začeli dobro igrati in zmagovati. Gledalci so prišli v velikem številu, mi smo jim vrnili z zmago. Tribune niso bilo polne do zadnjega mesta, a je bilo prelepo. Če to ni bil povod, da bi jih naslednjič prišlo še več, potem res ne vem, kaj lahko še naredimo za večji obisk. Morda moramo doma premagati še Maribor," si želi zmage še nad vodilnim klubom, ki bo v soboto gostoval v Stožicah.

"Čeprav ima Maribor deset točk prednosti, je v prvenstvu še vse odprto. Vse je še možno," ga spremlja občutek, da bi bilo prehitro, če bi vijolice že hladile šampanjec.

V tej sezoni se je vpisal med strelce le proti Olimpiji (trije goli) in Mariboru (en gol). | Foto: Vid Ponikvar V tej sezoni se je vpisal med strelce le proti Olimpiji (trije goli) in Mariboru (en gol). Foto: Vid Ponikvar

Če je kdo mislil, da si je po sobotni zmagi in dveh zadetkih, ki sta ga popeljala v središče pozornosti slovenske nogometne javnosti, dal duška, se je zmotil. "Te zmage nismo kaj prida proslavljali. Bilo je, kot da se ne bi zgodilo nič nenavadnega. Odšli smo na pijačo, nato pa domov."

Ne izključujejo tudi Evrope

Športni direktor Siniša Brkić, trener Dejan Dončić in predsednik Triglava Beno Fekonja so na dobri poti, da si kranjski klub pribori obstanek. | Foto: Vid Ponikvar Športni direktor Siniša Brkić, trener Dejan Dončić in predsednik Triglava Beno Fekonja so na dobri poti, da si kranjski klub pribori obstanek. Foto: Vid Ponikvar Tijanić je v tej sezoni, če se prišteje še pokal, dosegel štiri zadetke. Zanimivo je, da je mreže tresel le najboljšima kluboma. Enkrat se je vpisal med strelce proti Mariboru, kar trikrat pa proti Olimpiji. "Ne vem, kje tiči razlog," se je nasmehnil mladi Ljubljančan, ki pri Triglavu nosi številko 43. "Zdaj moramo narediti vse, da bom začel zadevati še proti preostalim klubom.''

Če bo to storil, bi lahko Triglavu pomagal do nadaljevanja zmagovalnega niza, ki lahko Kranjčane popelje visoko na razpredelnici. Morda celo do četrtega mesta, ki diši po Evropi?

"Spomladi nam ne primanjkuje motivov. Evropa? Ne izključujemo nič, želimo le, da naberemo čim več točk in si čim hitreje zagotovimo obstanek. Če bomo nadaljevali v tem ritmu, je možno vse," sporoča Tijanić. Nova priložnost za zadetek ga čaka v soboto, 16. marca, ko bo Triglav gostoval v knežjem mestu pri Celjanih.

Ne spreglejte