Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Četrtek,
3. 12. 2020,
19.15

Osveženo pred

3 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

1

Natisni članek

NK Maribor NK Maribor NK Olimpija NK Olimpija Prva liga Telekom Slovenije

Četrtek, 3. 12. 2020, 19.15

3 leta, 4 mesece

Poročilo s tekme Olimpija : Maribor

Maribor spet padel v Ljubljani, Olimpija je po super derbiju nazaj

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

1

NK Olimpija NK Maribor derbi | Srb Djordje Ivanović je bil nesporni junak tokratne zmage Olimpije nad Mariborom. | Foto Vid Ponikvar

Srb Djordje Ivanović je bil nesporni junak tokratne zmage Olimpije nad Mariborom.

Foto: Vid Ponikvar

Nogometaši Olimpije so v Stožicah z goloma Djordjeta Ivanovića in Andresa Vombergarja z 2:0 premagali Maribor, ki je v Ljubljani padel še drugič v nizu, kar se pred tem ni dogajalo pogosto. Po tej zmagi so Ljubljančani skočili tik za Mariborčane na vrhu prvenstvene lestvice.

NK Olimpija NK Maribor
Sportal Večni derbi: Olimpija ustavila pohod Maribora in ga spet ujela #video
NK Olimpija NK Maribor derbi
Sportal Trener Olimpije prosi kritike, da mu dajo mir. Prošnjo ima tudi za NZS.

Ko je bil v klubu Zlatko Zahović, je Maribor v prvenstvu v Ljubljani odigral 21 derbijev, izgubil pa le dvakrat. Odkar legendarnega nekdanjega slovenskega reprezentanta ni več v Ljudskem vrtu, je v Stožicah igral dvakrat in obakrat izgubil. Tokrat malce nepričakovano.

V Ljubljano so Mariborčani pripotovali na vrhu lestvice, s popotnico petih zmag, predvsem pa so dajali vtis, da so povsem posvojili ideje novega trenerja Maura Camoranesija in bodo vse prej kot lahek zalogaj.

No, saj tako je tudi bilo, za nami je namreč derbi, v katerem res ni manjkalo priložnosti na obeh straneh. Lahko bi se razpletel tudi drugače, a na koncu so do treh točk zasluženo prišli Ljubljančani, ki so se tako pobrali po hudem domžalskem šoku in se vrnili v igro za vrh.

Rok Kronaveter se tokrat ni uspel vpisati med strelce v Stožicah, kjer je na derbijih do zdaj zadel že štirikrat. | Foto: Vid Ponikvar Rok Kronaveter se tokrat ni uspel vpisati med strelce v Stožicah, kjer je na derbijih do zdaj zadel že štirikrat. Foto: Vid Ponikvar

Pred začetkom darilo Olimpije za Maribor

Še pred začetkom tekme so pri Olimpiji poskrbeli za lepo gesto. Mariborčanom, ki bodo 12. decembra praznovali 60. obletnico obstoja, so podarili priložnostno darilo, ki ga je poslovnemu direktorju NK Maribor Bojanu Banu izročil prvi mož ljubljanskega kluba Milan Mandarić.

Če so bili Ljubljančani gostoljubni pred začetkom derbija, pa je bilo povsem drugače na igrišču, kjer se je iskrilo od samega začetka. Ne zaradi grobe igre, ampak zaradi dobrega nogometa, ki so ga pokazali nogometaši obeh ekip.

Dino Skender je pred tedni govoril, da ob na novo sestavljeni ekipi še potrebuje čas, da bo Olimpija videti tako, kot si želi. To, kar je Hrvat na klopi Olimpije videl danes, je zagotovo že blizu idealov, o katerih je sanjal.

Super derbi, v katerem ni manjkalo priložnosti

Vroče je bilo v sicer zelo hladnih Stožicah, ki ob praznih tribunah ozračje ohladijo še za kakšno stopinjo, že po nekaj sekundah. V prvi minuti je do strela prišel Luka Marin, eden od kar osmih tujcev v začetni enajsterici Olimpije, a vratar Maribora Ažbe Jug z njegovim strelom ni imel težav. Že v četrti minuti je bil v priložnosti Maribor. Rudi Požeg Vancaš je izsilil prosti strel z ugodnega položaja, s tega pa je v obrambni blok Olimpije meril Rok Kronaveter in poskrbel za enega od devetih kotov Mariborčanov, ki so še sledili.

Ivanović je zabil prvi gol, sodeloval pri drugem, zapravil pa še nekaj priložnosti. | Foto: Vid Ponikvar Ivanović je zabil prvi gol, sodeloval pri drugem, zapravil pa še nekaj priložnosti. Foto: Vid Ponikvar

Že v osmi minuti spet priložnost na drugi strani. Lepo so kombinirali Mihael Pavlovič, Andres Vombergar in bosanski vezist Mario Kvesić, ki pa je meril čez gol. V 14. minuti se je akcija še drugič preselila na stran, ki jo je napadal Maribor. Do strela je prišel Požeg Vancaš, toda ni meril preveč natančno. Že nekaj trenutkov pozneje je z izjemno globinsko podajo Jan Repas zaposlil Jasmina Mešanovića, ki je stekel sam proti ljubljanskem golu, a ga je z izhodom s črte presenetil Žiga Frelih in obranil njegov poizkus.

Djordje Ivanović je teroriziral obrambo Maribora 

Potem pa nova menjava strani in skorajda pravi evrogol Djordjeta Ivanovića, ki se je streljal od daleč. Močno in tudi zelo natančno, a je s konicami prstov Jug v vratih Maribora žogo preusmeril toliko, da se je odbila v prečko in ni šla v gol.

Že tri minute pozneje je bil najboljši nogometaš Olimpije in morda tudi celotne slovenske lige v tej sezoni v akciji še drugič. Tokrat se je končalo drugače. Z njegovim šestim prvenstvenim golom in vodstvom Olimpije. Izjemno globinsko podajo je Srbu poslal Mihail Caimacov, Ivanović je odlično stekel v prostor, obšel Juga in žogo z desne strani rutinirano poslal v prazno mrežo.

Gol Djordjeta Ivanovića:

V 28. minuti je Ivanović še tretjič povzročil precej preglavic mariborski obrambi. Z leve je podal do Marina, ta je streljal, Jug pa spet obranil. V 30. minuti je bil vnovič nevaren Maribor. Lepo akcijo je s strelom zaključil Požeg Vancaš, ki pa ni bil dovolj natančen. Žoga je zletela čez gol.

V 35. minuti je bil v akciji spet Ivanović. Tokrat je prišel do strela v kazenskem prostoru Maribora. Ni se preveč izkazal. Njegov volej je pošteno zgrešil cilj. V 42. minuti je kapetana Maribora Aleksa Pihlerja z eno potezo v slogu igralcev futsala na zadnjico spravil Kvesić in prišel do strela, ki pa je zletel malo mimo Jugovih vrat.

To je bila tudi zadnja omembe vredna akcija prvega polčasa, v katerem se je bliskalo na obeh straneh. Dobri predstavi obeh vratarjev in nezbranosti napadalcev obeh ekip pa se lahko verjetno zahvalimo, da smo videli le en gol. V mreži Maribora. Zasluženo.

Nogometaši Olimpije so se veselili druge zaporedne zmage na derbijih. | Foto: Vid Ponikvar Nogometaši Olimpije so se veselili druge zaporedne zmage na derbijih. Foto: Vid Ponikvar

V času največjega naleta Maribora je Olimpija zadela za 2:0

Ob polčasu je Camoranesi vezista Alexandruja Cretuja zamenjal z napadalcem Aljošo Matkom in napovedal napadalnejši Maribor. Natanko tak je Maribor potem tudi bil. Polčas se je sicer začel, kot se je za današnjo tekmo spodobilo, z akcijo najboljšega posameznika na igrišču, Ivanovića. Prišel je do strela v 49. minuti z leve strani, poizkusil prefinjeno, ampak tudi premalo natančno.

Potem so prišle mariborske minute, ko se je zdelo, da bo Frelih v vratih Olimpije prej ali slej premagan. Najprej je Matko odlično zaposlil Kronavetra, ki je prišel do stoodstotne priložnosti, pa ni zadel. V 62. minuti je bil v akciji Matko, tudi on na žalost gostov ni bil dovolj natančen. V 64. minuti je na levi vratnici po predložku z desne strani za hip zamudil Mešanović, ko se je že zdelo, da bo zabil gol.

Po tem, v času največjega mariborskega pritiska, pa sijajna akcija rezervista Olimpije Jana Andrejašiča, ki je stekel po desni strani in poslal sijajen predložek na glavo Ivanovića, ki je pritekel na levo vratnico. Srb je spet dodobra namučil Juga, ki je njegov strel nekako še odbil, ni pa mogel ustaviti Andresa Vombergarja, ki je "pobral" odbitek in ga zlahka pospravil v gol za vodstvo Olimpije z 2:0. Derbi je bil odločen.

Gol Andresa Vombergarja:

Takoj za tem je trener Olimpije Skender na igrišče namesto prvega junaka tokratnega derbija Ivanovića poslal branilca Uroša Koruna in namesto Marina novopečenega hrvaškega vezista Ivana Močinića. Želel je zapreti tekmo in bil pri tem tudi uspešen. Camoranesiju ni mogel pomagati niti zimzeleni najboljši strelec v zgodovini slovenskega prvenstva Marcos Tavares, ki je ob tem prišel na igrišče. Ogenj na igrišču je ugasnil, razen padca Matka v kazenskem prostoru Olimpije v 78. minuti, ki pa ga glavni sodnik Drago Perić ni videl kot enajstmetrovko, in poizkus istega igralca v 91. minuti, se ni zgodilo nič več.

Dinu Skenderju je za vsaj tri dni odleglo

Olimpija je v Stožicah prišla še do druge zmage v nizu (junija je z golom zdaj pozabljenega Anteja Vukušića zmagala z 1:0), po njej pa je bolj kot komerkoli odleglo njenemu trenerju Skenderju. Hrvat je bil po slabših rezultatih v zadnjem času in porazu v Domžalah prejšnji konec tedna že pošteno na udaru.

Vprašanje je, če bi morebiten poraz na derbiju ob znani Mandarićevi politiki "preživel". Zmaga pa je prinesla drugo mesto, le točko zaostanka za vodilnim Mariborom in nekaj mirnih dni, ko se mu ne bo treba bati za svojo službo. Natanko tri. Do nedelje in gostovanja pri prvakih iz Celja …

Olimpija : Maribor 2:0 (1:0)

Stadion Stožice, brez gledalcev, sodniki: Perić, Vukan, Vidali.

Strelca: 1:0 Ivanović (22.), 2:0 Vombergar (67.).

Olimpija: Frelih, Boakye (od 60. Andrejašič), Milović, Perković, Pavlović, Elšnik, Caimacov, Kvesić (od 84. Ostrc), Marin (od 69. Korun), Ivanović (od 69. Močinić), Vombergar (od 83. Bosić).
Maribor: Jug, Felipe Santos, Martinović, Peričić, Kolmanič, Pihler, Cretu (od 46. Matko), Repas (od 80. Mihelič), Požeg Vancaš, Kronaveter (od 79. Kotnik), Mešanović (od 69. Tavares).

Rumeni kartoni: Perković; Cretu, Pihler.

Potek srečanja v Stožicah:

KONEC TEKME v STOŽICAH!

78. minuta: Mariborčani zahtevajo enajstmetrovko. Matko padel po dvoboju s Korunom na notranjem robu kazenskega prostora in se prijel za nogi, a sodnik Perić se ni oglasil.

Video: Matko je padel, a Perić se ni oglasil:

Bi moral sodnik Perić pokazati na belo točko?

  • Da.
    36,96 %
    282 glasov
  • Ne.
    60,03 %
    458 glasov
  • Ne vem, nič se ne vidi.
    3,01 %
    23 glasov
Oddanih 763 glasov

68. minuta: GOOOL! 2:0! V minutah, ko je bil veliko bolj nevaren Maribor, je Olimpija dosegla še drugi zadetek. Po hitrem prodoru po desni je izjemno lep predložek poslal Andrejašič, poskus Ivanovića je Jug še ubranil, odbitek pa je v mrežo pospravil Vombergar. Zmaji visoko vodijo.

Video: zadetek Vombergarja:

63. minuta: Maribor je v zadnjih minutah vse bolj nevaren. Po lepi podaji je sprožil Matko, a Frelih je njegov močan poskus odbil v kot.

Video: strel Matka:

51. minuta: Završalo je po dolgem času tudi na drugi strani. Žogo je lepo odložil rezervist Matko, do strela pa je prišel Kronaveter, a za malo zgrešil cilj. Ostalo je pri vodstvu Olimpije.

49. minuta: Prva v drugem polčasu je zagrozila Olimpija. Udaril je seveda Ivanović, a je Srb zgrešil za dober meter.

ZAČETEK DRUGEGA POLČASA! Olimpija ni menjala, Maribor pa. V slačilnici je ostal Cretu, ki je imel rumeni karton, v igro pa je prišel mnogo bolj napadalno usmerjen Aljoša Matko.

KONEC PRVEGA POLČASA!

42. minuta: Nova priložnost za domače, ki kljub vodstvu ob polčasu ne bodo skakali od veselja, saj bi lahko bila prednost še mnogo višja. Po ukradeni žogi Marina, je v nadaljevanju zablestel Kvesić, ki je z varanjem na taksi poslal Peričića, nato pa mu je le nekaj centimetrov manjkalo, da premaga še Juga.

Video: strel Kvesića:

35. minuta: Olimpija je zapravila novo priložnost. Po predložku je obramba Maribora žogo spremljala le z očmi, do neoviranega strela je prišel Ivanović, a tokrat se ni izkazal in žogo poslal preko vrat. Na srečo Maribora, ki do zdaj ni pokazal praktično nič.

30. minuta: Priložnosti si sledijo druga za drugo. Tokrat je bil v protinapadu nevaren Maribor. Hiter napad je z roba kazenskega prostora zaključil Mešanović, a je njegov projektil zletel preko vrat Olimpije.

27. minuta: Olimpija ne popušča! Ivanović se je znašel v novi priložnosti, a tokrat je dvoboj dobil Jug in strel uspešno ukrotil.

22. minuta: GOOOL! 1:0! Olimpija vodi! Akcijo je začel Caimacov, ki je obrambo Maribora prerezal z odlično podajo za hrbet, do nje pa je prišel Ivanović in po preigravanju Juga zadel v polno! Olimpija zasluženo vodi!

Video: zadetek Ivanovića:

19. minuta: Velika priložnost za Olimpijo. Praktično iz nič. Ivanović je vzel žogo, naredil nekaj metrov, nato pa z  velike razdalje zamahnil in zatresel prečko. Žogo se je s konicami prstom dotaknil tudi Jug in ostalo je pri 0:0. Đorđe je spet pokazal, kakšen mojster je.

Video: izjemen strel Ivanovića in prečka:

15. minuta: Velika priložnost za Maribor. Iz oči v oči z vratarjem Frelihom se je znašel Mešanović, a je vratar Olimpije napadalcu Maribora izjemno skrajšal kot in mu strel ubranil s prsmi. Olimpija si je lahko oddahnila, ostalo je pri začetnih 0:0. 

Video: strel Mešanovića:

8. minuta: Lepa priložnost za Olimpijo. Po zmedi v mariborski obrambi je do strela prišel Kvesić, a Hrvat se ni izkazal in žogo poslal preko vrat. Iz tega položaja bi se dalo iztržiti mnogo več.

Video: strel Kvesića:

5. minuta: Na robu kazenskega prostora je padel Požeg Vancaš, sodnik Perić je dosodil prosti strel. Izvedel ga je Kronaveter, ki je pri poskusu zadel zid, žoga pa je čez prečko končala v kotu.

1. minuta: Že po nekaj sekundah je Olimpija prišla do prvega strela. Nekoliko z leve strani je sprožil Marin, Jug pa je žogo brez težav ujel.

ZAČETEK TEKME V STOŽICAH!

V Stožicah, kjer so prireditelji z igrišča odstranili snežno podlago, tako da bo zelenica nared za večni derbi, se bo začela tekma ob 16.45.

Trener Olimpije Dino Skender je razkril začetno enajsterico. V obrambni vrsti bosta ob odsotnosti kaznovanega Mirala Samardžića sodelovala Hrvata Goran Milović in Marko Perković, Uroš Korun pa bo na klopi. V zvezno vrsto se vrača njun rojak Luka Marin, na klopi pa bo po dolgem času sedel Ante Vukušić. Zaradi poškodbe za dvoboj ne kandidira Matic Fink.

Za kakšno zasedbo se je odločil strateg Maribora Mauro Camoranesi, ki v Ljubljani lovi šesto zaporedno zmago z vijolicami? Odločil se je za igro s štirimi branilci v zadnji vrsti. V konici napada bo namesto poškodovanega Jana Mlakarja dobil priložnost Jasmin Mešanović, Denis Klinar še ni povsem nared, tako da bo na klopi, med prvih 11 pa se je na položaju desnega bočnega branilca znova znašel Santos.

Pred tekmo:

Ob 16.45 se bo v Stožicah začel največji spektakel kroga. Žal bodo tudi ob tej priložnosti tribune največjega nogometnega objekta v Sloveniji prazne, tako da bo na sporedu večni derbi s kozmetično napako, saj bodo nogometaši največjih slovenskih klubov še kako pogrešali podporo navijačev.

Zaradi sneženja, ki je pobelilo Slovenijo, so se morali prireditelji potruditi, da so v Stožicah zagotovili regularne igralne pogoje. Izvedba tekme ni vprašljiva, kar nam je potrdil tudi vodja športne infrastrukture pri Zavodu za šport Ljubljana Andrej Kastelic. "Vse bo pripravljeno za tekmo, sneg bo povsem odstranjen z igrišča," je zagotovil nekdanji rokometni reprezentant, ki bedi nad upravljanjem stadiona Stožice.

Nepredvidljiva Olimpija, ki menja udarno enajsterico iz kroga v krog, se bo po razočaranju v Domžalah, ko so jo gostitelji šokirali s kar dvema zadetkoma v uvodnih štirih minutah, pomerila z največjim rivalom.

To je Maribor, ki prihaja v Ljubljano po petih zaporednih zmagah. Z njimi je trener Mauro Camoranesi našel določen mir, čeprav igra še vedno ni takšna, da bi si vijolice (izjema je gostovanje v Celju) z njo lahkotno utirale pot do treh točk. Vseeno so našle način, kako premagovati tekmeca in se zasidrati na vrhu, kjer so si pred zasledovalci že zagotovile določeno prednost. Zdaj jo želijo vsaj zadržati, če ne še povečati.

"Zmagati na petih zaporednih tekmah je vse prej kot preprosto. Po prihodu novega trenerja smo potrebovali nekaj časa, razumljivo je, da čez noč ne gre pričakovati večjih sprememb, na hitro se ne more nič zgoditi. Zdaj pa smo skupaj že nekoliko daljše obdobje, trener nas je dobro postavil na igrišču, utrdil se je ekipni duh. To se odraža na treningih in tekmah, kar je najpomembnejše," sporoča Jan Repas, ki komaj čaka največji derbi slovenskega klubskega nogometa. Ko je nosil dres Domžal, takšnih tekem ni izkušal, pri Mariboru pa je končno dočakal aktivno vlogo v največjem slovenskem klubskem prazniku.

Statistika sporoča, da bi lahko Maribor v četrtek uresničil cilje in ostal neporažen v Stožicah. Z zmago domače ekipe se je namreč končal le eden od zadnjih 11 večnih derbijev. To je bil na srečo Dina Skenderja ravno zadnji v Stožicah, ko je Olimpija junija zadala boleč udarec Mariboru, mladi Slavonec pa je v hrvaškem trenerskem obračunu premagal Sergeja Jakirovića. Takrat v napadu še ni mogel računati na Đorđeja Ivanovića in Andresa Vombergarja, najboljša strelca zmajev v tej sezoni, ampak je prisegal predvsem na Anteja Vukušića, ki se je v tej sezoni zaradi takšnih in drugačnih težav oddaljil od igrišča in ne dobiva priložnosti, danes pa bi že lahko dočakal priložnost.

Zmaji so kljub napovedi predsednika Milana Mandarića o vse večjem obsegu procesa uveljavitve mladih igralcev iz klubskega podmladka svoje vrste prejšnji mesec zapolnili s tremi izkušenimi Hrvati, ki so se nekoliko presenetljivo znašli na zelenici na uradnih tekmah zgolj po nekaj treningih z ekipo. Proti Mariboru bodo oslabljeni v zadnji vrsti. Zaradi kazni bo manjkal dirigent obrambe Miral Samardžić, Matic Fink bo manjkal zaradi zdravstvenih razlogov, kapetanski trak pa bo nosil Timi Max Elšnik. To bo poseben trenutek v karieri za mladega Štajerca, ki je v torek podaljšal pogodbo z zeleno-belimi do poletja 2023.

Tudi vijolice imajo kaznovanega igralca, to je Martin Milec, ki mora po dopinškem prekršku počivati še nekaj mesecev. Pestijo pa jih tudi težave s poškodbami. Po Nemanji Mitroviću se je na seznamu poškodovanih znašel še Jan Mlakar, na srečo navijačev Maribora le za kratek čas, a ga v četrtek ne bo v Stožice. Na desni bočni branilski položaj se bo najverjetneje vrnil Denis Klinar, trener Camoranesi pa verjame, da lahko osvoji vse tri točke. Prvič v tej sezoni je v Ljudskem vrtu remiziral z 1:1. Glavni sodnik bo Dragoslav Perić.

Ne spreglejte