Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
27. 10. 2018,
4.00

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,23

2

Natisni članek

Marinko Galić Branko Oblak Mladen Rudonja večni derbi Prva liga Telekom Slovenije NK Maribor NK Maribor Nk Olimpija

Sobota, 27. 10. 2018, 4.00

5 let, 6 mesecev

Anketa pred derbijem Maribora in Olimpije

Branko Oblak: Za Olimpijo je veliko bolje, da igra v Mariboru

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,23

2

Olimpija Maribor PLTS | Foto Urban Urbanc/Sportida

Foto: Urban Urbanc/Sportida

Pred Mariborom in Olimpijo je drugi večni derbi v tej sezoni. Prvega so avgusta gladko, s 3:0, v Stožicah dobili Mariborčani, tokrat pa se bosta ekipi srečali v Ljudskem vrtu. Pred največjim nogometnim derbijem na slovenskih tleh smo se o tem, kdo je favorit tekme in kateri bodo tisti glavni dejavniki, ki bodo odločili srečanje, pogovarjali z Mladenom Rudonjo, Marinkom Galićem in Brankom Oblakom.

O čem smo se pogovarjali s sogovorniki:

  • o tem, kdo je njihov favorit za zmago v Ljudskem vrtu,
  • o tem, kateri so glavni dejavniki, ki bodo odločili o rezultatu,
  • ali si bodo tekmo ogledali in za koga bodo stiskali pesti

Mladen Rudonja: Olimpija ima boljši igralski kader

Mladen Rudonja bo navijal za Olimpijo. | Foto: Vid Ponikvar Mladen Rudonja bo navijal za Olimpijo. Foto: Vid Ponikvar "Mislim, da na tej tekmi ni favorita, ker je vsak derbi zelo nepredvidljiv. Kako nepredvidljivi so derbiji med Olimpijo in Mariborom, se je vselej pokazalo tudi v zadnjih letih. Mislim, da je Olimpija trenutno v rahli prednosti. Tako čutim, mogoče tudi zato, ker navijam za Olimpijo," je iskreno priznal Mladen Rudonja.

"Odločilni dejavnik bo vsekakor koncentracija igralcev in njihova pripravljenost, tako fizična kot psihična. Mislim, da ima Olimpija po igralskem kadru boljšo zasedbo. Predvidevam, da bo odločila kakovost nogometašev, tudi osredotočenost do zadnjega trenutka tekme, kot je bilo na vseh derbijih do zdaj. Maribor je zasluženo zmagal na prvem derbiju v Ljubljani, zdaj pa mislim, da je Olimpija v taki formi in obdobju, ko je polna samozavesti, in mislim, da bo to tudi odločilo srečanje v Ljudskem vrtu," je prepričan nekdanji slovenski nogometaš.

Rudonja, ki je na svoji športni poti zaigral tudi za Olimpijo, do letos poleti pa je v ljubljanskem klubu opravljal vlogo svetovalca pri kadrovskih odločitvah, bo tekmo spremljal s tribun. "Najverjetneje si bom tekmo ogledal v Ljudskem vrtu. Imam občutek, da bodo Ljubljančani ta derbi dobili," pravi strelec enega zadetka za slovensko izbrano vrsto, za katero je zbral 65 nastopov. 

Marinko Galić: Srečanje lahko tako odloči le en strel na gol

"Blagi favorit je zagotovo Maribor, tudi zaradi tega, ker igrajo Marinko Galić meni, da je Maribor v vlogi favorita. | Foto: Facebook Marinko Galić meni, da je Maribor v vlogi favorita. Foto: Facebook doma. Hkrati so tudi vodilna ekipa prve lige, na njihovi strani je tudi statistika. Maribor je na domačem igrišču vedno favorit. Na drugi strani tudi Olimpija igra solidno, Ljubljančani imajo dobro ekipo. To bo verjetno dvoboj ekip, ki se bosta borili tudi za končni naslov slovenskega prvaka, zato verjamem, da bo zelo zanimivo. Kar malo nehvaležno je napovedati zmagovalca, sploh po tem, ko je lani Maribor potreboval samo točko, pa je takrat Olimpija tekmo dobila. Nihče ne more vedeti, kako se bo razpletlo srečanje na Ljudskem vrtu," pred tekmo v Mariboru pravi Marinko Galić.

"Ne vem, kaj bo ključnega pomena in kaj bo odločilo tekmo. Ogromno stvari je, ki bodo odločale o rezultatu. Zagotovo je med ključnimi dejavniki dnevna forma obeh ekip, morda lahko vsem, hote ali pa nehote, posežejo tudi sodniške odločitve. Glede na to, da sta obe moštvi dokaj enakovredni po kakovosti, zna biti igra zelo izenačena. Lahko se zgodi, da bo imela ena ekipa ogromno priložnosti, druga pa bo z eno samo priložnostjo dobila tekmo. O rezultatu lahko tako odloči le en strel na gol. To je nogomet in nikoli se do zadnjega sodniškega žvižga ne more vedeti, kakšen bo končni rezultat," meni nekdanji nogometaš, ki je v svoji karieri igral tudi za Maribor.

"Večni derbi si bom ogledal po televiziji. Kot nekdanji igralec Maribora bom absolutno navijal za štajerski klub. Sicer pa navijam za dober nogomet, da bo tako, kot je bilo na nekaterih prejšnjih derbijih, ko so si nogometaši ustvarjali ogromno priložnosti. Želim si, da bi tekma minila brez navijaških izgredov in da bi tako Viole kot Green dragonsi navijali korektno in fer. Na koncu naj zmaga boljši," je diplomatsko sklenil slovenski nogometaš, ki je 66-krat oblekel dres z državnim grbom.

Branko Oblak: Za Olimpijo je veliko bolje, da igra v Mariboru

Branko Oblak je v svoji karieri igral in treniral Olimpijo. | Foto: Vid Ponikvar Branko Oblak je v svoji karieri igral in treniral Olimpijo. Foto: Vid Ponikvar "Favorit je vedno tisti, ki igra doma. A glede na to, da Maribor z igro ne pokaže veliko in ta trenutek nima kake vidne vloge, mislim, da je vloga favorita bolj na strani Olimpije. Ljubljančani so sicer nazadnje igrali zelo dobro proti slabemu Triglavu, a tu je večjo vlogo kot forma Olimpije odigrala slaba forma Kranjčanov. Vendar je zmaga zmaga. Vprašanje je tudi, kako se bodo nogometaši pokrivali med seboj. Jaz želim, da zmaga Olimpija, vendar je vse mogoče. Za Olimpijo je veliko bolje, da igra v Mariboru kot v domačih Stožicah. Verjamem, da bi v Ljubljani izgubili prej kot na Ljudskem vrtu. Težko verjamem, da bo Olimpija izgubila," pravi Branko Oblak.

"Nogometaši Maribora bodo zagotovo čutili velik pritisk publike in navijačev. A ta pritisk ni tako velika težava, kot je težava nastopati pred domačimi navijači, ki zahtevajo zmago, potem pa ekipa težko zmaga, ker se ponavadi drugo moštvo zapre in je težko doseči gol," o prednostih in slabostih domačega igrišča meni nekdanji nogometaš in trener Olimpije. 

"Tekmo si bom ogledal, če ne bo kaj boljšega na katerem izmed drugih televizijskih programov," se je še pošalil nekdanji slovenski selektor. 

Marko Šuler
Sportal Naučen, da nikoli ne pogleda na tablico
Rok Kronaveter
Sportal Kronaveter Vombergarju sporočil, da je konec
Aljaž Ivačič
Sportal Vratar Olimpije se zahvaljuje Derviševiću za pomoč

Prvoligaško dogajanje na Planet TV in Sportalu

V sezoni 2018/19 boste štiri tekme #PLTS na vsak krog spremljali v neposrednem televizijskem prenosu na programih Planet in Planet 2. Ob tem bo na Planet 2 vsak ponedeljek ob 20. uri na sporedu še oddaja Goool!, ki jo vodi Dani Bavec. Več o razporedu tekem si lahko preberete TUKAJ.

Ne spreglejte