Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sreda,
12. 2. 2014,
12.07

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Tina Maze Andrea Massi Mauro Pini

Sreda, 12. 2. 2014, 12.07

8 let

Zlato odličje napovedal že pogled v Tinino spalnico

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Smukaška osredotočenost Tine Maze spada v učbenike psihologije športne priprave. Rezultat, zlata olimpijska kolajna, zato ne preseneča.

Veselju v ciljnem izteku olimpijskega smuka v smučarskem centru Rosa Huto nad Rdečo Poljano ni bilo videti konca. Medtem ko se je Tina Maze po polžje premikala vzdolž televizijskih in radijskih zasedb, zbranih v mešanem novinarskem območju, kjer se srečujejo predstavniki sedme sile in športniki, so se predstavniki Olimpijskega komiteja Slovenije in predvsem člani Tinine spremljevalne ekipe, imenovane team to aMaze, objemali, si izmenjevali vtise … Največje pozornosti je bil seveda deležen Andrea Massi, alfa in omega ekipe, ki se je skupaj s trenerjem Maurom Pinijem odel v slovensko zastavo in verjetno prvič v svoji karieri nastopanja pred mediji popolnoma izgubil nadzor nad čustvi. "Ta kolajna je rezultat Tininega dela. Vse življenje je delala za ta trenutek. To je tudi plod mojega dvanajstletnega dela z njo. Ta kolajna vključuje vse, kar smo morali 'požreti' v teh letih. Ostali smo osredotočeni. Tina ima ekipo, ki je sestavljena le za njo in je najboljša na svetu," je s tresočim glasom in solznimi očmi dejal Massi, navdušen nad Tinino osredotočenostjo in predvsem smučarsko izvedbo.

Tinina slika je povedala vse

"Želela si je zlato kolajno. Želela jo je že v superkombinaciji. Tam ni merila na srebro in bron. Hotela je zlato olimpijsko kolajno. To je edino, kar ji je manjkalo. Ima veliki globus, ima mali globus in zlato kolajno s svetovnega prvenstva. Zdaj je postala olimpijska prvakinja v smuku. To je disciplina, ki je za Slovence najtežja. Zakaj? Ker v državi ni proge za to disciplino," je pripovedoval Massi in razkril zanimivo skrivnost iz Tinine olimpijske spalnice.

Kmalu po prihodu v olimpijsko vas je namreč Mazejeva na papir narisala smukaško progo ter ob olimpijskih krogih dopisala številko ena. "Ko stori tako stvar, mi je povsem jasno, da ve, kaj dela. To ni igra. Ona je perfekcionistka," priznava ideolog teama to aMaze.

Nasmeh z zlato olimpijsko kolajno

Tina in Andrea se ob ubesedovanju svojih misli nista izognila zahvalam preostalim članom udarne ekipe. Serviser Andrea Vianello je bil tako deležen čestitk za odlično pripravo smuči. Fizioterapevtka Nežka Poljanšek je v zadnjih sezonah prav tako nepogrešljiva sopotnica na smučarski turneji. Kot zadnji pa se je ekipi januarja pridružil trener Mauro Pini, brez katerega bi Mazejeva le stežka premagala krizne trenutke.

Švicarski strokovnjak je poleg taktičnih zamisli prinesel predvsem pozitivno energijo in na Tinin obraz znova narisal nasmeh. "No, to je prvi korak," je dejal pred mesecem v Flachauu. Zdaj se veseli nasmeha z zlato kolajno. "Vedel sem, da mora ekipa strniti vrste. Tina je odlična smučarka. Ni pozabila smučati. Pot je bila prava. Danes se je na progo podala zelo samozavestno in se borila s to zahtevno podlago," je dejal Pini, ki je v svoji trenerski karieri sodeloval tudi z Dominique Gisin, ki si je s Tino razdelila zmago, in tretjeuvrščeno Laro Gut.

Ne spreglejte