Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
31. 7. 2015,
10.23

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Kuala Lumpur Malezija

Petek, 31. 7. 2015, 10.23

8 let

Zimske olimpijske igre leta 2022 bo gostil Peking!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Peking bo leta 2022 gostil zimske olimpijske igre. Kitajska prestolnica se bo tako v zgodovino vpisala kot prva prirediteljica tako zimskih kot poletnih OI.

"Peking," se je glasil ključni vzklik na 128. zasedanju Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK) v Kuala Lumpurju v Maleziji, kjer so izbrali prireditelja zimskih olimpijskih iger leta 2022. Peking, ki je leta 2008 že gostil poletne igre, je tako postal prvo mesto, ki bo gostilo tako poletne kot zimske igre. Tovrstnemu dvojčku je bil najbližje München, gostitelj poletnih iger leta 1972, ki so se v zgodovino zapisale predvsem zaradi krvavega terorističnega madeža, in kandidat za zimske igre 2018. Te bo gostil Pjongčang.

Kitajski edini tekmec, kazahstanski Almaty, je sicer navdušil z izjemno predstavitvijo kandidature, v prid mu je šlo tudi dejstvo, da so vsa prizorišča olimpijskih tekmovanj v radiju 30 kilometrov od nekdanjega glavnega mesta Kazahstana, a delegatov ni prepričal. Vsaj ne večine. Peking je sicer slavil z zelo majhno razliko. Od 85 delegatov - dvajset jih je manjkalo, med njimi tudi predsednik Fifa Sepp Blater - jih je 44 glasovalo za kitajsko glavno mesto, 40 za kazahstanski Almaty, ena glasovnica pa je bila neveljavna.

Skoraj brez naravnega snega, toda ....

Peking se bo pri organizaciji ZOI 2022 dodobra naslonil na dediščino poletnih iger leta 2008. A ne le pri izkušnjah, temveč tudi pri infrastrukturi. Uvodna slovesnost bo namreč potekala na slovitem štadionu Ptičje gnezdo, ki je veljal za osrčje olimpijskega dogajanja pred sedmimi leti. V nekdanjem olimpijskem parku bo stala tudi olimpijska vas, zimski pridih pa bodo dobile dvorane, saj naj bi v samem Pekingu potekala tekmovanja v hitrostnem in umetnostnem drsanju, curlingu ter hokeju na ledu.

Kitajski olimpijski načrt predvideva še dve oddaljeni središči z ločenima olimpijskima vasema – Yanqing in Zhangjiakou. Prvo je od Pekinga oddaljeno 90 kilometrov in bo gostilo del smučarskih tekmovanj ter z ledeno stezo tudi preizkušnje v skeletonu, bobu in sankanju. Bolj pester nabor tekmovanj naj bi prevzel od Pekinga 160 kilometrov oddaljeni Zhangjiakou. Tam je predvideno središče za skakalce, tekače, deskarje, biatlonce in smučarje prostega sloga.

V obeh primerih govorimo zgolj o načrtih, torej o še neobstoječih prizoriščih. Pri tem je zanimivo, da so kljub gorati okolici obilne snežne padavine tam redkost. Kitajci bi se tako v pripravah na igre naslonili izključno na pripravo umetnega snega.

Ne spreglejte