Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Nedelja,
12. 8. 2012,
8.57

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

olimpijske igre ameriška košarkarska reprezentanca Pau Gasol Kevin Durant

Nedelja, 12. 8. 2012, 8.57

8 let

ZDA favorit, a: Španci so ekipa, ki nas lahko premaga

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V O2 oziroma North Greenwich Areni se bodo za olimpijski naslov ob 16.00 pomerili košarkarji ZDA in Španije. Pričakovan finale, a če se bo Američani dominirali, Španci na igrah niso prepričali.

V ponovitvi finala iz Pekinga 2008 se bodo za olimpijsko košarkarsko lovoriko, za najpomembnejši olimpijski moštveni naslov, pomerili svetovni prvaki Američani in evropski prvaki Španci. To bo dvoboj hitrosti in višine. Pred štirimi leti so košarkarji ZDA spoznali, da Špancev ne gre podcenjevati. Na kitajskih igrah je bilo 118:107. Pa vendarle veljajo za izrazite favorite. V Londonu so dobili vseh sedem tekem in to s povprečno razliko 36 točk. Na petih tekmah skupinskega dela so dali kar 589 točk, pa se niso posebej trudili. V četrtfinalu so s 119:86 nadigrali Avstralijo, posebnih težav pa jim v polfinalu niso prestavljali niti Argentinci (83:109). Španci medtem niso bili posebej prepričljivi. V skupini so dvakrat izgubili - proti Braziliji in Rusiji. Celo Veliko Britanijo so premagali le za točko. Na pragu poraza pa so bili tudi v četrtfinalu in polfinalu. Francozi so jih vodili večji del tekme, nato pa odpovedali v zadnji četrtini (66:59). Proti Rusom so v petek ob polčasu zaostajali za 11 točk, a nato naredili preobrat v drugem (67:59). Torej tekme z zelo malo točkami. Obakrat jih je rešila izjemna obramba. Da bi lahko Američane ustavili pri vsega 60, 70 točkah? To se zdi neverjetno. Ekipi sta se pred igrami pomerili na prijateljski tekmi v Barceloni. Američani so zmagali 100:78.

Američani ostajajo previdni. Finala se bodo lotili resno. "To bo kot sedma tekma," je primerjavo s končnico lige NBA podal Kevin Durant. "Težko bo. Vsi vemo, kaj je v igri. Španija bo težak nasprotnik. Pokazali nam bodo svoj maksimum." Da ne bodo odločale le košarkarske kvalitete, izpostavlja Marc Gasol: "To bo bitka želje." Za zlato bo pomembna tudi kemija. Američani na več tekmah niso igrali posebej kolektivno, Španci stavijo prav na to. "Smo skupina fantov, ki ima rada košarko. Spoštujemo se, skupaj uživamo. Smo prijatelji, družimo se. Zraven pa še igramo košarko. Veliko smo že izkusili, številna prvenstva," in so kot družina, razlaga Pau Gasol. Dvakratni prvak lige NBA z Los Angeles Lakers se zaveda, da bo težko premagati tekmeca, a v naprej ne izobeša bele zastave. "Imamo veliko priložnost. Le redki imajo priložnost nastopiti na olimpijskih igrah, mi smo tako srečni, da že drugič igramo finale."

Durant: Nihče nima ega

Prednost Španije so centri, pa tudi dolga klop. Tega se zaveda tudi ameriški selektor Mike Krzyzewski, ki opozarja na visoke centre – brata Gasol, Serga Ibako in Felipeja Reyesa: "Imajo enega od petih najboljših košarkarjev na svetu. To je Pau Gasol. Imajo najboljšo rotacijo centrov na turnirju. Imajo pa tudi dolgo klop. Ko pride Sergio Llull s klopi, je kot dinamit. Je zelo dober igralec. So ekipa, ki nas lahko premaga. Spoštujemo jih. Dobro se bomo pripravili in upam na odlično tekmo."

Plusi Američanov pa so: atletskost in hitrost, odličen met iz igre, pa skok (zlasti v napadu, ko poberejo številne zgrešene trojke in dosežejo koš izpod obroča) in nenazadnje, če želijo, lahko tudi odlično podajajo (imajo Chrisa Paula, Derona Williamsa, tudi LeBron James odlično asistira). Morebitna odsotnost Russella Westbrook, ki si je lažje zvil gleženj, ne bi bila zaskrbljujoča. In tudi oni so prava ekipa, poudarja Durant: "LeBron, jaz, Melo in Kobe nimamo povprečja, kot ga imamo v svojih ekipah. Žrtvujemo svoje mete in minute za dobro ekipe. Zelo dobro podajamo. Nihče nima ega. Noben ne pride s klopi jezen, ker ni prej dobil priložnosti. Kdorkoli meče na koš, dobi aplavz, če zadane, nato pa se hitro vrnemo o obrambo. Smo res povezana ekipa."

ZDA proti Španiji v O2 Areni v londonskem Docklandsu ob 16.00.

Ne spreglejte