Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Sobota,
4. 8. 2012,
16.33

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Usain Bolt Yohan Blake Justin Gatlin

Sobota, 4. 8. 2012, 16.33

6 let, 7 mesecev

Začelo se je: Bolt rezervirano, najslabši Američan zastrašujoče

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Boj za šprintersko olimpijsko krono se je začel. Po prvem krogu v boju za naslov ostajajo vsi favoriti. Navdušil je Američan Ryan Bailey, ki je tekel kar 9,88.

Ob uri sobotnega kosila je prvič na stezo londonskega olimpijskega štadiona stopil eden izmed največjih zvezdnikov iger v Londonu, Usain Bolt. V četrti kvalifikacijski skupini ni tekel prav hitro, a dovolj, da je s časom 10,09 zmagal in se brez težav prebil v nedeljski finale. ''Dobro je, nekaj takega sem pričakoval. Tekel sem dobro, treniral sem dobro, reakcija je bila dobra. Vse je 'okej'. Super se počutim, komaj čakam na polfinale,'' je po prihodu v cilj povedal svetovni rekorder, ki v Londonu brani tri olimpijske zlate medalje iz Pekinga. Na 100, 200 in 4x100 metrov. Kako so tekli preostali? Njegov največji rival, letos najhitrejši šprinter na svetu, ki ga mnogi vidijo kot prvega favorita za naslov, Yohan Blake je tekel okroglih 10,00 in zmagal v šesti skupini. V peti skupini je s časom 10,04 zlahka zmagal še tretji Jamajčan, nekdanji svetovni rekorder Asafa Powell.

Napredovali so tudi vsi trije Američani. V prvi skupini je s časom 10,08 zmagal Tyson Gay. ''Nisem želel teči hitreje. Dobro sem se počutil, dobro sem štartal, vse je bilo tako, kot sem pričakoval. Nisem čutil nobenih bolečin,'' je povedal nekdanji svetovni prvak, ki je imel v preteklosti nemalo težav s poškodbami. V drugi skupini prvi tek pod desetimi sekundami na letošnjih igrah. Justin Gatlin je zmagal z 9,97. Nekdanji olimpijski prvak je očitno zelo samozavesten, po prihodu v cilj je povedal: ''Bolt je najboljši, Bolt je najhitrejši, a zakaj bi se ga vsi bali? Lahko ga premagamo. Tudi jaz verjamem, da ga lahko. Recept? Pozabiti moraš, da je tudi on na štartu. Teči moraš svoj tek.'' V tretji skupini kar malce šokanten dosežek tretjega Američana, Ryana Baileyja, nekdanjega uličnega gangsterja, ki ga je atletika rešila pred propadom. S časom 9,88 je poskrbel za začudenje na tribunah, z izenačitvijo osebnega rekorda že v prvem krogu iger je napovedal, da se lahko vmeša tudi v boj za medalje. ''Nisem pričakoval, da bom tako hiter. Ne čutim nobenega pritiska, v Londonu uživam. Tukaj sem, da komu ukradem medaljo,'' je namignil robustni atlet.

Napredovali so tudi vsi trije šprinterji iz Trinidada in Tobaga, preboj v polfinale je prav tako uspel vsem trem Britancem. Mladi, komajda 19-letni Adam Gemili, ki se je z atletiko resno začel ukvarjati šele pred dobrim letom, je bil drugi v četrti skupini s časom 10,11. Izkušeni Dwain Chambers je pokazal, da je v dobri formi in s časom 10,02 ob sicer precejšnji pomoči vetra v hrbet (2,0 m/s) zlahka zmagal v zadnji, sedmi kvalifikacijski skupini. A našteti atleti se zagotovo ne morejo vmešati v boj za najvišja mesta. Njihov skrajni cilj je preboj v finale. Od Evropejcev sta poleg Britancev napredovala še dva. Churandy Martina, ki teče za Nizozemsko, in Francoz Jimmy Vicaut.

Ne spreglejte