Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sreda,
8. 8. 2012,
23.30

Osveženo pred

1 leto, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Urška Žolnir Jugovar

Sreda, 8. 8. 2012, 23.30

1 leto, 10 mesecev

Za Urškino zlato 40 tisoč evrov

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Slovenski dobitniki kolajn na olimpijskih igrah v Londonu naj bi bili kmalu po koncu tekmovanj deležni tudi denarnih nagrad za svoje dosežke.

Slovenski lov na kolajne v Londonu še ni povsem končan, kar poudarjajo predvsem tekmovalci v taekwondoju. Že sedaj pa je jasno, kaj ob kopici čestitk, bliskavic in nemara tudi priložnostih za kakšno dodatno sponzorstvo, ki je v zaostrenih gospodarskih razmerah prej izjema kot pa pravilo, prinaša kolajna.

Lastniki odličij bodo namreč s pomočjo dveh finančnih virov tudi dodatno nagrajeni za svoje dosežke. Svojo denarno pogačo ima za nagrade pripravljen Olimpijski komite Slovenije, denarnico pa bo odprla tudi država. Slednja je po zagotovilih vodje slovenske olimpijske delegacije v Londonu Bogdana Gabrovca za zlato obljubila 24 tisoč evrov, za srebro 15, cena brona pa na državni ravni znaša 9,5 tisočaka. V vseh treh primerih gre za neobdavčene prejemke, medtem ko pa se bodo nagrade krovne športne organizacije znašle v davčnih napovedih športnikov. OKS je za zlato predvidel 20 tisoč evrov, za srebro 17,5 in za bron 15.

Na računu slovenske olimpijske prvakinje Urške Žolnir naj bi se tako po odbitem davku znašla približno 40 tisoč evrov. Srebrni Primož Kozmus bo prejel približno 28 tisočakov, nosilci bronasti kolajn, med katerimi sta Iztok Čop in Luka Špik obravnavana kot individualna športnika in tako izenačena z Rajmondom Debevcem, pa bodo prejeli nekaj več kot 20.000 evrov. ''OKS je s prerazporeditvijo sredstev že našel proračun za ta sklad. To je bila seveda sladka naloga, čeprav smo sprva predvidevali, da bo treba zbrati 100 tisoč evrov, zdaj smo to oceno že presegli za 36 tisočakov. Lahko obljubim, da bomo v kratkem izvedli nakazila. Upam, da bo podobno storila tudi država. Če pa bo kakšen evro našim olimpijcem namenil še kakšen od pokroviteljev, pa še toliko bolje. Menim, da so zneski ustrezni, predvsem pa sem prepričan, da je možno kolajne tudi dodatno unovčiti,'' pravi vodja londonske odprave in eden od podpredsednikov OKS Gabrovec ter dodaja, da bodo nagrad deležni tudi trenerji, in sicer v višini 80 odstotkov športnikovega zneska.

Ni še konec

''Z dosedanjim delom iger smo lahko zadovoljni, ne le rezultatsko. Če upoštevam vse vidike, bi dejal, da je to nedvomno ena od najboljših in najbolj uspešnih ekspedicij. Tekmovalci so se odlično razumeli, se družili in pokazali dobršno mero odgovornosti do okolja. V vodstvu ekipe nismo zabeležili nobenega incidenta. Rezultati? Če bi podal grobo oceno dosedanjih nastopov, bi dejal, da je polovica tekmovalcev izpolnila pričakovanja. Četrtina je bila nekoliko pod pričakovanji, ostali pa so zatajili. Razlogov je več. O njih se bodo prav gotovo v svojih poročilih, ki jih pričakujemo do 15. 9., razpisali v panožnih zvezah,'' ob nezadržnem približevanju zaključne slovesnosti razmišlja prvi mož slovenske odprave, zavedajoč se dejstva, da bo končna bera slovenskih kolajn vendarle sila težko skladna z njegovo napovedjo. Pred odhodom je namreč sanjal o sedmih kolajnah, v Nostradamusa pa ga lahko s popolnim izkupičkom spremenijo borci v taekwondoju, čeprav sam med skrite favoritinje uvršča tudi metalko kopja Martino Ratej.

''Iger za nas še ni konec. Tudi na atletskem štadionu še nismo rekli zadnje besede. Če bo Martinina glava na svojem mestu, si lahko obetamo veliko. Če ponovi svoj najboljši rezultat, bi se denimo lahko približala tudi kolajnam. Tekvondoisti so tako ali tako trdno odločeni vzeti vsaj eno odličje. V ognju pa imamo ob maratoncu, ki bo sklenil naše nastope, še kajakašico na mirnih vodah Špelo Ponomarenko in gorski kolesarki Tanjo Žakelj ter Blažo Klemenčič. Za slednji je znano, da spadata v krog tekmovalk, ki lahko računajo na deseterico, morda pa nas lahko še malo presenetita,'' se je v sklepni del iger ozrl Gabrovec, ki je na položaju vodje delegacije nasledil Andraža Vehovarja, medtem ko pa je na zadnjih zimskih olimpijskih igrah OKS to funkcijo zaupal Tonetu Vogrincu.

Ne spreglejte