SiolNET. Sportal Olimpizem
0,03

termometer

  • Messenger
  • Messenger
vse daljši seznam držav, ki bodo diplomatsko bojkotirale Peking 2022

Tudi Velika Britanija in Kanada oznanili diplomatski bojkot zimskih OI

0,03

termometer

Boris Johnson
Boris Johsnosn: Dejansko bo prišlo do diplomatskega bojkota olimpijskih iger. Foto: Reuters

Poleg Združenih držav Amerike in Avstralije je tudi Velika Britanija oznanila diplomatski bojkot zimskih olimpijskih iger v Pekingu, ki bodo med 4. in 20. februarjem. To je danes na novinarski konferenci dejal britanski premier Boris Johnson. Diplomatskemu bojkotu iger na Kitajskem se je pridružila tudi Kanada. Predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok) Thomas Bach pa je dejal, da bo olimpijsko gibanje ohranilo politično nevtralnost, "saj drugače ni mogoče izvesti olimpijskih iger.

"Dejansko bo prišlo do diplomatskega bojkota olimpijskih iger," je bil na tiskovni konferenci na to temo kratek Johnson. Sam se že tako ni nameraval udeležiti iger, pristavil pa je, da v kitajsko prestolnico ne bo poslal svojih ministrov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Bojkotu se bo pridružila tudi Avstralija

Dan po odločitvi, ki jo je sprejela administracija ameriškega predsednika Joeja Bidna, se je poleg Velike Britanije bojkotu zaradi kitajskega nespoštovanja človekovih pravic pridružila tudi Avstralija.

Avstralskim medijem je odločitev o tem predstavil avstralski premier Scott Morrison. Odločitev Canberre prihaja sredi "nestrinjanja" s Kitajsko glede številnih vprašanj, od avstralske zakonodaje o vmešavanju tujih držav do nedavne odločitve o nakupu podmornic na jedrski pogon, je dejal Morrison. Navedel je tudi kršitve človekovih pravic v kitajski pokrajini Xinjiang in stalno zamrznitev ministrskih stikov Pekinga s Canberro.

Joe Biden & Justin Trudeau Sportal Biden: Razmišljamo o diplomatskem bojkotu iger v Pekingu

Gre za bolj kot ne simbolno odločitev. Zaradi zelo strogih ukrepov za zamejitev okužb z novim koronavirusom bodo prihodi nešportnikov v Peking med olimpijskimi igrami zelo omejeni. Prav tako je diplomatski bojkot predvsem politična odločitev, saj bodo športniki iz ZDA, Velike Britanije in Avstralije brez omejitev sodelovali in tekmovali na igrah.

Tudi Kanada

Kanadski premier Justin Trudeau je danes sporočil, da se Kanada pridružuje ZDA in nekaterim drugim državam v najavi diplomatskega bojkota zimskih olimpijskih iger prihodnje leto februarja v Pekingu. Kanadski športniki bodo sicer še vedno tekmovali.

Gre za to, da države kot je Kanada, na otvoritveno slovesnost in druge diplomatske in državniške dejavnosti okrog iger ne bodo poslale svojih državnih uradnikov.

"Kot številni partnerji po svetu smo tudi mi izjemno zaskrbljeni zaradi ponavljajočih se kršitev človekovih pravic s strani kitajske vlade," je na novinarski konferenci povedal Trudeau.

Kanadski premier je naznanil, da diplomatski bojkot velja tako za olimpijske igre kakor tudi za paraolimpijske igre.

Peking: Ali pridejo ali ne, nikogar ne zanima

Uradni Peking je v prvem odzivu na diplomatski bojkot iger avstralsko vlado obtožil "politizacije in sebičnosti" ter "slepega sledenja" ZDA. Tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva Wang Wenbin je dejal, da Peking nikoli ni nameraval povabiti avstralskih vladnih uslužbencev na igre in dodal, da "ali pridejo ali ne, nikogar ne zanima".

Kitajska na drugi strani odločno nasprotuje ameriškemu bojkotu, napovedala pa je tudi odločne protiukrepe. Obenem so na Kitajskem Washington obsodili tudi "kršenja politične nevtralnosti v športu".

Danes je tudi urad nemškega predsednika sporočil, da Frank-Walter Steinmeier ne bo odpotoval na olimpijske igre. Ta odločitev nima povezave z bojkoti drugih držav oz. ne predstavlja nemškega bojkota, saj se predsednik že prej ni nameraval udeležiti velikega zimskega dogodka, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Bach: Mok bo ohranil politično nevtralnost

Predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok) Thomas Bach je na novinarski konferenci po drugem dnevu zadnje seje izvršnega odbora v tem letu dejal, da bo olimpijsko gibanje ohranilo politično nevtralnost, "saj drugače ni mogoče izvesti olimpijskih iger," na katerih sodelujejo in skupaj nastopajo pripadniki različnih narodov in držav.

 "Smo veseli, da športniki lahko nastopajo, ne glede na to, od kod prihajajo. Brez take drže Moka 206 olimpijskih komitejev ne bi nikoli nastopilo na OI." "Smo veseli, da športniki lahko nastopajo, ne glede na to, od kod prihajajo. Brez take drže Moka 206 olimpijskih komitejev ne bi nikoli nastopilo na OI." Foto: Reuters

Avstralija in Velika Britanija sta danes sledili ZDA, ki so prve najavile diplomatski bojkot zimskih OI februarja prihodnje leto v Pekingu. "Tudi te vlade podpirajo svoje olimpijske ekipe, torej tudi olimpijsko resolucijo, ki so jo soglasno sprejeli Združeni narodi. To zagotavlja uspešno izvedbo OI prihodnje leto. To, da ne bo v Pekingu predstavnikov nekaterih vlad, je politična odločitev, Mok je v tem pogledu nevtralen, drugače ni mogoče združiti sveta in izvesti OI," je stališče Moka izpostavil Bach.

Dejal je, da se Mok osredotoča na športna tekmovanja. "Smo veseli, da športniki lahko nastopajo, ne glede na to, od kod prihajajo. Brez take drže Moka 206 olimpijskih komitejev ne bi nikoli nastopilo na OI," je menil Bach in dodal, da bi drugačen pristop vodil v konec OI.

"To se je že zgodilo z antičnimi OI, ko so se po tisočletju končale, ker je rimski cesar politično posegel in jih končal. Zato je potrebna politična nevtralnost, posebej v razdeljenem svetu, kjer so napetosti vse večje. Igre morajo prispevati, da bo tega manj," je še menil Bach.

O človekovih pravicah in Peng Shuai

Toda obenem to ne pomeni, da se Mok ne zavzema za človekove pravice, je dejal Bach. "Tudi na Kitajskem jih podpiramo, od svobode tiske naprej, zato tesno sodelujemo z organizacijskim komitejem OI 2022. Prepričani smo, da bodo naši kitajski partnerji upoštevali naša pričakovanja, želje in predloge, kot so že počeli med testnimi tekmovanji," je dejal nemški pravnik.

Spregovoril je tudi o teniški igralki Peng Shuai. Ta je nekdanjega visokega funkcionarja obtožila spolnega napada, nato pa za več tednov povsem izginila iz javnosti, česar Mok ni nikoli obsodil ali pozval oblasti k jasnim odgovorom. Pojavila so se celo namigovanja, da je Pengova, priprta, v najboljšem primeru v hišnem zaporu.

"Kot sem že povedal po prvem video klicu s Pengovo. Tedaj je bila z mano oseba kitajske narodnosti, ki nam je lahko dala vpogled v to, kar se je dogajalo med klicem in tudi o kulturnih posebnostih, ki vplivajo na presojo dogajanja. Imeli smo vtis, da ni bila pod pritiskom. Želimo vzpostaviti človeški stik z njo, da vidi, da ni sama, da jo podpirano. Po obeh klicih z Mokom je dejala, da to ceni. V drugem je bila z mano tudi ekipa Moka, ko smo dobili potrditev mojega prvotnega vtisa. Pomembne so nam njene človekove pravice v povsem fizičnem smislu, torej, da ima tudi popolno svobodo pri odločanju." je odvrnil Bach.

Povedal je, da bodo pogovori v okviru tihe diplomacije s kitajskimi predstavniki potekali naprej, prav tako s teniško igralko, da se ohrani njeno integriteto ter, da se, kot je omenil Bach, vzpostavi zaupanje tudi z njene strani, kar prek video klicev ni lahko. Tudi zato je Mok zelo pozoren pri komunikaciji, tudi pri tem, kaj daje v javnost.

Bach je pred tem dejal, da je bila ena glavnih točk seje IO humanitarna kriza v olimpijski družini v Afganistanu. Zato je imel sestanek pred časom s talibansko vlado, kjer so skušali doseči soglasje, da pri udeležbi v športnih aktivnosti ne sme biti nobene diskriminacije. Poudaril je, da je okrog 300 članov športnih ekip dobilo humanitarno vizo in so že zapustili državo.

Preberite še:

Bogdan Gabrovec, predsednik OKS Sportal OKS odločno proti noveli zakona o igrah na srečo

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin