SiolNET. Sportal Olimpizem
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Še enkrat testirani vzorci iz Torina negativni

1

termometer

 | Foto:
Mednarodni olimpijski komite (MOK) je sporočil, da so bili vsi vzorci z zimskih olimpijskih iger v Torinu 2006, ki so jih še enkrat testirali, negativni.

Nova testiranja so opravili zaradi morebitne prisotnosti prepovedanega krvnega dopinga (CERA). MOK se je leta 2010 odločil za dodatna testiranja, s katerimi so želeli pri krovni olimpijski organizaciji preveriti morebitno uporabo prepovedanega sredstva Cera. Pri novih testiranjih je pomagala Svetovna protidopinška agencija (Wada). Cera je nadgradnja prepovedanega eritropoetina (Epo), v času olimpijskih iger pred šestimi leti pa ga testi še niso odkrili. Ker vzorce Mok shranjuje osem let po odvzemu, so lahko opravili še dodatne teste.

Za podoben korak se je Mok določil že po igrah v Pekingu 2008 in tedaj z dodatnimi testi ujel pet kršiteljev, tudi dva dobitnika medalj, atleta Rashida Ramzija iz Bahrajna in italijanskega kolesarja Davideja Rebellina. "Zadovoljni smo, da so bili izid negativni, kar pa ne pomeni, da bomo zmanjšali naša prizadevanja v boju proti dopingu," je po novici o negativnih testih dejal vodja zdravniške komisije Moka Arne Ljungqvist. Dobre novice o negativnih dopinških testih prihajajo tudi s področja športa mladih: Mok je namreč sporočil še, da je bilo vseh 300 vzorcev, odvzetih na nedavnih prvih zimskih olimpijskih igrah mladih v Innsbrucku, negativnih.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin