Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
6. 8. 2024,
12.21

Osveženo pred

20 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,41
olimpijske igre Pariz 2024 Pariz 2024 plezanje Mia Krampl Janja Garnbret Janja Garnbret

Natisni članek

Torek, 6. 8. 2024, 12.21

20 minut

Pariz 2024, športno plezanje, balvanski del olimpijske kombinacije, polfinale (Ž)

Stoječe ovacije za izjemno Janjo Garnbret, ki vodi po prvem delu polfinala!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,41
Janja Garnbret | Janja Garnbret je v polfinalu kombinacije na balvanih dokazala, da je v izjemni formi. Od možnih 100 točk je zbrala kar 99,6 točke in vodi po prvem delu tekmovanja. Plezalni spektakel najboljših plezalk na svetu se bo v četrtek nadaljeval s polfinalom v težavnosti, finale najboljše osmerice pa bo na sporedu v soboto, 10. avgusta. | Foto www.alesfevzer.com

Janja Garnbret je v polfinalu kombinacije na balvanih dokazala, da je v izjemni formi. Od možnih 100 točk je zbrala kar 99,6 točke in vodi po prvem delu tekmovanja. Plezalni spektakel najboljših plezalk na svetu se bo v četrtek nadaljeval s polfinalom v težavnosti, finale najboljše osmerice pa bo na sporedu v soboto, 10. avgusta.

Foto: www.alesfevzer.com

Janja Garnbret, ki v Parizu brani olimpijsko zlato iz Tokia, je v polfinalu olimpijske kombinacije v športnem plezanju, kjer so se plezalke preizkusile na balvanih, pokazala, da je v izjemni formi. Varovanka Romana Krajnika je edina osvojila vrh vseh štirih balvanov in je z izkupičkom 99,6 točke (od možnih sto) suvereno na prvem mestu. Njena rojakinja Mia Krampl je z 28,4 točkami na 17. mestu. Tekmovanje se bo v četrtek nadaljevalo s polfinalom v težavnosti. Finale najboljše osmerice bo na sporedu v soboto, 10. avgusta. 

Plezalke so na olimpijskem prizorišču v Le Bourgetu že dopoldne opravile polfinalno preizkušnjo športnega plezanja, v kateri so se pomerile v balvanskem plezanju. Med 20 tekmovalk na startni listi (po največ dve iz ene države) sta tudi dve Slovenki, Janja Garnbret in Mia Krampl. 

Janja garnbret | Foto: Reuters Foto: Reuters

Branilka olimpijskega naslova iz Tokia je svoj olimpijski nastop začela udarno, kot smo pri njej vajeni. Prva dva balvana je preplezala v prvem poskusu – za prvega je potrebovala dobro minuto, za drugega pa zgolj 50 sekund. Pri tretjem ji je najprej zdrsnilo, zaradi česar je izgubila desetinko točke, a je na koncu prav tako suvereno dosegla vrh. Največ težav je imela s četrtim balvanom, a je tudi tu priplezala do vrha in si prislužila stoječe ovacije občinstva, ki je povsem zapolnilo tribune na olimpijskem prizorišču.

V navijaški publiki je bila tudi Tina Maze. | Foto: www.alesfevzer.com V navijaški publiki je bila tudi Tina Maze. Foto: www.alesfevzer.com

"Dobro je bilo, eno leto sem čakala na ta trenutek. Zdaj sem končno tu in ne vem, če sem bila že kdaj bolj mirna pred katerokoli tekmo, kot sem bila danes," je po poročanju STA povedala sproščena Korošica, ki jo je med nastopom glasno spodbujala tudi nekdanja smučarka Tina Maze.

To, da se je v prvo tekmovalno rundo podala tako sproščena, je po njenem mnenju posledica tega, da je "na treningu naredila, kar je lahko. "Ne bi moglo biti boljše in edino, kar lahko naredim, je, da se imam 'fajn', grem ven plezat in plezam tako, kot znam, s ta pravo energijo, da sem ta prava Janja, in to mi je danes tudi uspelo."

Janja garnbret | Foto: Reuters Foto: Reuters

V izolacijski coni s slušalkami v ušesih

Prva tekmovalna preizkušnja v Parizu ji je pustila pozitiven vtis: "Imela sem se lepo, čeprav nisem vedela, kaj se dogaja zunaj izolacijske cone. V izolaciji, za steno, poslušam glasbo, in nisem slišala ničesar. Še do zdaj nisem videla rezultatov. Lahko rečem, da sem res uživala, mogoče sem tik preden sem prišla na prvi balvan čutila malo tiste nervoze, adrenalina in mogoče enih pozitivnih živcev, ampak potem, ko sem videla publiko, slišala navijanje, je to vse izginilo in sem res lahko samo uživala," je še dejala.

Garnbretova je največ dela imela s četrtim balvanom, a tudi pri tem osvojila vrh.  | Foto: Guliverimage Garnbretova je največ dela imela s četrtim balvanom, a tudi pri tem osvojila vrh. Foto: Guliverimage

Mia Krampl računa na svojo paradno disciplino

Druga slovenska predstavnica Mia Krampl je imela pri plezanju nekaj težav in je skupaj zbrala 28,4 točke, kar je zadostovalo za 17. mesto. Vrhu smeri je bila še najbližje na drugem in tretjem balvanu, ko je prišla do druge cone, na prvem in četrtem se je borila za prvo cono.

S svojim plezanjem je bilasicer zadovoljna, je pa priznala, da je vedno prostor za izboljšave. "Iz sebe sem iztisnila toliko, kot sem v danem trenutku lahko. Glede na moški polfinale so balvani danes nekoliko lažji, kar pa ne pomeni, da so vrhovi podarjeni. Za vsako točko se moraš boriti. Balvanski del mi je bil všeč, res je bilo treba pokazati, kaj znaš. Je pa moja disciplina težavnost in računam, da mi bo tam plezanje bolje uspelo," si obeta plezalka z Golnika, ki se je na olimpijske igre uvrstila prek kvalifikacijske tekme v Budimpešti. Varovanka Anžeta Štremflja olimpijsko izkušnjo že ima, v Tokiu, kjer so plezalci tekmovali v kombinaciji vseh treh disciplin (hitrost, balvani in težavnost) je zasedla 18. mesto. 

Mia Krampl računa na težavnost, ki je njena paradna disciplina.  | Foto: Reuters Mia Krampl računa na težavnost, ki je njena paradna disciplina. Foto: Reuters

Kot druga se v naslednji del tekmovanja, polfinale v težavnostnem plezanju, ki bo na sporedu v četrtek, podaja domačinka Oriane Bertone, ki je zbrala 84,5 točke, kot tretja pa Američanka Brooke Raboutonu, dobra prijateljica prve dame športnega plezanja, ki je zbrala 83,7 točke. 

V finalu, ki bo na sporedu v soboto, 10. avgusta, bo nastopilo najboljših osem iz polfinala olimpijske kombinacije, ki združuje balvansko in težavnostno plezanje. 

Tekmovalke na startni listi v športnem plezanju:

Janja Garnbret (SLO)
Mia Krampl (SLO) 
Miho Nanaka (JAP)
Ai Mori (JAP)
Brooke Raboutou (ZDA) 
Natalia Grossman (ZDA)
Laura Rogora (ITA)
Camilla Moroni (ITA)
Jessica Pilz (AVS)
Oceania Mackenzie (AVT)
Seo Chaehyun (Južna Koreja)
Oriane Bertone (FRA)
Zélio Avezou (FRA)
Erin McNeice (VB)
Molly Thompson-Smith (VB)
Zhang Yuetong (KIT)
Zhilu Luo (KIT)
Jevgeniia Kazbekova (UKR)
Lucia Dörffel (NEM)
Lauren Mukheibir (JAR)

V ponedeljek so s polfinalom v balvanih opravili moški. Edini Slovenec Luka Potočar je med 20 nastopajočimi osvojil 17. mesto. Možnosti za uvrstitev v finale še ima, saj je njegova prva disciplina težavnost, v kateri bo v sredo skušal nadomestiti razliko.

Preberite še:

Serena Williams, Pariz
Trendi Sereni Williams zavrnili vstop v prestižno pariško restavracijo
Moritz Wagner
Sportal Svetovni prvaki poslali domov superzvezdnika lige NBA
Tina Maze
Sportal Tina Maze: Vsa čustva in solze so prišli za mano #video
Toni Vodišek
Sportal Vodišek prevzel vodstvo, Garnbret navdušila, Guček se poslavlja
Kauli Vaast
Sportal Na Tahitiju zlati medalji za Francijo in ZDA
Kit Tahiti
Sportal Neverjetno, kakšna fotografija z OI! Zvezda dneva je … kit!

 

Ne spreglejte