Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
24. 7. 2012,
11.30

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

olimpijske igre Michael Phelps

Torek, 24. 7. 2012, 11.30

8 let

Phelps v London po tretji in zadnji komplet kolajn

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Američan Michael Phelps, dobitnik osmih olimpijskih kolajn iz Pekinga, bo naslednji teden skušal še utrditi svojo olimpijsko zapuščino. Poudarja pa, da bodo to zagotovo njegove zadnje igre.

Ameriška plavalna reprezentanca na čelu z Michaelom Phelpsom pričakuje, da bo v londonskem bazenu dominirala pred velikimi tekmeci Avstralci in vzhajajočimi zvezdniki plavanja Kitajci. Phelps, lastnik 14 olimpijskih naslovov in s tem absolutni rekorder v zgodovini iger, ne bo skušal ponoviti števila medalj iz Pekinga, kajti nastopil bo v sedmih disciplinah, kljub temu pa bo imel dovolj časa in motiva, da v bogato olimpijsko zgodbo doda še kakšno odličje. Phelps je dvakratni branilec olimpijskega naslova v štirih posameznih disciplinah, 100 in 200 metrov delfin ter 200 in 400 metrov mešano. Ob tem se zaveda, da noben plavalec še ni slavil na treh zaporednih igrah v posamezni disciplini. "Vedno sem želel biti prva oseba, ki je nekaj storila," je ob tem dejal 27-letnik, ki o osebnih ciljih pred londonskimi igrami ni želel preveč govoriti. Po Pekingu 2008 se je med najresnejšimi tekmeci Phelpsa pojavil Ryan Lochte, ki bi lahko reprezentančnemu kolegu ukradel kakšen naslov v kateri od disciplin. Rivalstvo med obema obljublja veliko bojev, oba pa bosta morala biti pozorna še na ostale tekmece iz drugih držav. "Je kar velik svet, veliko dobrih plavalcev. Če mislimo, da bomo kaj osvojili z lahkoto, delamo napako," je bil jedrnat glavni trener ameriške ekipe Gregg Troy. Po predlogu trenerja Boba Bowmana se bo Phelps osredotočil na 200 in 400 metrov mešano ter 100 in 200 metrov delfin. Njegova največja skrb naj bi bila štafetna preizkušnja na 4 x 100 metrov prosto, kjer je glavna favoritinja v Londonu Avstralija.

Ameriški plavalci so po številu medalj na katerihkoli OI morali priznati premoč le nekdanji reprezentanci Vzhodne Nemčije leta 1988. Avstralci pred prihajajočimi igrami napovedujejo 15 medalj iz bazena, a ne glede na to ne pričakujejo več odličij, kot jih bodo osvojili Američani. "Američani so velik izziv. V plavanju dominirajo že 100 let. So še drugi tekmovalci, ki nam otežujejo, da ostanemo na drugem mestu," je povedal glavni trener avstralske plavalne ekipe Leigh Nugent. Pred štirimi leti so Avstraliji vseh šest plavalskih zlatih medalj priplavale ženske. Kitajska je na domačih igrah pred štirimi leti osvojila le eno zlato v plavanju, od takrat naprej pa gre njihova rezultatska krivulja samo še navzgor. Na svetovnem prvenstvu leta 2009 so zbrali štiri zlate medalje, še eno več pa na SP 2011. V posameznih disciplinah Kitajci stavijo na Sun Yanga, svetovnega prvaka na 1500 metrov prosto, Ye Shiwen, svetovno prvakinjo na 200 metrov mešano, in Wu Penga, ki je na 200 metrov prosto na mitingu v ZDA maja premagal Phelpsa. Za Phelpsa bodo igre v Londonu vsekakor zadnje: "Ne bom se vrnil. To si zapomnite."

Ne spreglejte