Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
8. 8. 2024,
21.52

Osveženo pred

21 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,13
ameriška košarkarska reprezentanca Pariz 2024 Pariz 2024 olimpijske igre Nikola Jokić

Natisni članek

Četrtek, 8. 8. 2024, 21.52

21 minut

Olimpijske igre, Pariz 2024, košarkarski turnir, polfinale

V živo: Srbija pripravlja senzacijo, trojke Curryja ne bodo dovolj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,13
Pariz 2024 košarka Srbija Bogdan Bogdanović | Srbija je iz minute v minuto igrala bolje in bila neustavljiva v napadu. | Foto Reuters

Srbija je iz minute v minuto igrala bolje in bila neustavljiva v napadu.

Foto: Reuters

Na olimpijskih igrah se ta četrtek polfinale igra tudi na moškem košarkarskem turnirju. Gostitelji Francozi so v prvem polfinalu po preobratu s 73:69 premagali aktualne svetovne prvake Nemce. Ob 21. uri se je začel še težko pričakovani obračun med ZDA in Srbijo z Nikolo Jokićem. Po prvem polčasu so Srbi z izvrstno igro vodili s 54:43. Zadeli so kar 10 trojk, Američani pa devet, od tega šest Steph Curry.

Košarkarski olimpijski turnir, polfinale, 8. avgust:

Aleksa Avramović
Sportal Srbske solze ob pisanju zgodovine: "Zlomil sem se"

Navdušenje Američanov po seriji trojk Stepha Curryja. | Foto: Reuters Navdušenje Američanov po seriji trojk Stepha Curryja. Foto: Reuters Začetek druge polfinalne tekme med ZDA in Srbijo je bil kar nekoliko nor, saj so trojke padale ena za drugo. ZDA so povedle s 15:13, potem ko je bil Stephen Curry že pri 14 točkah. Sredi četrtine sta bili obe ekipi pri petih trojkah, Srbija pa je prišla do prednosti s 23:18. Ko je Curry zadel svojo peto trojko, je v deveti minuti znižal na 23:27. Srbi so po prvi četrtini vodili z 31:23, z odlično ekipno igro pa nadaljevali tudi v drugi. Po delnem izidu 8:2 so prednost povišali na 39:25.

Sredi druge četrtine so Srbi vodili že za 17 točk (42:25), ameriški selektor Steve Kerr je bil ne klopi nemočen, sploh ni več vedel, koga naj pošlje v igro, da bi lahko ustavili leteče Srbe. Bojan Bogdanović je s svojo drugo trojko, bil je pri 12 točkah, v 17. minuti zadel za 47:35. Do konca polčasa so Američani vzpostavili ravnotežje, a samo to, po šesti trojki Curryja (20 točk) so se uspeli približati samo na 43:54. ZDA so v prvem polčasu zadele devet trojk, Srbija pa 10.

Francozi po preobratu prvi finalisti

Victor Wembanyama in soigralci so premagali aktualne svetovne prvake. | Foto: Reuters Victor Wembanyama in soigralci so premagali aktualne svetovne prvake. Foto: Reuters

Andreas Obst in soigralci so prvo četrtino dobili s 25:18. | Foto: Reuters Andreas Obst in soigralci so prvo četrtino dobili s 25:18. Foto: Reuters Po veliki zmagi nad Kanado so se francoski košarkarji v polfinalu v Parizu pomerili z aktualnimi svetovnimi prvaki Nemci, ki so v četrtfinalu preskočili Grčijo na čelu z Giannisom Antetokounmpom. Dvoboj so precej bolje začeli Nemci (12:2) in po prvi četrtini vodili s 25:18. A so z izvrstno obrambo v obrambi Francozi tekmo spreobrnili že v drugi četrtini, ko so nasprotniku dovolili samo osem točk. Ob polčasu je bilo tako 33:33. Isaia Cordinier je bil z 11 točkami najboljši strelec.

Rudy Gobert in Victor Wembanyama. | Foto: Reuters Rudy Gobert in Victor Wembanyama. Foto: Reuters Drugi polčas je bil zelo izenačen, Francozi pa so v obrambi in napadu kazali precej več želje, več energije. Tekmo so tako dobili s 73:69. Dennis Schröder je bil z 18 točkami sicer prvi strelec tekme, a Francozi so imeli več igralcev, ki so izstopali: Guerschon Yabusele je dal 17 točk, Cordinier 17, Victor Wembanyama pa 11, vsi trije so imeli po sedem skokov.

Francija in Nemčija sta se srečali drugič na teh olimpijskih igrah. V predtekmovanju so slavili aktualni svetovni prvaki s 85:71. Francozi bodo drugič zapored igrali v finalu olimpijskih iger oziroma četrtič v zgodovini. Prav vse tri finale so igrali proti ZDA in vse izgubili. 

Košarkarski olimpijski turnir, polfinale, 8. avgust:

Kevin Durant
Sportal Američani zmleli tekmeca, rekord Duranta. Jokić junak drame, Francozi se veselijo.
Ne spreglejte