Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
29. 2. 2024,
10.54

Osveženo pred

2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13

Natisni članek

OI 2024 Pariz 2024

Četrtek, 29. 2. 2024, 10.54

2 meseca

Prireditelji bodo prejeli ključe olimpijske vasi

Francozom je uspelo, olimpijska vas že skoraj nared

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13
Olimpijska vas OI Pariz 2024 | Olimpijsko vas sestavlja 40 stolpnic, ki bodo med igrami, te se bodo začele 26. julija, gostile 14 tisoč ljudi, kasneje pa še 9 tisoč med paraolimpijskimi igrami. | Foto Reuters

Olimpijsko vas sestavlja 40 stolpnic, ki bodo med igrami, te se bodo začele 26. julija, gostile 14 tisoč ljudi, kasneje pa še 9 tisoč med paraolimpijskimi igrami.

Foto: Reuters

Prireditelji olimpijskih iger v Parizu bodo danes na krajši slovesnosti prejeli ključe olimpijske vasi. Uradno je slovesnost na programu dan pred načrtovano časovnico, s čimer organizatorji iger tudi simbolično potrjujejo, da bo za igre vse pripravljeno po načrtih. Pred vselitvijo športnikov bodo organizatorji morali počakati še štiri mesece, da stanovanja dobijo okrog 300 tisoč kosov pohištva in dekoracije. 

Pariz 2024
Sportal Pariz zanika ukradene varnostne načrte olimpijskih iger

Dogodka na severu francoske prestolnice se bodo udeležili tudi francoski predsednik Emmanuel Macron, vodja organizacijskega odbora iger Tony Estanguet ter drugi predstavniki iz sveta politike in športa, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Kljub zahtevnim delom, vojni Ukrajini in covid-19 nam je uspelo vas zgraditi v načrtovanem času," so ob tem poudarili prireditelji. Ti so zadovoljni tudi s stroški, saj kljub inflaciji v zadnjih letih le za tri odstotke presegajo načrtovane izdatke, še navaja AFP.

Poletne olimpijske igre 2024 bodo potekale v Parizu v Franciji od 26. julija do 11. avgusta 2024. | Foto: Reuters Poletne olimpijske igre 2024 bodo potekale v Parizu v Franciji od 26. julija do 11. avgusta 2024. Foto: Reuters Iz Macronovega kabineta dodajajo, da se bo Francija v nasprotju z nekaterimi prejšnjimi prireditelji držala načrtovanega stroškovnika in odgovorno ravnala s sredstvi državljanov. Zaradi tega je precej kritik požela organizacija iger v Riu de Janeiru leta 2016, kjer so z olimpijsko vasjo močno presegli finančne načrte, kasneje pa zanjo niso našli pravih vsebin. V Evropi so velike težave s financiranjem iger in kasnejšo trajnostno rabo znane iz Aten leta 2004.

Tudi to je razlog, da večina Francozov v javnomnenjskih raziskavah še vedno podpira igre, pa čeprav so vstopnice za ogled tekmovanj drage in se bojijo motenj vsakdanjika, ki jih bodo igre prinesle Parižanom.

Krajšega slovesnega dogodka v olimpijski vasi se bo danes udeležil tudi francoski predsednik Emmanuel Macron. | Foto: Reuters Krajšega slovesnega dogodka v olimpijski vasi se bo danes udeležil tudi francoski predsednik Emmanuel Macron. Foto: Reuters Okolijski aktivisti pa kritizirajo predvsem predviden ogljični odtis iger, čeprav prireditelji obljubljajo, da bo pol manjši kot pri prejšnjih igrah.

A prednosti Pariza so številne, menijo organizatorji, ki poudarjajo predvsem uporabo že obstoječe športne infrastrukture. Ta bo po igrah trajnostno opremljena z novimi tehnologijami.

Olimpijska vas je edina velika novogradnja za potrebe iger, ki naj bi pomenila veliko odskočnico za razvoj zapostavljenega predmestja Saint-Denis. | Foto: Reuters Olimpijska vas je edina velika novogradnja za potrebe iger, ki naj bi pomenila veliko odskočnico za razvoj zapostavljenega predmestja Saint-Denis. Foto: Reuters Prav olimpijska vas je edina velika novogradnja za potrebe iger, ki pa naj bi pomenila veliko odskočnico za razvoj zapostavljenega predmestja Saint-Denis. "Obljubili smo, da bomo naredili novo sosesko v Saint-Denisu, kar je pomembnejše od olimpijske in paraolimpijske vasi," francoska tiskovna agencija AFP povzema Laurenta Michauda, ki je v organizacijskem odboru odgovoren tudi za olimpijsko vas.

Soseska bo Parižanom po igrah nudila 2800 novih stanovanj, dve tretjini od skupno dveh milijard za izgradnjo pa so vanjo vložili zasebniki. Večina stanovanj bo šla v prodajo na trg, čeprav je bilo pred meseci s tem nekaj težav, del bo namenjen študentom. | Foto: Reuters Soseska bo Parižanom po igrah nudila 2800 novih stanovanj, dve tretjini od skupno dveh milijard za izgradnjo pa so vanjo vložili zasebniki. Večina stanovanj bo šla v prodajo na trg, čeprav je bilo pred meseci s tem nekaj težav, del bo namenjen študentom. Foto: Reuters

Organizatorji opozarjajo tudi na uporabo okolju prijaznih materialov pri gradnji in na trajnostno geotermalno ogrevanje ter veliko zelenja z več kot 9000 na novo zasajenimi drevesi v neposredni okolici.

"Imeli smo zamisel, da zgradimo nekakšen model, kakšen bi bil lahko razvoj mest v naslednjih desetletjih 21. stoletja," je to za medije komentiral Nicolas Ferrand, vodja infrastrukture skupine Solideo.

Sobe, kjer bodo med olimpijskimi igrami nastanjeni športniki in športnice, morajo še opremiti s pohištvom. | Foto: Reuters Sobe, kjer bodo med olimpijskimi igrami nastanjeni športniki in športnice, morajo še opremiti s pohištvom. Foto: Reuters Stoodstotno pa dela še niso opravljena. Pred vselitvijo športnikov bodo organizatorji zdaj naslednje štiri mesece morali počakati, da stanovanja dobijo še okrog 300 tisoč kosov pohištva in dekoracije.

Olimpijska vas predstavlja model, kakšen bi bil lahko razvoj mest v naslednjih desetletjih 21. stoletja. | Foto: Reuters Olimpijska vas predstavlja model, kakšen bi bil lahko razvoj mest v naslednjih desetletjih 21. stoletja. Foto: Reuters

Olimpijska vas OI Pariz 2024 | Foto: Reuters Foto: Reuters

Francija, železniška postaja
Sportal OI v Parizu: ukradli torbo z občutljivimi podatki
Žan Luka Zelko
Sportal Žan Luka Zelko Sloveniji prijadral olimpijsko normo
Ne spreglejte