Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Nedelja,
23. 2. 2014,
19.28

Osveženo pred

2 leti, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Soči 2014 olimpijske igre

Nedelja, 23. 2. 2014, 19.28

2 leti, 3 mesece

Nasvidenje v Pjongčangu (foto)

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
S sklepno slovesnostjo na štadionu Fišt v Sočiju se je spustil zastor 22. zimskih olimpijskih iger, ki so se z zlatimi črkami zapisale v slovensko športno zgodovino.

Le nekaj ur po tem, ko so kanadski hokejisti v mogočni dvorani Bolšoj postali zadnji olimpijski prvaki iger v Sočiju, se je v lučaj oddaljenem osrednjem olimpijskem štadionu začelo sklepno dejanje največjega zimsko-športnega spektakla.

Sklepna slovesnost je postregla z bolj ali manj pričakovanim programom. Del točk namreč spada v železni repertoar tovrstnih prireditev, v preostalem delu pa so Rusi nanizali kopico glasbenih in plesnih točk, opozorili na svojo bogato kulturno zgodovino ter se poigravali z raznolikimi koreografijami.

Zastavonoša Žan Košir

Sestavni del pregovorno bolj sproščene sklepne slovesnosti je tudi krajši sprehod že dodobra zdesetkanih reprezentanc in nosilcev zastav. Slovensko trobojnico je imel tokrat v rokah deskar Žan Košir, ki je tako še enkrat obudil spomin na rezultatsko izjemno uspešne igre. Slovenski športniki so jih namreč sklenili s kar osmimi kolajnami, kar je absolutni rekord, tudi če upoštevamo še nastope pod jugoslovansko zastavo.

Najbolj žlahtni kovini je v slovensko vitrino obesila dvakratna olimpijska prvakinja Tina Maze, po eno bronasto kolajno sta dodali tekačica Vesna Fabjan in biatlonka Teja Gregorin, Žan Košir in Peter Prevc pa sta poskrbela za srebrno-bronasti pravljici.

Bach: Rusi so izpolnili obljube

"Hvala, Soči," je svoj govor začel predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach, ki sicer ni obudil nekdanje predsedniške navade z laskanjem o "najboljših igrah v zgodovini", vseeno pa ni varčeval s pohvalami na račun organizatorjev. Poudaril je, da so bile to prave igre športnikov, ki so navdahnili vse prisotne ter kot posebne vrednote osvetlili mir, strpnost in spoštovanje. "Uživali smo v odličnih pogojih in ob izjemni organizaciji. Rusi so storili vse, kar so obljubili. Videli pa smo tudi obraz nove Rusije kot učinkovite države, ki je po eni strani domoljubna, a vseeno odprta v svet," je dejal prvi mož MOK.

Čez štiri leta v Južni Koreji

Olimpijski ogenj, ki je vse od 7. februarja gorel na osrednjem trgu olimpijskega parka, kjer so med drugim slovenski športniki prejeli omenjenih osem kolajn, je torej ugasnil. Znova bo gorel čez dve leti in pol, ko bo Rio gostil poletne igre.

Zimska olimpijska druščina pa se bo znova zbrala čez štiri leta v Pjongčangu. Južnokorejska delegacija je v Sočiju že prevzela olimpijsko zastavo in uprizorila krajšo glasbeno predstavo, do odprtja iger pa jo loči natančno 1.447 dni.

Odštevanje se začenja …

Ne spreglejte