Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
17. 5. 2016,
16.54

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Rio 2016 Thomas Bach doping

Torek, 17. 5. 2016, 16.54

6 let, 6 mesecev

Mok v boju za čiste igre v Riu našel 31 sumljivih vzorcev iz Pekinga

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Manj kot tri mesece pred začetkom olimpijskih iger v Riu je krovna olimpijska organizacija sporočila, da je po opravljenih dodatnih testih vzorcev z iger pred osmimi leti v Pekingu odkrila 31 sumljivih vzorcev - gre za športnike iz 12 držav, ki jim bodo, če se bodo sumi o dopinških prekrških potrdili, prepovedali nastope v Braziliji.

Mok se je za nove teste, ki jih omogoča sodobna tehnologija, kakršne pred osmimi leti v med igrami v Pekingu še ni bilo, odločil zaradi naraščanja dopinških škandalov v zadnjem času. Kot je Mok pojasnil v sporočilu na spletni strani, gre za odločno akcijo v boju proti dopinškim goljufom. "Naša tarča so dopingirani športniki iz Pekinga, Londona in Sočija," je zapisal Mok.

Predsednik Moka je predstavil dodatne ukrepe

Predsednik Moka Thomas Bach je po izrednem zasedanju izvršnega odbora predstavil dodatne ukrepe v boju proti prepovedanim sredstvom. Mok je dodatno testiral 454 vzorcev iz Pekinga 2008, teste so opravili v sodelovanju s krovno protidopinško organizacijo Wado in posameznimi panožnimi zvezami. Rezultati so naslednji: 31 vzorcev športnikov iz 12 držav in iz šestih panog je sumljivih, ti športniki pa bodo morda ostali brez nastopov v Riu.

Predsednik Moka Thomas Bach je predstavil dodatne ukrepe v boju proti prepovedanim sredstvom. | Foto: Predsednik Moka Thomas Bach je predstavil dodatne ukrepe v boju proti prepovedanim sredstvom.

Mok je sporočil, da je že obvestil 12 nacionalnih olimpijskih komitejev, za zdaj pa zaradi varovanja osebnih podatkov še niso razkrili podrobnosti. Obenem bodo zdaj z dodatnimi testi preučili še vzorce tistih športnikov, ki bi lahko naknadno dobili medalje, če jih bodo kršitelji izgubili. Boj pa bodo nadaljevali, pravi Mok, v kratkem bodo opravili še 250 dodatnih testov vzorcev z iger v Londonu 2012.

Vzorce iz spornega laboratorija bodo še enkrat testirali

Na današnjem zasedanju je Mok ukrepal tudi glede spornega laboratorija v Sočiju med zimskimi igrami 2014. Po namigih, da so v Rusiji med igrami zamenjevali sporne vzorce svojih športnikov s "čistimi", je Mok napovedal, da bo v sodelovanju z Wado še enkrat testiral vse vzorce, ki so jih odvzeli na teh igrah in so zdaj shranjeni v Lozani. Mok pa je tudi zahteval polno sodelovanje ruskega olimpijskega komiteja z Wado pri preučevanju spornih dogajanj.

"Vsi ti ukrepi so udarci goljufom. Ne bomo dovolili, da se dopingirani športniki skrivajo med nami. Tako novi testi iz Pekinga in Londona kot ukrepi zaradi dogajanja v laboratoriju v Sočiju so znak, da se odločno borimo za čist šport. Vzorce hranimo deset let, goljufi ne morejo kar mirno spati," je Bach izpostavil odločnost Moka v boju z dopinškimi kršitelji.

Ne spreglejte