Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
13. 10. 2023,
13.37

Osveženo pred

6 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01

Natisni članek

boks kriket Thomas Bach MOK OI 2028

Petek, 13. 10. 2023, 13.37

6 mesecev, 2 tedna

Zasedanje izvršega odbora MOK v Indiji

Kriket se po 128 letih vrača na olimpijske igre, kaj bo z boksom?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01
Kriket | Kriket je bil na olimpijskih igrah prisoten le leta 1900 v Parizu. | Foto Reuters

Kriket je bil na olimpijskih igrah prisoten le leta 1900 v Parizu.

Foto: Reuters

Izvršni odbor Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok) je na današnjem zasedanju v indijskem Mumbaiju predlagal, da bi bil kriket del programa na igrah 2028 v Los Angelesu. Še vedno pa ostaja odprta prihodnost boksa, ki ne najde poti iz afer in kriz. O statusu tega športa bo Mok odločal ob kasnejšem terminu.

Kriket
Sportal Na OI 2028 pet "novih" športov?

"Ne bom se utrudil s ponavljanjem, da si boks želimo kot del olimpijskega programa," agencije povzemajo današnjo izjavo predsednika Moka Thomasa Bacha. Ta dodaja, da Mok z boksom nima težav, težave ima v odnosu do krovne organizacije Ibe.

Zadeve so trenutno kaotične, saj se v zameno za Ibo pojavlja novo konkurenčno združenje z imenom World Boxing. To čaka na morebitno priznanje Moka, s čimer bi prevzelo tudi vse organizacijsko sodelovanje pri boksu na igrah čez pet let v Kaliforniji.

Igre v Parizu v zvezi z boksom trenutno koordinira kar Mok, ki je tako kot na zadnjih igrah v Tokiu poskrbel za kvalifikacijski sistem in izvedbo tekmovanj.

Se bodo boksarji v prihodnosti še potegovali za odličja na olimpijskih igrah? | Foto: Reuters Se bodo boksarji v prihodnosti še potegovali za odličja na olimpijskih igrah? Foto: Reuters

Del Los Angelesa naj bi ostal tudi moderni peteroboj in dviganje uteži. Pri prvem športu je vprašljiv predvsem tekmovalni del s konji, ki ga bo v bodoče zamenjal tek z ovirami, dviganje uteži pa je imelo v preteklih letih številne težave z dopingom.

Po pričakovanjih je IO Moka kot del programa potrdil kriket, ki je bil del iger le leta 1900 v Parizu, a je Mok pritrdil zahtevam tega športa, saj naj bi imel takoj za nogometom drugo največje število navijačev med vsemi športi na svetu.

Del programa bo na predlog ameriškega komiteja in organizatorjev iger, če bo to potrdila še skupščina Moka, kar pa velja za formalnost, tudi bejzbol in softbol, različica ameriškega nogometa in lakros ter skvoš.

Ne spreglejte