SiolNET. Sportal Olimpizem
0

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kljub onesnaženju odprli olimpijsko marino

0

termometer

Foto: Reuters

Štiri mesece pred začetkom olimpijskih iger v Rio de Janeiru so v zalivu Guanabara uradno odprli olimpijsko marino. Vsi nad njo niso bili navdušeni, saj je v morju in na plaži Flamengo polno smeti, morje pa je tudi drugače zelo onesnaženo.

"Obljuba prebivalcem, da bodo lahko plavali v tem zalivu in da se bodo milijoni ljudi lahko tu sproščali, je bila na žalost prelomljena," je dejal predsednik brazilske jadralske zveze Marco Aurelio, ki pa je vseeno pozdravil trud za izboljšanje marine.

Ob slavnosti, ki sta se je udeležila tudi župan Ria Eduardo Paes in brazilski športni minister Ricardo Leyser, so delavci s težavami zaključevali pontone in nekatere objekte, kanalizacija, ki je speljana v morje, pa še tedne ne bo blokirana.

"To ni neuspeh. Onesnaženje smo zmanjšali za 60 odstotkov, naš cilj pa je 80 odstotkov," je župan delno pojasnil, kako so porabili 2,5 milijarde dolarjev v tej čistilni kampanji.

"Odpiramo prostor na morje. A organizatorji bodo vedno deležni kritik, ko bo kdo videl nekaj smeti. To je izziv za Rio," je dejal župan in poudaril, da tega ne delajo le za OI, ampak za mesto.

Marino so od leta 1982 uporabljali le za zasebne jahte, v teh dneh pa tam predstavljajo plovila, s katerimi bodo na OI tekmovali za odličja. Sama marina je za olimpijske olepšave dobila 19,3 milijona dolarjev.

A glavna težava ostaja voda, ki jo onesnažuje tudi bližnja petrokemična industrija.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin