Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
14. 2. 2014,
16.28

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ivica Kostelić Janica Kostelić Klemen Kosi

Petek, 14. 2. 2014, 16.28

8 let

Ivica osvojil še deseto kolajno za družino Kostelić

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Med najsrečnejšimi na olimpijskem poligonu Roza Hutor pri Rdeči poljani nad Sočijem je bil hrvaški veteran Ivica Kostelić.

Čeprav se mu je iz rok izmuznila zlata kolajna, ta je nekoliko presenetljivo pripadla Švicarju Sandru Viletti, je bil novega srebra zelo vesel. Skupaj s sestro Janico ima družina Kostelić že deset olimpijskih kolajn. Po nekoliko ponesrečeni sezoni v svetovnem pokalu je hrvaški as v Sočiju vendarle stopil na zmagovalni oder in to v Sočiju v njegovi paradni disciplini, superkombinaciji.

Kostelić je bil po zanj odličnem superkombinacijskem smuku, ki ga je končal na sedmem mestu z zaostankom manj kot sekundo, na slalomski progi v boju za zlato kolajno, še zlasti ker je progo zakoličil njegov oče Ante. A ob prihodu v cilj Vilette ni prehitel, zaostal je 34 stotink sekunde, zato pa je za 13 stotink sekunde dobil boj za srebro z Južno Tirolcem Christofom Innerhoferjem. To je že četrta srebrna olimpijska kolajna za Hrvata, že na tretjih olimpijskih igrah zapored je srebrn v superkombinaciji, po Torinu leta 2006 in Vancouvru 2010, kjer je bil srebrn tudi v slalomu. Bronasti Innerhofer pa je v Sočiju osvojil drugo kolajno po osvojenem smukaškem srebru.

Na vprašanje novinarke Radia Slovenija, kdaj bo osvojil zlato, je Ivica Kostelić v odlični slovenščini odgovoril: "To sem se tudi sam vprašal. Danes je bila kar dobra šansa. Sem zelo zadovoljen s srebrom, sezona je bila takšna, kakršna je bila, slaba. Zato je ta kolajna zame velika nagrada. Ob tem moram povedati, da je to deseta kolajna v naši družini na olimpijskih igrah in to je tisto, kar je zame nekaj posebnega." Sestra Janica, ki ga bodri na igrah v Sočiju, mu je po tekmi rekla, da je presrečna. "Hotel sem zlato, dobro sem vozil smuk, je bila dobra priložnost za zlato, pa je bilo na koncu srebro, in tudi to je dobro," je še dejal.

Šest olimpijskih kolajn ima Janica Kostelić, ki še vedno, čeprav je že končala tekmovalno pot, drži v rokah rekord po številu osvojenih zlatih kolajn. Osvojila jih je štiri, kar tri zlate in eno srebrno na le enih olimpijskih igrah leta 2002 v Salt Lake Cityju.

S prvo olimpijsko kolajno in še to zlato je bil zelo zadovoljen Viletta: "Ne morem verjeti, da sem olimpijski prvak, ne bi si mislil, da bi mi lahko uspelo kaj takšnega." Po tekmi je Viletti čestital in ga objel Ante Kostelić, ki je postavil zahtevno slalomsko progo: "Rekel mi je, da sem resnično dober človek in da mi zelo privošči to zlato medaljo."

Brez uvrstitve je ostal edini slovenski predstavnik na tekmi Klemen Kosi, ki so ga po tekmi diskvalificirali: "Žirija je ocenila, da ni bilo vse pravilno in so me zato naknadno diskvalificirali. Slalom sem startal s številko ena in sem želel čim bolj izkoristi pogoje in priložnost, ne glede na to, da mi smuk ni najbolje uspel. Sem maksimalno napadel in čim bolj tvegano nastopil, kar pa se ni izšlo po željah, saj sem prav tako tudi na slalomski progi storil napako, ki je bila povezana s prevelikim tveganjem. Bil sem razočaran, ko sem prišel v cilj. Vse skupaj pa se je končalo celo z diskvalifikacijo, tako da je za mano res ponesrečen dan."

Ne spreglejte