Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
26. 8. 2015,
13.16

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Los Angeles

Sreda, 26. 8. 2015, 13.16

8 let

Bo mesto angelov še tretjič gostilo poletne olimpijske igre?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Mestne oblasti v Los Angelesu se resno spogledujejo z zamislijo, da bi leta 2024 v mestu angelov gostile poletne olimpijske igre.

Potem ko so v Bostonu zaradi prevelikih stroškov odstopili iz olimpijske tekme, so olimpijsko idejo pograbili v Los Angelesu ter pripravili načrt, po katerem bi v projekt vložili 4,1 milijarde dolarjev.

Olimpijski komite Združenih držav Amerike USOC po odstopu Bostončanov, ki zaradi prevelikih stroškov niso podprli olimpijskega projekta, ni vrgel puške v koruzo in je zagotovil, da imajo še enega asa v rokavu, zelo resnega kandidata na zahodni obali.

Los Angeles bo tako skoraj zanesljivo vstopil v tekmo namesto sprva predvidenega Bostona ter pripravil vso potrebno dokumentacijo do prvega septembrskega roka, čeprav bi si v ameriški olimpijski družini raje želeli kandidata z vzhodne obale ZDA. Petnajstega septembra so v skladu z rokovnikom zainteresirani nacionalni olimpijski komiteji Mednarodnemu olimpijskemu komiteju dolžni predložiti imena mest, ki želijo kandidirati.

V skladu z delovnim osnutkom bi v največjem mestu zvezne države Kalifornija olimpijske sanje skušali ujeti in uresničiti z načrtom, vrednim 4,1 milijarde ameriških dolarjev oziroma 3,6 milijarde evrov, 1,7 milijarde dolarjev (1,5 milijarde evrov) bi zagotovili zasebni investitorji, ki bi zlasti poskrbeli za gradnjo dodatne infrastrukture, povezane zlasti z novo stanovanjsko sosesko, olimpijsko vasjo.

"Gre seveda šele za delovni osnutek. Zdaj bomo skušali prepričati vodilne može pri USOC, da je naš načrt pravi in da je predvsem izvedljiv," je za Los Angeles Times dejal Jeff Millman, vodja projekta. Združene države so že dvakrat prav v mestu angelov gostile svetovno športno elito na poletnih olimpijskih igrah, in sicer prvič leta 1932 in drugič leta 1984.

Infrastrukture je dovolj

Los Angeles bi olimpijska prizorišča pripravil s pomočjo obstoječe športne infrastrukture v mestu, omenjajo se športne dvorane, kot so Staples Center, sedež treh znanih športnih franšiz hokejske Los Angeles Kings in košarkarskih Los Angeles Lakers in Clippers, hram nogometnega moštva LA Galaxy StubHub Center in športna arena Forum.

Te skorajda ne bi potrebovale kakšnih večjih ali dražjih posegov. Osrednje atletsko prizorišče bi bil zdaj štadion ameriškega nogometa Coliseum. Tako kot ob prejšnjih edicijah bi na tem zgodovinskem štadionu pripravili slovesnosti ob odprtju in zaprtju iger, njegova posodobitev pa po zagotovilih ne bi stala več kot 300 milijonov dolarjev.

Ne spreglejte