Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
30. 1. 2014,
20.36

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

biatlon Soči Jakov Fak Jakov Fak

Četrtek, 30. 1. 2014, 20.36

8 let

Biatlonci med prvimi v Sočiju: oborožili se bodo s podatki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Slovenska olimpijska biatlonska reprezentanca je že v Sočiju, kjer v dobrem tednu dni do prvih tekem največ dela čaka vodstvo ekipe in serviserje.

Zgodnji odhod biatlonskega dela slovenske olimpijske odprave na prizorišče iger v Soči je predvsem priložnost, da kar najbolj spoznajo prizorišče ter preizkusijo proge in strelišče, na katerih se bodo od 8. do 22. februarja bojevali za odličja.

"Tudi to je eden od razlogov, da gremo tako zgodaj," nam je pritrdil glavni trener slovenske vrste Uroš Velepec in dodal: "Drugi pa je ta, da bo lahko servis vseh teh osem dni do prve dirke spremljal, kaj se s snegom zgodi zvečer, ob šestih, sedmih, osmih, ko bo temperatura nižja, kaj se zgodi z vetrom, kaj se zgodi s padavinami, kaj če pride megla … Skratka, spremljali bomo razmere, vnesli vse te simulacije v računalnik in primerjali stanje z vremenskimi napovedmi. Da vidimo, kako zanesljive so. Za dirke se bomo poskušali kar najbolj oborožiti s podatki."

Majhna, a učinkovita ekipa v enakovreden boj z največjimi

Najpomembnejšega projekta zime so se naši lovci na smučeh torej lotili nadvse resno, dodaten čas do prvih tekem pa bodo izkoristili, da kar najbolj zmanjšajo razlike z največjimi in najbogatejšimi reprezentancami. "Seveda bomo ves ta čas tudi testirali smuči, strukture, maže, prahe, vse bomo do dirke že postorili, kar bo razbremenilo tudi mene, ki moram pomagati servisu," nam je še pojasnil Velepec, vodja majhne, a nadvse učinkovite ekipe.

Velepec je v Rusijo nazadnje le lahko odpeljal tri serviserje: "Zahvaljujem se našemu olimpijskemu komiteju, da je pokazal razumevanje. Da je razumel, da na olimpijske igre ne moremo oditi z slabšim servisom, kot ga vozimo na svetovni pokal. Odobrili so nam torej tega tretjega serviserja, kar pa je še vedno malo v primerjavi z velikimi ekipami. Če bom pri testiranju pomagal še sam, bomo imeli vsaj dva para, ki bosta opravila bistveno več dela kot en sam."

Da se le ne bi vreme spreminjalo tik pred tekmami

Kljub resnemu pristopu in ukrepom, s katerimi želijo izničiti svoje pomanjkljivosti, pa majhne ekipe, v določenih scenarijih preprosto ne morejo dohajati Norvežanov, Nemcev ali Rusov, ki bodo imeli v Sočiju na voljo pravo vojsko tehničnega osebja, ekipe z desetimi, dvanajstimi serviserji.

"Najbolj me skrbi, da bi se vreme tik pred tekmo zelo hitro spremenilo in se bo treba zelo hitro odzvati. Takrat bomo namreč že ob progi in servis ne bo več na voljo. To se nam je zgodilo nazadnje v Atholzu, ko smo s smučmi popolnoma zgrešili. Ne da bi jih slabo pripravili, ampak nas je presenetil sneg in smo šli 'na glavo'. Minuto na predajo smo dobili samo s smučmi. Nismo se mogli odzvati, snežiti je začelo, ko nismo imeli na progi nikogar več. Servis je bil že pospravljen, jaz sem bil že na strelišču in ničesar nismo mogli več narediti. Upam, da bo tega v Sočiju čim manj, torej, da se vreme ne bo na hitro spreminjalo tik pred dirko. V tem primeru bomo kljub dodatnemu serviserju imeli velike težave," nas je na enega od morebitnih črnih scenarijev še opozoril Velepec.

V soboto, 8. februarja, se bodo na 10-kilometrskem šprintu pomerili moški, slovenske barve bodo branili Jakov Fak, Klemen Bauer, Janez Marič in Peter Dokl, dan pozneje bo nastopila še edina slovenska biatlonka na igrah v Sočiju, Teja Gregorin.

Ne spreglejte