Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Ponedeljek,
12. 7. 2021,
14.37

Osveženo pred

2 leti, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,64

2

Natisni članek

Luka Dončić Luka Dončić Edo Murić

Ponedeljek, 12. 7. 2021, 14.37

2 leti, 8 mesecev

"Veliko srce, brez egoistov"

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,64

2

Edo Murić | Kapetan Edo Murić bo v Tokiu skupaj z reprezentančnimi kolegi spisal prav posebno poglavje v zgodovini slovenske košarke. Slovenija bo namreč premierno zaigrala na olimpijskih igrah. | Foto Hendrik Osula/FIBA

Kapetan Edo Murić bo v Tokiu skupaj z reprezentančnimi kolegi spisal prav posebno poglavje v zgodovini slovenske košarke. Slovenija bo namreč premierno zaigrala na olimpijskih igrah.

Foto: Hendrik Osula/FIBA

Za slovensko košarko bo obdobje ob koncu julija in v začetku avgusta nekaj posebnega. Naša izbrana vrsta bo namreč zaigrala na krstnih olimpijskih igrah. Kapetan Edo Murić poudarja, da je ta svet za njih neznanka, a se že veseli izziva. Zaveda se kakovosti, ki jo ima slovenska reprezentanca z Luko Dončićem na čelu. Ne skriva želje, da bi se še drugič v karieri pomeril z ZDA, a šele v finalu.

Janez Drvarič
Sportal Slovenski selektor, ki je treniral Dražena Petrovića: Dončić me spominja nanj

Po krajšem premoru, ki so ga dobili slovenski košarkarji po uspešno opravljenih olimpijskih kvalifikacijah v Litvi, so reprezentančna kolesja spet na polnih obratih. Pred četo Aleksandra Sekulića so olimpijske igre, na katerih bo Slovenija igrala v skupini z Argentino, Japonsko in Španijo.

"Glave so ohlajenje. Delati moramo naprej. Videli smo, da se je naše dozdajšnje delo obneslo, in ne vidim razloga, zakaj ne bi tako delali še naprej. Na Japonsko ne gremo na izlet, ampak po čim bolj odmeven rezultat. Bomo videli, do kam bomo prišli. Imamo kar težko skupino, ampak najprej moramo biti osredotočeni na prvo tekmo proti Argentini, potem pa bomo gradili naprej," je uvodoma povedal kapetan Slovenije Edo Murić, ki med drugim stavi na dobro vzdušje: "Pokazali smo, da imamo veliko srce, da nismo egoisti. Če komu ne gre v napadu, bo toliko bolj garal v obrambi. To je tisto, kar dela ekipo. Vsi smo tu z enim ciljem in vlečemo v isto smer. Uživamo vsako sekundo skupaj in upam, da bomo lahko uživali tudi še v kakšnem uspehu več."

KZS trening
Sportal "O Američanih za zdaj še nimamo pravice razmišljati"

V Tokio s prepričanjem, da spadajo med najboljših 12 na svetu

Prav vsi slovenski košarkarji bodo v letošnjem poletju doživeli nekaj novega v karierah. Kot prva generacija so se namreč uvrstili na olimpijske igre. Dogodek v Tokiu se jim bo tako za vselej vtisnil v srce: "Zelo ponosni smo na to, da bomo kot prva slovenska generacija igrali na OI in da smo spisali novo poglavje v zgodovini slovenske košarke. Tja gremo s prepričanjem, da spadamo med 12 najboljših moštev na svetu in da je tam naše mesto."

"Veliko srce je tisto, kar nas krasi," poudarja Murić. | Foto: Sportida "Veliko srce je tisto, kar nas krasi," poudarja Murić. Foto: Sportida

V naši izbrani vrsti se razumljivo vse vrti okoli Luke Dončića, ki je prvo ime ekipe, prav tako pa eden od osrednjih zvezdnikov olimpijskega košarkarskega turnirja v Tokiu.

slovenska košarkarska reprezentanca, Slovenija : Madžarska, Gregor Hrovat
Sportal Hrovat ostaja v Franciji, Čebašek v Belgijo

"Kar pravi selektor ZDA, je res"

Ameriški selektor Gregg Popovich, legendarni trener San Antonio Spurs, je pel hvalnice na njegov račun že med igranjem v ligi NBA, prav tako zdaj, ko je del slovenske reprezentance, ki jo prav tako zelo ceni: "Luka je izjemen košarkar, eden najboljših na svetu. V užitek ga je gledati. Sposoben je, tekmovalen, ima košarkarsko inteligenco. Če ima ob sebi štiri košarkarje, ki so pripravljeni trdo delati, dobiš izvrstno ekipo. In to Slovenija ima. Dobro funkcionirajo na parketu. Vsi si želijo zmagati."

"Prebral sem, kar je povedal. Vse je res. Če ima ekipa takega vodjo, kot ga imamo z Luko mi, se mora podrediti in delati za skupni uspeh. Vemo, kdo je glavni in komu moramo pomagati," je o tem dejal Murić.

Tudi Edo Murić poudarja, da se vse vrti okoli Luke Dončića. | Foto: Sportida Tudi Edo Murić poudarja, da se vse vrti okoli Luke Dončića. Foto: Sportida

Proti zvezdniški reprezentanci ZDA je v karieri že igral leta 2014, ko je Slovenija izgubila s 76:119. Tudi na olimpijskih igrah si želi stati nasproti košarkarjem iz lige NBA, a šele na koncu: "Takrat sem prvič igral proti košarkarjem, ki so v ligi NBA. Bili so tri ali štiri ravni višje od nas, kar zadeva fizično pripravljenost. Videti je bilo, kot da so na steroidih. V Tokiu upamo na ta dvoboj, a v finalu."

Kot enega ključnih tvorcev uspeha je izpostavil tudi glavnega trenerja Sekulića: "Od Sekulića sem pričakoval dobro delo in po mojem mnenju je to tudi pokazal. Je velik profesionalec, ki ve veliko o košarki. Ima avtoriteto, obenem pa je naš prijatelj. Mislim, da bi ga morali bolj izpostavljati, ker je eden glavnih 'krivcev' za naš uspeh. Zelo smo veseli, da ga imamo."

Kdaj bo igrala Slovenija in kako bo potekal olimpijski turnir

Slovencem bodo v skupinskem delu nasproti stali Argentinci, gostitelji Japonci in stari znanci Španci. Moški košarkarski turnir se bo v Tokiu začel 25. julija, dva dni po slovesnem odprtju iger, in trajal do 7. avgusta. Četa Aleksandra Sekulića bo 26. julija ob 6.40 po slovenskem času igrala proti Argentini, 29. julija ob isti uri proti Japonski in 1. avgusta ob 10.20 še proti svetovnim prvakom Špancem.

Najboljši izbrani vrsti iz vsake od treh skupin bosta nemudoma dobili mesto v četrtfinalu, prav tako tudi najboljši tretji ekipi iz vseh treh skupin.

Nato bo sledil žreb, ki bo določil četrtfinalne pare. Za Slovenijo bi bilo dobrodošlo, da bi skupinski del končala povsem pri vrhu, saj bi se nato kot nosilka žreba v četrtfinalu izognila reprezentanci ZDA, ki bo najverjetneje stoodstotno uspešna po prvem delu.

Četrtfinalni obračuni bodo 3. avgusta, finale oziroma tekma za bron pa 7. avgusta.

Ne spreglejte