Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
30. 6. 2024,
18.30

Osveženo pred

1 dan, 8 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,79

Natisni članek

Poljska Gheorghe Cretu slovenska odbojkarska reprezentanca odbojkarska liga narodov

Nedelja, 30. 6. 2024, 18.30

1 dan, 8 ur

Zaključni turnir odbojkarske lige narodov, tekmi za odličja, Lodž

Utrujeni Slovenci po porazu ostali brez odličja, naslov Francozom #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,79
Slovenska odbojkarska reprezentanca : Poljska liga narodov | Utrujeni Slovenci, ki so v manj kot 48 urah odigrali kar tri tekme, so na tekmi za tretje mesto klonili proti Poljakom. | Foto VolleyballWorld

Utrujeni Slovenci, ki so v manj kot 48 urah odigrali kar tri tekme, so na tekmi za tretje mesto klonili proti Poljakom.

Foto: VolleyballWorld

Slovenska odbojkarska reprezentanca je v Lodžu na tekmi za tretje mesto lige narodov z 0:3 v nizih (-24, -16, -17) klonila proti Poljski, sicer zadnji zmagovalki lige narodov, in tako ostala brez odličja. Pri Slovencih je bila očitna utrujenost, v manj kot 48 urah so odigrali kar tri tekme. V finalu je Francija s 3:1 (23, -18, 23, 23) premagala Japonsko.

Poljska : Slovenija 3:0 (24, 16, 17)

Dvorana Atlas Arena, 11.018 gledalcev, sodnika: Cespedes (Dominikanska republika), Dziewirz (Kanada).

Slovenija: T. Štern 11, Pajenk 6 (1 blok), Kozamernik 2, Toman, Bračko, Vinčić, Štalekar, Kovačič, Ž. Štern 1, Ropret 1 (1 as), Urnaut 2 (2 asa), Čebulj 14 (1 as, 3 bloke), Možič 4, Mujanović 1.
Poljska: Popiwczak, Kaczmarek 1 (1 blok), Kurek 10 (1 as, 1 blok), Leon 18 (2 asa, 3 bloke), Šliwka, Lomacz, Kochanowski 5 (2 asa, 2 bloka), Semeniuk 1, Zatorski, Janusz 3 (3 bloke), Bieniek 7 (3 ase), Fornal 11 (5 blokov), Boladz, Huber.

Odbojka, VNL polfinale - Japonska : Slovenija
Sportal Japonci še vedno trn v peti Slovencev, ki ostajajo brez finala #video

Izbranci Gheorgheja Cretuja so redni del lige narodov, v katerem so se borili za prvi nastop na olimpijskih igrah in ga tudi potrdili, končali na prvem mestu, zaključni turnir pa na četrtem. Utrujenost je naredila svoje, v Lodžu so za razliko od tekmecev v boju za tretje mesto (gostiteljev) v manj kot 48 urah odigrali kar tri tekme. 

Proti Poljakom, ki v celotnem rednem delu lige niso igrali v popolni postavi, na zaključnem turnirju pa niso imeli pravih možnosti, niso pomagale niti številne menjave, da bi jih še enkrat premagali.

Tine Urnaut po porazu na tekmi za bron, video: OZS:

"Za nami sta dva težka dneva, še posebej včerajšnji. Dali smo zares vse od sebe, sploh v drugem in tretjem nizu, ter se precej iztrošili. Vedeli smo, da nam bo tudi danes zelo težko. Zame je Poljska prva ekipa sveta, resda jo je včeraj premagala Francija, a je še vedno favorit, še posebej pred svojimi gledalci. Lahko bi bili boljši, še posebej v prvem nizu, ko smo tudi vodili, a tega nismo izkoristili. Poljska je potem začela zares dobro servirati, mi pa nismo mogli zaključiti svojih napadov. Zdaj imamo nekaj prostih dni, nato pa se moramo povsem osredotočiti na pripravo na olimpijske igre. Tja ne gremo le sodelovat, ampak je naš cilj medalja," je po porazu v izjavi za Odbojkarsko zvezo Slovenije dejal Rok Možič.

slovenska odbojkarska reprezentanca, olimpijske kvalifikacije, Tokio, Rok Možič | Foto: Volleyball World Foto: Volleyball World

V zadnjem dnevu lige narodov so slovenski odbojkarji proti Poljski ostali brez tako želenega prvega odličja. Obračun za medaljo se je začel z izjemno izenačeno predstavo z obeh strani, ekipi sta dosegali točko za točko, od rezultata 13:13 so Slovenci na servis Tineta Urnauta s tremi zaporednimi točkami pobegnili na 16:13, a so Poljaki vrnili udarec in izenačili pri izidu 20:20. Od 21:21 je nato Slovenija znova ob servisu Urnauta dosegla dve zaporedni točki, a so gostitelji še drugič odgovorili. V dramatičnem zaključku so imeli Slovenci ob razpoloženem Klemnu Čebulju in vodstvu s 24:23 v rokah zaključno žogo, a so Poljaki z nizom treh točk prvi niz dobili z razliko 26:24.

Poljaki so na krilih zaključka prvega niza odprli tudi drugega in hitro pobegnili na 4:1. Slovenci so se nato približali na 8:9, vendar jim Poljaki niso dovolili priti do izenačenja in so spet ušli (11:8). Zatem je prednost Poljakov le še rasla, drugi niz pa so na koncu dobili s kar 25:16.

Slovenci niso našli protiorožja za Poljake. | Foto: VolleyballWorld Slovenci niso našli protiorožja za Poljake. Foto: VolleyballWorld

Poljaki so bolje odprli tudi tretji niz, a so Slovenci od zaostanka s 4:7 ujeli priključek in izenačili na 7:7. A upanje je hitro ugasnilo, od izenačenja na 9:9 je sledil nov niz Poljske, ki je pobegnila na 13:9. Zatem se Slovenci, pri katerih je Cretu v igro pošiljal sveže moči, niso več vrnili v igro, Poljaki pa so tretji niz mirno pripeljali v svojo korist (25:17) ter se razveselili tretjega mesta. 

V slovenski vrsti je bil s 14 točkami najučinkovitejši Čebulj, v statistiko je vpisal en as in tri bloke, Tonček Štern jih je dodal 11. Pri Poljakih je 18 točk dosegel Wilfredo Leon, z dvema asoma in tremi bloki. Poljaki so dosegli kar 15 točk z bloki, tretjino Tomasz Fornal.

Še drugo četrto mesto, naslov Francozom

To je po letu 2021 še drugo četrto mesto za Slovenijo. Leta 2022 se niso uvrstili na zaključni turnir, lani pa so jih v četrtfinalu zaustavili Japonci. Ti so bili za slovenske odbojkarje "usodni" tudi na letošnjem zaključnem turnirju, a tokrat v sobotnem polfinalu. Azijska reprezentanca je bila poleg zdaj še Poljske sploh edina, ki je letos našla recept za varovance Gheorgheja Cretuja. Ti so na 15 tekmah trikrat izgubili, dvakrat z japonsko zasedbo in enkrat s Poljsko. Japonci so v sobotnem polfinalu slavili s 3:0 in se prebili v veliki finale, kjer pa so danes v boju za lovoriko z 1:3 v nizih klonili proti Francozom.

Za Francijo, ki je na prestolu zamenjala Poljsko, je to druga zmaga v tem tekmovanju, najboljša je bila že leta 2022, ko je v Bologni s 3:2 premagala ZDA. Poleg tega so bili še enkrat drugi, v prvi izvedbi tekmovanja leta 2018 so izgubili proti Rusiji. Za Japonsko je bil to prvi finale, lani je zaseda tretje mesto.

Japonska, druga reprezentanca sveta, je spet prikazala odlično igro, a v zaključkih nizov ni bila tako zbrana kot dan prej na tekmi proti Sloveniji. Vse tri nize je izgubila na 23, edini neizenačen niz pa je dobila. Odločale so malenkosti, Francozi so do zmage prišli predvsem po zaslugi bloka in pa nekoliko manjšega števila napak.

Poljaki so v polfinalu z 2:3 izgubili proti galskim petelinom in so se morali pred bučnim domačim občinstvom zadovoljiti z bronom.

Po nekaj prostih dneh priprave na OI

Slovenci bodo po ligi narodov misli usmerili v premierne olimpijske igre, na katerih bodo skupinski del igrali proti Franciji, Kanadi in Srbiji.

Zdaj sledi nekaj prostih dni, nato pa priprave na OI. V sklopu teh se bodo znova vrnili na Poljsko, saj bodo med 12. in 14. julijem igrali na Wagnerjevem memorialu v Krakovu.

Liga narodov, tekmi za odličja, Lodž

Nedelja, 30. junij

slovenska odbojkarska reprezentanca uvrstitev na OI
Sportal Samo Miklavc: Vsa čast fantom in štabu, tako kakovostne igre še niso kazali
odbojka
Sportal Slovenski odbojkarji že pišejo olimpijsko zgodovino
 
Ne spreglejte