Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
5. 10. 2017,
14.10

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

OK Maribor GEN-I Volley MOK Krka Triglav Kranj Panvita Pomgrad Salonit Anhovo Calcit Volley ACH Volley 1 DOL

Četrtek, 5. 10. 2017, 14.10

6 let, 6 mesecev

Pred začetkom 1. DOL za moške

Začetek odbojkarskega plesa: lahko kdo ponagaja ACH in Calcitu?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
ACH Volley Calcit Kamnik finale | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Najboljše slovenske moške odbojkarske ekipe so letošnjo sezono začele z nastopi v srednjeevropski ligi, v soboto pa se za deseterico najboljših moštev začenja tudi državno prvenstvo. Naslov prvakov bodo branili odbojkarji ACH Volley Ljubljana, ki so v lanskem finalu po petih tekmah premagali Calcit Volley.

V prvem krogu prvenstva se bo ACH Volley Ljubljana pomeril s Hočami, Calcit Volley bo igral s Krko, v primorskem derbiju se bosta srečala GEN-I Volley in Salonit Anhovo, Panvita Pomgrad bo gostila Maribor, Črnuče pa Triglav Kranj. Za prve favorite za osvojitev naslova državnih prvakov znova veljajo Ljubljančani, pri katerih je bilo poletje precej pestro.

ACH Volley se zdi najmočnejši

Klub je namreč zapustilo šest igralcev, med njimi oba tujca Buculjević in Armenakis, reprezentanta Kozamernik in Štern bosta kariero nadaljevala v tujini. V ekipi Zorana Kedačiča ostajajo izkušeni Andrej Flajs, Rok Satler in Matija Pleško, prav tako Diko Purić, Jani Kovačič in Jan Pokeršnik. Pridružila sta se jim Hrvat Petar Đirlić in Rus Dmitrij Babkov, iz tujine se v Slovenijo vračata Uroš Pavlović in Matej Mihajlović, v Ljubljano sta se preselila še Matic Videčnik in Jan Brulec.

Stipe Jurić in David Kumer sta iz vrst prvakov prestopila v Črnuče, novinca v prvi ligi, pri katerem jim je uspelo zadržati večino igralcev iz lanske sezone. V ekipi Marka Brumna tako ostajajo Svit Hafner, Nejc Uršič, Bine Slovnik in Klemen Ponikvar, ki se jim bo pridružilo pet mladincev iz črnuške odbojkarske šole. Novinca sta še Žiga Čopi in Žiga Donik. 

Calcit še vedno na brazilski pogon

Kako resno bo lahko Kamnik v tej sezoni ogrožal ACH, bo odvisno tudi od forme Brazilca Maxsona Pereire. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Kako resno bo lahko Kamnik v tej sezoni ogrožal ACH, bo odvisno tudi od forme Brazilca Maxsona Pereire. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Zgoraj omenjena Videčnik in Brulec sta poleg Janija Konjedica edina odbojkarja, ki sta zapustila Calcit Volley. V klubu so morali tako poskrbeti predvsem za nakup podajalcev, vrzel pa so zapolnili s Tinetom Kvasom in Poljakom Radoslawom Gilom. Še eno sezono v Kamniku ostaja Brazilec Maxson Pereira, prav tako kot drugi nosilci igre Andrej Štembergar Zupan, Domen Kotnik, Klemen Hribar, Sašo Štalekar in Žan Novljan. Trener bo še naprej Gašper Ribič.

Pri kranjskem Triglavu se je največ sprememb zgodilo na sprejemalskih položajih, saj je Matej Kök odšel v tujino. V ekipi tudi ni Jana Planinca. Moštvo je okrepil Črtomir Bošnjak (lani Brezovica), iz Žirovnice pa se v Kranj vračata Gal Timotej Kos in Jan Maček. Sašo Rop še naprej računa na nosilce igre Janka Breganta, Urbana Tomana, Aleša Köka, Miho Malija in Roka Rezarja.

Ekipo Hoč, ki je v lanski krstni prvoligaški sezoni navdušila s končnim 4. mestom, bo letos sestavljalo pet novih obrazov. Namesto Crnjanskega bo na sprejemalskem položaju igral Kanadčan Jori Mantha, v Hoče se vrača prosti igralec Matevž Ledinek, prišli so tudi podajalca Urban Drvarič in Aljoša Šikanič ter sprejemalec Jaša Kšela. Na trenerskem stolčku ostaja Aleš Andlovič.

Sebastian Škorc je na klopi Maribora zamenjal Matevža Kamnika. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Sebastian Škorc je na klopi Maribora zamenjal Matevža Kamnika. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Škorc spet na klopi Maribora …

Tudi v Mariboru so precej spremenili igralski kader, namesto Matevža Kamnika bo ekipo vodil Sebastjan Škorc. Odbojkarsko pot so končali Carletti, Horvat, Knuplež in Pelemiš, v druge klube so odšli že omenjena Kvas in Donik ter Andraž Šoštarič. Mariborski dres bodo po novem nosili Miomir Crnjanski in Uroš Planinšič (oba sta prišla iz Hoč), Jernej Detela, ki je igral za Panvito Pomgrad, Primož Mejal in Aljaž Herman (lani oba Fram) ter Simon Križman (Pro Volley). V moštvu ostajajo Jan Mulec, Tin Vrabl, Alan Košenina, Filip Uremovič, Staš Virtič in kapetan Vasja Plesec.

… Urnaut pa Salonita

Na čelu Salonita Anhovo bo v novi sezoni Andrej Urnaut, ki je zamenjal Gregorja Jerončiča. Iz kluba sta odšla Arsenije Mutapčija in Dane Mijatović, ki bosta igrala v tujini, Luka Jerončič se je preselil v GEN-I Volley, Grega Pirih je nehal igrati odbojko. Ekipo, ki se želi vmešati v boj za najvišja mesta, so okrepili srbski bloker Đorđe Ilić, izkušeni bloker Gregor Basaneže in sprejemalec Sergej Drobnič. Urnaut bo še naprej lahko računal na izkušene Sašo Gadnika, Dejana Čabarkapo, Matijo Jereba in Daliborja Tomića, po poškodbi se vrača Matic Vrtovec.

Andrej Urnaut se je vrnil na klop Kanalcev. | Foto: Vid Ponikvar Andrej Urnaut se je vrnil na klop Kanalcev. Foto: Vid Ponikvar

V Slovenijo se je vrnil Grut

Najodmevnejše ime med novimi obrazi v ekipi Panvita Pomgrad, ki jo bo še naprej vodil Dejan Fujs, je izkušeni sprejemalec Andrej Grut, ki bo ob Aljoši Bogožalcu, Gorazdu Flisarju in Juretu Kasniku eden od nosilcev igre. Novinca sta še Klemen Hrastovec in Gregor Javornik, ki sta prišla iz Šempetra, še dve okrepitvi prihajata iz Radencev, in sicer Gregor Felkar in Saša Ratkai. Iz klubskega podmladka se je moštvu pridružil Žan Bedrač. Odšli so Urban Drvarič, Jan Gašparin in Jernej Detela, Dalibor Šmitran je končal kariero.

Starejši Brulec končal kariero

V novomeški Krki veliko sprememb ni. Klub je zapustil Makedonec Marko Stosić, Sergej Drobnič je odšel v Salonit, Luka Brulec pa je končal športno pot. Ekipo, ki jo vodi Jože Časar, so v klubu dopolnili z obetavnimi mladimi odbojkarji Gašperjem Klobčarjem, Aljošo Kafolom, Anžetom Borinom in Rokom Dimičem, sicer pa se bo Časar zanašal predvsem na Martina Kosmino, Valentina Turka, Grego Erpiča, Gašperja Puclja, Gregorja Ožbalta in Miho Bregarja.

Krka kot vedno sezono začenja z izjemno perspektivno ekipo. | Foto: Stojan Golob Krka kot vedno sezono začenja z izjemno perspektivno ekipo. Foto: Stojan Golob

Jedro ekipe GEN-I Volley bodo sestavljali igralci, ki so že v lanski sezoni v drugoligaški konkurenci nosili največje breme, predvsem Andraž Paliska in Alan Vidmar. Na odbojkarska igrišča se vrača Daniel Filiputti, iz Salonita je prišel sprejemalec Luka Jerončič. Ekipo, ki jo bo po novem vodil Rade Dačović, bodo v klubu dopolnili še z igralci iz mladinskega pogona.

Državno prvenstvo, v katerem se bo za naslov prvaka borilo deset ekip, se bo končalo maja. V drugoligaški konkurenci bo v sezoni 2017/18 nastopalo 12 ekip, v tretji ligi pa bomo lahko spremljali 22 moštev.

Ne spreglejte