Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
9. 6. 2017,
14.39

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,83

Natisni članek

Slobodan Kovač svetovna liga slovenska odbojkarska reprezentanca

Petek, 9. 6. 2017, 14.39

6 let, 7 mesecev

Svetovna liga, druga kakovostna skupina – turnir na Japonskem

Korejci mučili Slovenijo kar pet nizov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,83
Slovenija Južna Koreja | Foto FIVB

Foto: FIVB

Odbojkarji slovenske izbrane vrste so na prvi tekmi turnirja svetovne lige na Japonskem z veliko težavami s 3:2 v nizih premagali Južno Korejo. Slovenci so na svoji četrti tekmi v letošnji svetovni ligi oddali prvo točko.


Prvo tekmo turnirja na Japonskem so Slovenci začeli izjemno in hitro dobili prvi niz (25:20), v drugem pa so Korejci pokazali, da slovenski izbrani vrsti ne bo lahko. Azijci so zaradi številnih napak Slovenije povedli z 12:9 in prednost uspešno zadržali do konca niza ter izenačili na 1:1.

Po boleči zaušnici je slovenski selektor Slobodan Kovač povzdignil glas in prebudil svoje izbrance, ki so v nadaljevanju pokazali veliko boljšo predstavo in začeli lomiti odpor sicer nepopustljivih Korejcev. Ekspresno so dobili tretji niz (25:13) in znova povedli.

Tine Urnaut je bil z 23 točkami najboljši pri Sloveniji. | Foto: FIVB Tine Urnaut je bil z 23 točkami najboljši pri Sloveniji. Foto: FIVB

Skoraj rešili nemogoče, na koncu zmagali po loteriji

Tudi četrti niz so Slovenci dobro začeli, potem pa nerazumljivo padli in dovolili nasprotnikom, da povedejo z 19:14. Po odličnem preobratu Slovenije je Kovačeva četa celo povedla z 22:21, na koncu po tako kot v drugem nizu na razliko izgubila s 24:26.

O zmagovalcu je odločal peti niz, v katerem so ves čas vodili Slovenci in se kljub slabši predstavi po več kot dveh urah zasluženo veselili še četrte zmage v letošnji svetovni ligi. Pri Sloveniji je bil daleč najbolj razpoložen kapetan Tine Urnaut (22 točk), po 11 pa sta jih prispevala še Mitja Gasparini in Klemen Čebulj.

Z 11 točkami še vedno zasedajo vrh lestvice in so edini, ki še niso doživeli poraza. Prvega so na drugi tekmi turnirja v Takasakiju doživeli Turki, ki so z 1:3 v nizih klonili proti razigranim domačinom.

Izjavi iz slovenskega tabora:

"Zmagovalci se ne rodijo, zmagovalci se učijo." | Foto: FIVB "Zmagovalci se ne rodijo, zmagovalci se učijo." Foto: FIVB "Korejcem smo dali priložnost, da začutijo, da lahko pridejo do zmage. V vsakem nizu smo imeli prednost in v določenih trenutkih igrali dobro, nato pa smo padli v zbranosti in v vseh elementih igre delali napake. Pozitivno je to, da smo zmagali, ampak v nadaljevanju moramo nadzirati zbranost. Danes smo bili tudi zelo nervozni. Tudi zato, ker smo imeli vsega skupaj v tej dvorani možnost trenirati le eno uro. Težko je potem dobro servirati. Enako je sicer za vse in zato smo oboji naredili veliko napak. Težko je najti orientacijo, tako serverjem kot podajalcem. To ni dobro za odbojko. Če želijo, da bodo gledalci gledali visoko raven tekme, bodo morali dovoliti, da treniramo na prizorišču in ne v ogrevalni dvorani. A kot sem že dejal, pomembna je zmaga. Zmagovalci se ne rodijo, zmagovalci se učijo. Posebej v takih situacijah je pomembno, da se ekipa zna rešiti. To nam je uspelo, vse je v redu, ampak moramo igrati bolje,’" je po tekmi dejal slovenski selektor Slobodan Kovač.

Selektorjeve beside pa je dopolnil še kapetan Tine Urnaut, ki je nekaj besed namenil tudi sodnikom, ki so v četrtem nizu naredili dve kardinalni napaki na škodo Slovenije: "Na to se moramo prilagoditi, smo profesionalci in take stvari nas ne morejo vreči s tira. Kar se tiče sodnikov, pa je v situacijah, ki odločajo o poteku tekme, težko sprejeti napake sodnikov. To povzroča nervozo. Ampak pomembno je, da smo ostali v igri in da smo uspeli zmago popeljati domov. V petem setu smo po seriji na servis Vinčića, ko smo naredili dve, tri točke razlike, uspeli odigrati bolj sproščeno in držati igro za menjavo. To nam je potem omogočilo zmago."

Svetovna liga - turnir 2 (Takasaki):

Petek, 9. junij:
Slovenija : Južna Koreja 3:2  (20, -23, 13, -24, 12)
Uranut 23, Gasparini in Čebulj 11; K. W. Lee 15, Shin in Jung 9

Japonska : Turčija 3:1 (15, 24, -25, 16)
Otake 17, Yanagida 13; Toy 14, Burak 13

Sobota, 10. junij:
Turčija – Južna Koreja
12.10, Japonska – Slovenija

Nedelja, 11. junij:
8.40, Slovenija – Turčija
Japonska – Južna Koreja

Lestvica:
1. Slovenija 4 tekme - 11 točk
2. Slovaška 5 - 9
3. Avstralija* 5 - 8
4. Turčija 4 - 7
---------------
5. Kitajska 4 - 7
6. Japonska 4 - 7
7. Južna Koreja 4 - 5
8. Nizozemska 3 - 4
9. Češka 3 - 4
10. Finska 4 - 4
11. Portugalska 3 - 3
12. Egipt 3 - 0

*Kot gostiteljica je že uvrščena na zaključni turnir. Po devetih krogih se na zaključni turnir v Avstraliji uvrstijo prve tri točkovno najuspešnejše ekipe. Če bo Avstralija po prvem delu zasedla katerega od prvih treh mest, se bo na F4 uvrstila četrtouvrščena ekipa.

Kovač ostaja neporažen

Slovenci so se na Japonsko preselili iz Južne Koreje, kjer so prejšnji konec tedna zabeležili prve tri zmage in nadaljevali zmagoviti niz pod vodstvom srbskega selektorja. Ta je dobil vseh devet uradnih tekem na slovenski klopi.

Po Japonski Kovačevo četo čaka še turnir v Egiptu, kjer se bo tudi odločalo, ali se bo Slovenija uvrstila na zaključni turnir, ki bo 24. in 25. junija v Avstraliji. Za zdaj ji kaže odlično.

Slovenska reprezentanca (14):

Podajalci: Dejan Vinčić (Czarni Radom, Pol), Gregor Ropret (Afyon, Tur)

Sprejemalci: Tine Urnaut (Modena, Ita), Klemen Čebulj (Lube Civitanova, Ita), Alen Šket (Fenerbahče, Tur), Matej Kök (Bedzin, Pol)

Blokerji: Alen Pajenk (Fenerbahče, Tur), Danijel Koncilja (Lausanne, Švi), Jan Kozamernik (Trentino, Ita), Sašo Štalekar (Calcit Volleyball)

Korektorja: Mitja Gasparini (Korean Air Jumbos, JKr), Tonček Štern (Verona, Ita)

Libera: Jani Kovačič (ACH Volley), Urban Toman (Astec Triglav)

Ne spreglejte