Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
4. 6. 2017,
20.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

Alessandro Chiappini kvalifikacije za svetovno prvenstvo slovenska odbojkarska reprezentanca

Nedelja, 4. 6. 2017, 20.00

6 let, 6 mesecev

Kvalifikacije za SP, ženske

Izjemne Slovenke za konec pomendrale še Finke in potrdile mesto v dodatnih kvalifikacijah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15
Slovenija odbojka | Foto CEV

Foto: CEV

Ženska odbojkarska reprezentanca je v zadnjem krogu kvalifikacijskega turnirja za nastop na svetovnem prvenstvu zabeležila še četrto zmago. S 3:0 je premagala Finsko, a mora vseeno v dodatne kvalifikacije. Tam bodo tekmice ekipe Grčije, Češke, Bolgarije, Belgije in Nizozemske.


Po zmagi Nemčije nad Francijo s 3:1 so slovenske odbojkarice v Viana do Castelu na kvalifikacijskem turnirju za uvrstitev na svetovno prvenstvo dokončno osvojile drugo mesto. Neposredno so se na SP na Japonskem iz skupine C tako uvrstile nemške odbojkarice, slovenske pa konec avgusta čakajo dodatne kvalifikacije.

Če bi Francozinje v predzadnji tekmi skupine F premagale Nemčijo s 3:0, bi se na SP, ki bo prihodnje leto na Japonskem, uvrstile slovenske odbojkarice, vendar je bilo njihovih upov konec že po uvodnem nizu, ki so ga Nemke dobile s 25:22. Edina reprezentanca, ki je v Viana do Castelu premagala slovensko, je bila nato boljša še v drugem in četrtem nizu, v tretjem pa so se zmage veselile francoske odbojkarice.

S 15 točkami je prvo mesto v skupini F osvojila Nemčija, s štirimi zaporednimi zmagami brez izgubljenega niza pa so bile druge izbranke slovenskega selektorja Alessandra Chiappinija.

Ob Nemčiji pa bodo prihodnje leto na Japonskem iz Evrope zanesljivo igrale še reprezentance Rusinje, Srbije, Turčije, Italije in Azerbajdžana.

Kapetanka Eva Mori in najučinkovitejša Slovenka Iza Mlakar. | Foto: CEV Kapetanka Eva Mori in najučinkovitejša Slovenka Iza Mlakar. Foto: CEV

S kom v dodatnih kvalifikacijah in kdaj?

Po nedeljskih odigranih tekmah v preostalih petih kvalifikacijskih skupinah pa so znane tudi njihove nasprotnice v dodatnih kvalifikacijah, ki bodo od 22. do 27. avgusta. To so reprezentance Grčije, Češke, Bolgarije, Belgije in Nizozemske, na SP pa se bosta uvrstili prvouvrščeni ekipi dodatnih kvalifikacij, prireditelj turnirja pa še ni znan.

Proti Finkam brez večjih težav

Slovenke so na poti do zmage proti Finski, ki je na turnirju le enkrat zmagala, nekaj težav imele le v tretjem nizu. V prvih dveh nizih tekme, ki ni odločala o ničemer, so vodile od začetka do konca, v drugem so se jim Finke nekajkrat nevarno približale, a v končnici niso imele možnosti. V tretjem pa so Skandinavke vodile ves čas, imele tudi dve zaključni žogi, a so ju Slovenke ubranile, s štirimi zaporednimi točkami pa prišle do nove zanesljive zmage.

Varovanke italijanskega selektorja Chiappinija so tekmice nadigrale predvsem zaradi učinkovite igre v napadu, v katerem sta bili v prvem nizu razpoloženi Iza Mlakar in Saša Planinšec, v nadaljevanju pa sta se jima pri zbiranju točk pridružili še Anita Sobočan in Tina Grudina.

Italijanski strokovni štab je bil zadetek v polno. Dekleta tako dobro že dolgo niso igrala. | Foto: CEV Italijanski strokovni štab je bil zadetek v polno. Dekleta tako dobro že dolgo niso igrala. Foto: CEV

Alessandro Chiappini, selektor Slovenije: "Zelo smo veseli zmage. Dva niza smo igrali zelo dobro, v tretjem nizu pa nam je manjkalo agresivnosti in tudi pristop ni bil pravi. Finke niso slaba ekipa, imajo zelo dober začetni udarec, zato nisem želel, da igramo točko po točko in sem dekletom rekel, naj poizkušajo priti do serije. V končnici smo zaostajali že s 24:21, ampak z dobrimi servisi in z blokom smo prišli do zmage. To je za dekleta in samozavest zelo pomembno. Za nami je težek turnir, saj so vse ekipe prišle dobro pripravljene. Igrala se je odbojka na visoki ravni. Zaključiti turnir s štirimi zmagam s 3:0 je zares dobro in zelo sem zadovoljen z igro ekipo in z vsako posameznico. Moramo biti ponosni na to, kar smo naredili, ampak prostora za napredek je še veliko. Treba bo veliko delati. To je šele začetek skupne poti in ni bilo slabo. Nam je pa žal, ker prve tekme nismo odigrali tako kot znamo. A je kot je, zdaj je na vrsti čas, da malo proslavimo ta uspeh."

"Moramo biti ponosni na to, kar smo naredili, ampak prostora za napredek je še veliko. Treba bo veliko delati. To je šele začetek skupne poti in ni bilo slabo." | Foto: CEV "Moramo biti ponosni na to, kar smo naredili, ampak prostora za napredek je še veliko. Treba bo veliko delati. To je šele začetek skupne poti in ni bilo slabo." Foto: CEV

Eva Mori, kapetanka Slovenije: "Prva dva niza sta nam dobro uspela, se je pa videlo, da Finke ne igrajo na svoji ravni in da se bodo prebudile. Že v drugem setu so začele igrati bolje, v tretjem nizu pa smo se morale zares boriti. Bile smo že v izgubljenem položaju, a tudi to je kakovost naše ekipe. Da se nam uspe pobrati in se rešiti iz tega položaja. Naš cilj je izpolnjen, želele smo si drugega mesta. Še vseeno mislim, da če tekma proti Nemčiji ne bi bila prva v nizu, sem prepričana, da bi nam lahko uspelo še kaj več. V dodatnih kvalifikacijah nas čakajo same kakovostne ekipe, tudi udeleženke lanskih olimpijskih iger. A me se bomo borile in se hkrati tudi uigravale za domače svetovno prvenstvo do 23 let."

 

Kvalifikacije za SP, skupina F (turnir v Viana do Castelo - Portugalska):

1. krog:

Sreda, 31. maj:
Nemčija : Slovenija 3:0 (18, 20, 22)
Lippman 21, Brinker 12; Mlakar 19, Planinsec 9

Portugalska : Francija 3:2
Finska : Estonija 1:3

2. krog:

Četrtek, 1. junij:
Slovenija : Francija 3:0 (17, 15, 16)
Fidon 12, Dascalu 7; Mlakar 14, Grudina 12

Portugalska : Finska 3:2
Estonija : Nemčija 0:3

3. krog:

Petek, 2. junij:
Finska : Francija 3:0
Nemčija
: Portugalska 3:1

Slovenija : Estonija 3:0 (19, 20, 12)
Ščuka 19, Mlakar 18, S. Planinšec 10; E. Peit 7, Kullerkann in N. Peit 6

4. krog:

Sobota, 3. junij:
Finska : Nemčija 0:3

Portugalska : Slovenija 0:3 (-18, -19, -22)
Hurst 17, Kavalenka 15; Mlakar 16, Grudina in S. Planinšec 9

Francija : Estonija 2:3

5. krog:

Nedelja, 4. junij:
Slovenija : Finska 3:0 (16, 21, 24)
Mlakar 20, S. Planinšec in Sobočan 11; Korhonen 13, Kosonen in Karhu 7

Nemčija : Francija 3:1
Portugalska : Estonija 3:0

Lestvica:
1. Nemčija 5 tekem– 15 točk
-------------------
2. Slovenija 5 – 12
-------------------
3. Portugalska 5 – 7
4. Estonija 5 – 7
5. Finska 5 – 4
6. Francija 5 – 2

Zmagovalke turnirja so se uvrstile na svetovno prvenstvo, drugouvrščene pa čakajo dodatne kvalifikacije.

 

Ne spreglejte