Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
21. 6. 2016,
16.50

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

slovenska odbojkarska reprezentanca Bruno Najdič odbojka

Torek, 21. 6. 2016, 16.50

6 let, 7 mesecev

Stožice odpirajo vrata tudi najboljšim slovenskim odbojkaricam

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Slovenska ženska odbojkarska reprezentanca, ki je brez poraza osvojila prvo mesto v predtekmovalni skupini C evropske lige, bo v polfinalu igrala s Slovakinjami. Prva tekma bo na sporedu v sredo ob 20. uri v ljubljanski dvorani Stožice, povratna pa v nedeljo, 26. junija, na Slovaškem.

Izbranke Bruna Najdiča so z odliko opravile svojo nalogo v prvem delu evropske lige, saj so z le enim izgubljenim nizom premočno osvojile prvo mesto v predtekmovalni skupini C. Za njimi so se zvrstile Grkinje, ki bodo kot najboljša drugouvrščena ekipa vseeno igrale v polfinalu, Romunke in Madžarke. Ker Evropska odbojkarska zveza (Cev) ni našla prireditelja zaključnega turnirja najboljše četverice, zmagovalk skupin in najboljše drugouvrščene ekipe, bomo letošnje zmagovalke evropske lige dobili šele po pokalnem sistemu.

Slovenske odbojkarice se bodo v polfinalu pomerile s Slovaško, ki je z enim porazom osvojila prvo mesto v predtekmovalni skupini A. Slovakinje so slavile pred drugo ekipo Poljske, Belorusijo in Albanijo, pred začetkom evropske lige pa sta se ekipi pomerili na dveh pripravljalnih tekmah v Mariboru. Na obeh so bile boljše slovaške odbojkarice.

Prav vse Slovakinje v tujih klubih

"Slovaška reprezentanca deluje na podoben način kot naša. Se pravi, da nima ene ali dveh igralk, ki bi bili nosilki igre, temveč gre za kompaktno, homogeno ekipo, tako da nam bo z vseh igralnih položajev pretila nevarnost. Imajo zelo dobro razdelan sistem igre, dobro so organizirani in težko rečem, kaj je njihova največja odlika, preprosto bomo morali biti pozorni na vsako igralko, vsako igralno mesto. Tako kot mi imajo tudi Slovakinje širino, tako da lahko pričakujemo dve zelo odprti tekmi. Prednost Slovakinj bi lahko bila le v tem, da prav vse igrajo v tujih klubih, imajo več igralnih izkušenj in za sabo več težkih tekem od naše ekipe," nasprotnice ceni slovenski selektor slovenske reprezentance, ki bo prvič igrala v ljubljanski dvorani Stožice, zato ne bo imela ravno velike prednosti domačega igrišča.

"Odločale bodo malenkosti," je prepričana Marina Cvetanović, kapetanka slovenske izbrane vrste. | Foto: "Odločale bodo malenkosti," je prepričana Marina Cvetanović, kapetanka slovenske izbrane vrste.

"Na prvem treningu smo imeli kar nekaj težav z orientacijo v dvorani, tudi višino in globino, kajti do zdaj še nobena od naših igralk ni igrala v tej dvorani. Toda kljub temu bomo igrali doma, predvidevamo, da nas bodo prišli spodbujat tudi gledalci, sicer pa sta pred nami še dva treninga, tako da se bomo navadili tudi na dvorano. V zadnjem mesecu smo naredili veliko dobrih stvari in to je tisto, kar nam vliva optimizem," je dodal Najdič.

Kapetanka: Motivacije nam zagotovo ne manjka

"Dejstvo je, da je pred nami prvi vrhunec letošnje reprezentančne sezone, drugi bodo septembrske kvalifikacije za nastop na evropskem prvenstvu leta 2017. S Slovakinjami se dobro poznamo, so približno na naši ravni, tako da bodo odločale malenkosti. Motivacije nam zagotovo ne manjka, vzdušje v ekipi je odlično, v veliki meri pa bosta odločala naš začetni udarec in sprejem," je Najdiča dopolnila Marina Cvetanović, kapetanka slovenskih odbojkaric, ki si, tako kot libero Katja Medved, želi čim večjo podporo s tribun.

Medvedova: Ekipi sta zelo izenačeni

"Na obeh pripravljalnih tekmah so nas Slovakinje premagale s 3:2, vendar ti dve tekmi nista pravi prikaz razmerja moči, saj sta oba selektorja še iskala udarno postavo. Morda so Slovakinje celo igrale v nekoliko težji skupini, toda tudi to zdaj ni pomembno. Ekipi sta zelo izenačeni, vsaka od njih ima svoje prednosti in slabosti, veliko vlogo bo odigrala tudi utrujenost oziroma večja zbranost," pa razmišlja Medvedova.

"Morda so Slovakinje celo igrale v nekoliko težji skupini, toda tudi to zdaj ni pomembno." | Foto: "Morda so Slovakinje celo igrale v nekoliko težji skupini, toda tudi to zdaj ni pomembno."

V drugem polfinalnem paru se bosta pomerili reprezentanci Azerbajdžana, ki je, tako kot Slovenija, z dvema izgubljenima nizoma slavila v predtekmovalni skupini B pred Španijo, Francijo in Črno goro, ter Grčije, najboljše drugouvrščene ekipe predtekmovanja. Obe tekmi bosta v Azerbajdžanu, prva v soboto, 25. junija, druga dan pozneje. Finalni tekmi bosta na sporedu v četrtek, 30. junija, in v nedeljo, 3. julija.

Odbojkarska zveza Slovenije se je odločila, da ne bo vstopnine za sredin obračun med slovenskimi in slovaškimi odbojkaricami.

Ne spreglejte