Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
16. 3. 2024,
21.55

Osveženo pred

1 mesec, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01

Natisni članek

Calcit Volley i-Vent Maribor Liga MEVZA

Sobota, 16. 3. 2024, 21.55

1 mesec, 1 teden

Srednjeevropska liga, zaključni turnir, Pliberk, polfinale

Slovenski finale v srednjeevropski ligi, Kamničani gladko, Mariborčani po preobratu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01
Calcit Volley | Kamničani se bodo v finalu srednjeevropske lige pomerili z Mariborčani. | Foto Klemen Brumec

Kamničani se bodo v finalu srednjeevropske lige pomerili z Mariborčani.

Foto: Klemen Brumec

Odbojkarji Calcita Volleyja so prvi finalisti srednjeevropske lige. Na zaključnem turnirju v Pliberku so v polfinalu premagali slovaški Spartak iz Myjave s 3:0 (17, 19, 16). V nedeljskem finalu se bodo pomerili z i-Vent Mariborom, ki se je v drugem polfinalu namučil z  gostiteljem turnirja Posojilnico Dob. mariborčani so zmagali po preobratu s 3:2 (-26, -22, 18, 19, 12).

Calcit Volley
Sportal Odbojkarice Calcita zmagovalke regionalne lige, Mariborčanke tretje

V nedeljskem finalu zaključnega turnirja srednjeevropske lige bosta igrali slovenski ekipi Calcit Volley in i-Vent Maribor, tako da je jasno, da se bo tradicija slovenskih zmag v tem tekmovanju nadaljevala. Bo pa zmagovalec nov, saj doslej ne Kamničanom ne Mariborčanom lige še ni uspelo osvojiti. Letos sta bili najboljši že v rednem delu.

Mariborčanom uspel preobrat

Mariborčani težje kot Kamničani. Kazalo je, da bodo gostitelji, igralci Zadruge Doba, izkoristili domače igrišče, povedli so z 2:0, toda varovanci Sebastijana Škorca so spet dokazali svoj značaj, se vrnili v igro in zasukali rezultat v svojo korist.

Varovancem Sebastijana Škorca je uspel velik preobrat. | Foto: Blaž Weindorfer/Sportida Varovancem Sebastijana Škorca je uspel velik preobrat. Foto: Blaž Weindorfer/Sportida

Štajerci so imeli priložnost, da dobijo že prvi niz. Vodili so s 23:21 in 24:22, a po zaslugi blokov in tudi dobrih servisov v odločilnih trenutkih je niz pripadel gostiteljem. S tem so pridobili psihološko prednost, prišli do visoke v prednosti tudi v drugem, toda po izidu 13:7 je ta začela kopneti. Gosti so pri izidu 17:18 prišli do vodstva, toda v končnici storili preveč napak, s tem pa se znašli v zaostanku 0:2.

A predali se niso, za kar je sledila nagrada. Začetni udarci Connorja McConnella, bloki Gregorja Pernuša in Janeza Janža Kržiča so tehtnico nagnili na stran Štajercev, ton v napadu je dajal Rok Bračko. Maribor je zanesljivo dobil tako drugi kot tretji niz, večjih težav pa ni imel niti v "tie breaku". Po izidu 5:5 so dosegli tri zaporedne točke, dve od njih Bračko, kar je bilo ob zanesljivi igri v napadu v nadaljevanju dovolj za zmago.

Bračko je dosegel 24 točk, McConnell jih je dodal 21, od tega tri s servisne črte, Kržič se je izkazal s petimi bloki.

Kamničani brez izgubljenega niza

Odbojkarji Calcita Volleyja, najboljše moštvo rednega dela lige, so opravičili vlogo favorita in še drugič v sezoni premagali Spartak. Če so na turnirju rednega dela v Komarovu s Slovaki še imeli nekaj težav, saj so zmagali s 3:2, so bili tokrat bolj prepričljivi. Z izjemo začetkov nizov so tekmeca nadigrali, predvsem po zaslugi blokov, ki so tudi zaščitni znak kamniške ekipe. Z njim so dosegli kar 12 točk, pet jih je prispeval Uroš Pavlović.

V prvem nizu so se Slovaki enakovredno borili le do izida 6:6, da bodo niz izgubili, je bolj ali manj postalo jasno, ko so Kamničani z dvema zaporednima blokoma povedli z 19:13. V drugem so se Slovaki upirali nekoliko dlje, do izida 16:17, nato pa po seriji Slovencem dovolili štiri zaporedne točke, po katerih vrnitve ni bilo več. V tretjem je še bilo 13:13, as Luke Lazarja in blok Lazara Bruneta pa sta dokončno končala odpor Spartaka, ki je do konca osvojil le še tri točke.

Posojilnica Dob je sicer zadnja ekipa, ki je postala zmagovalec srednjeevropske lige in ni ACH Volley, najboljša je bila leta 2018.

Ljubljančani so rekorderji po številu zmag, najboljši so bili trinajstkrat, trikrat je bil najboljši Hypo Tirol Innsbruck, poleg omenjenih treh klubov pa so bili zmagovalci še odbojkarji ekipe HotVolleys z Dunaja, ki so dobili prvo izvedbo leta 2006.

Nova KBM Branik, odbojka
Sportal Za pokalno lovoriko pričakovano Mariborčanke in Kamničanke

Srednjeevropska liga, zaključni turnir, Pliberk

Polfinale

Sobota, 16. marec
Calcit Volley : Myjava (Svk) 3:0 (17, 19, 16)
Aich/Dob (Aut) : i-Vent Maribor 2:3 (26, 22, -18, -19, -12)

Nedelja, 17. marec

Finale
Calcit Volley - i-Vent Maribor

Tekma za 3. mesto
Myjava (Svk) - Aich/Dob (Aut)

Odbojkarska LP: ACH Volley - Trentino
Sportal Tri domače zmage, Panvita po hudem boju slavila v Kranju
Ne spreglejte